Årets gang i Reklameland

Peter Engholm
25@mail.dk

Bureaubiz ser – med kraftig skelen til årets mest læste historier – tilbage på bureauernes ægteskaber, skilsmisser, fødsler og dødsfald i 2011.

Billed-Bladet lister ved denne tid årets skilsmisser, årets ægteskaber, fødsler og dødsfald. Jeg ved det fra en fjern fortid på bladet – en erfaring, der let kan overføres til bureaubranchen, som jo er people’s business.

Bureauer og kunder mødes – og skilles. Nogle bureauer bliver født, andre går i graven. Og der er indiskutabelt – hvad enten det er Danmarks Royale Ugeblad eller Bureaubiz – læsere til historierne.

Rigtig mange læsere, faktisk. Det kan man forvisse sig om ved at kigge på listen over årets mest læste historier på Bureaubiz. En liste, som jeg bringer nederst i denne artikel …

Vi indleder imidlertid med at træde lidt ved siden af, for den mest læste historie i 2011 er ikke direkte bureau-relateret – til gengæld er den med til at skabe en tradition på Bureaubiz: At umanerligt mange læser med, når adm. direktører med nærmest masochistisk præcision træder i spinaten for åben skærm.

Sidste års største læser-hit var Dells adm. direktør, der på pinlig vis – og med assistance fra en ringende mobil – forsøgte at åle sig ud af et interview i DR’s Kontant i utide.

Og dén matcher adm. direktør Michael Rasmussen i år med “Nordea-direktør i tragikomisk tv-optræden” – den mest læste artikel på Bureaubiz 2011. Bankdirektøren trådte et skridt tilbage og svarede “Dén tager vi om – det er en dræber” på et banalt spørgsmål “Hvad med dig selv – skal du så også holde for?”. Nordea skulle skære, primært ved naturlig afgang. Altså reelt intet drama, alligevel var bankdirektøren uforberedt, og det kostede dyrt på imagekontoen.

Tilbage til listen og årets døde – eller som jeg vist skrev på bemeldte ugeblad; De er ikke iblandt os mere:

Scanad gik konkurs, siden fulgte moderkoncernen Par No 1 i samme triste spor – og da en trio bestående af IT-millionærer, de nye ejere af de sunde dele i Par No 1, over en sommerferie skiftede opfattelse af begrebet “at føre et selskab videre”, er Reklamebureauet Os nu også en saga blot.

Par No 1-konkursen blev årets næstmest læste historie, og Reklamebureauets Os’ bizarre endeligt trak ligeledes mange læsere.

Årets fødsler – et populært emne, også blandt Bureaubiz’ læsere. Flere bureauer så dagens lys i 2011, og størst opmærksomhed fik lodret-starterne fra Aalborg, Clienti – stiftet af tidl. Par No 1-direktør Anders Bjørnstrup og tidl. dir. Par No 1 i Aalborg, Mette Danmark.

Bureauet gik fra 0-24 medarbejdere på under fire måneder, og historien om den intense rekruttering kom på Top10, men også historierne om stiftelsen af Clienti og om bureauets kunder var populære.

Der var også mange læsere til fødslen af Think!Digital (stiftet af fire eks-chefer fra Creuna), Agents (medicinalbureau stiftet af fire seniorfolk) og Kernel CPH (Kernels Københavner-kontor med fire medarbejdere).

En anden fødsel foregik i dølgsmål (nej, det er ikke en by), men tiltrak alligevel stor interesse: Ocean Agency hedder det og har af Coop fået SuperBrugsen, Coops Änglamark-brand og et Coop koncernbudget i dåbsgave. Ocean holder til på Østerbro i København og har tiltrukket flere tidl. UncleGrey-medarbejdere samt den tidligere BBDO’er, Lars Kirk, der er creative director og partner.

Det er facts, men i modsætning til spindoktorer er Ocean-folkene omhyggelige med ikke at lække noget.

Til gengæld lækkes der fra anden side rygter om, at det var SuperBrugsen, der reelt er drivkraften bag stiftelsen af Ocean Agency. For da Uncle og Grey København fik papir på hinanden, kom SuperBrugsen og Fakta under samme bureau-tag – sammenbragte børn, hvis det er med dén på, og det har angiveligt ikke huet SuperBrugsen.

Og hvem gik så fra hinanden i 2011? Coke Zero gik fra UncleGrey – et værdigt sortie for Grey, der formåede at skabe sig en position som kreativ lead på kommunikationen til over 60 markeder.

Saatchi gik fra Danske Bank efter bare et halvt år – men banken fandt hurtigt en ny i Recommended (nu Zupa Recommended).

To adm. direktører stoppede udramatisk – men ikke desto mindre fulgt med interesse – på hvert sit bureau: Niels Erik Folmann sagde farvel til BBDO, og Johnny Henriksen har proklameret det tilsvarende med DDB.

Mest opsigtsvækkende, ifølge læsertallene, var det, da “det gamle Føtex” forlod Envision – uden at der var tale om en egentlig skilsmisse. Man er stadig gift, men bor ikke længere sammen. Den hidtidige produktion af tilbudsaviser blev nemlig lagt om og alt overvejende flyttet til Vietnam – en manøvre, der kostede hver 3. Envision-medarbejder jobbet, 37 i alt. Envision fik, med adm. direktør Mona Juuls ord, en kunde med det nye Føtex set-up, og siden har man atter hyret medarbejdere.

Tankevækkende er det, at selv om mange bureauer og kunder fandt hinanden i løbet af 2011, så ryger disse ægteskabs-historier sjældent til tops hos læserskaren. Tre rappe undtagelserne fra denne regel i 2011 er Dialogbureau vandt tre store kunder på en uge – om Magnetix og Dong Energy, Tivoli og Falck (siden blev der også sat navn på en fjerde ny kunde; Interflora) og AarhusKontoret og Spinning Jewelry – fortalt som AarhusKontoret gav københavnerbureauer bank. Og endelig McCann Copenhagen, der i år har knyttet bånd til bl.a. Carlsberg, Tuborg og senest SAS.

Og uden for listerne med årets ægteskaber, skilsmisser, dødsfald og fødsler er der så de mere gængse kändis-historier. Irma og Mensch er begge stærkt profileret, og måske derfor blev historien nr. 3 over årets mest læste, da en plakat fra Mensch’ premiere-kampagne for Irma mødte så stærk kritik fra det homoseksuelle miljø, at den blev taget af.

To historier med mediabureauer, i form af to markante mediabudgetter, sniger sig ind på mest-læste-listen – inden for 14 dage skiftede først Danske Spil, siden DSB mediabureau. Begge med samme taber, OMD, og samme vinder, Carat.

Endelig må vi ikke glemme det enkle overblik, som også i 2011 var populært – i dette tilfælde med oversigt over a) bureauernes største lønninger, b) valgkampens bureauer og c) Danmarks mest effektive kampagner.

Vi begyndte med Billed-Bladet og runder af i samme boldgade – blandt Top50 historierne på Bureaubiz finder vi “Mary hyrer reklamebureau”. Det var Mary Fonden, der hyrede et reklamebureau til at hjælpe med branding og kommunikation. Også her fik McCann Copenhagen opgaven – men ikke én, som bureauet tjener på, da kronprinsessens fond er en pro bono kunde.

Historier nævnt i denne artikel – hentet fra listen over Bureaubiz’ mest læste:

Nordea-direktør i tragikomisk tv-optræden

Hurtig afregning: Scanad konkurs

Uheldig Irma-premiere for Mensch

Par No. 1 er gået konkurs

Bizart drama i det nye Par No. 1

Bizart drama i det nye Par No. 1 fortsætter

Par No. 1 direktører bag nyt bureau

Nyt bureau: Fra 0 til 24 ansatte på fire måneder

Kraftigt voksende bureau gafler ny stor kunde

Fire eks-chefer fra Creuna stifter nyt bureau

Fire senior-folk stifter nyt bureau

I morgen får København et nyt bureau

Coop flytter tre budgetter til ukendt bureau

Eks-BBDO’er skal lede SuperBrugsens nye bureau

SuperBrugsens hemmelige bureau tager form

UncleGrey må sige farvel til prestigekunde

Saatchi og Danske Bank går fra hinanden

Danske Bank har valgt nyt bureau – i Århus

Niels Folmann forlader BBDO

Johnny Henriksen forlader DDB

Århus i chok: Envision fyrer 37

Dialogbureau vandt tre store kunder på en uge

Carslberg ny kunde hos nyt bureau med velkendt organisation

Dansk bureau vinder Tuborg på globalt plan

SAS har valgt nyt bureau

Et af Danmarks største mediebudgetter skifter bureau

To på stribe: DSB skifter også bureau

Her er bureauernes største lønninger

Her er valgkampens bureauer

Her er Danmarks mest effektive kampagner

Mary hyrer reklamebureau