Der har været skrevet mangt og meget om, at den økonomiske krise har ændret forbrugernes adfærd til mindre forbrug og mere ansvarlighed og nøjsomhed.
Det betyder, at forbrugerne kræver, at et produkt skal være nyttigt og give mening. Og det gør økologi for eksempel.
Derfor, mener Anne Holten Lindholm, trendforsker ved First Move, at man skal udskifte ‘branding’ med ‘standing’.
Med det mener hun, at produktet skal kunne stå selv – det er ikke længere nok at pakke det ind i den rette kommunikation:
“Et produkt skal leve op til de værdier, der driver markedet. Og så skal man kommunikere det i relation til de vigtigste værdier”.
For et økologisk produkt, er den primære mening for forbrugeren, at det er miljø- og sundhedsvenligt. Det er det bærende. Men det kan derudover knyttes til flere værdier. Nostalgi eller nærhed for eksempel.
Økologiske varer og fitnessprodukter er ikke nødvendige produkter, men trods krisen har de klaret sig godt, fordi ekstra-forbruget er viklet ind i de rigtige værdier.
“Økologien kan overleve i en tid, hvor folk bliver meget påpasselige med at bruge penge, fordi vi netop ser det som et forbrug med mening”, siger trendforskeren.
Økologisk Landsforening har fundet ud af, at man kan opdele økologiske forbrugere i to grupper:
Idealister og livsnydere. Idealisterne vil bekæmpe pesticider og burhøns. Livsnydere dyrker smag og eksklusivitet. Hver gruppe udgør 20 procent af de danske forbrugere. Og når de først har valgt en holdning til økologi, står de fast uanset konjunkturer:
De har taget stilling og det vil være imod deres holdninger at købe sprøjtede varer eller bur-æg”, siger Helle Rossen, markedskonsulent i Økologisk Landsforening (Jyllands-Posten Erhverv&Økonomi, p. 12-13).
Medicinalfirmaer er stået på apps-bølgen
Medicinalfirmaer vil bruge 7,5 mia. kroner i år på apps. Det er en stigning på 100 procent i forhold til 2011.
Det viser en analyse fra Research2Guidance, der følger mobilindustrien.
Vertic laver digitale strategier og onlineløsninger til blandt andet medicinal- og medico-selskaber og Vertics healthcare director, Mikkel Arnoldi roser danske virksomheder for at være godt med:
“Danske medicinalvirksomheder er generelt ved at være godt med på den digitale bølge. De er blevet bedre til at få øjnene op for de digitale muligheder, som eksisterer, og mange selskaber er blevet seriøse og ambitiøse med deres digitale strategier” (JyllandsPosten Erhverv&Økonomi, p. 15).