13 mobiltoiletter er rygraden i økologi-kampagne for Irma

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Irma tester på utraditionel vis danskernes økologiske tilstand. Involverende fremfor postulerende, men også en kampagne uden mulighed for at forudsige resultatet.

’Slå en streg for din bydel’ lyder opfordringen fra Irma op til fredagens kulturnat i København.

På Æggetorvet ved Nørreport har kæden sat 13 toiletter op – et antal, der svarer til bydelene i København tilsat øvrige landsdele og udlandet. Træd nærmere – og træd af på naturens vegne, alt efter hvor du bor.

Urinprøver, indsamlet af en laborant, vil efterfølgende afsløre hvilke bydele, der er mest økologisk.

”Vi ved, hvor økologiske vi selv er: 29,6 pct. af vores salg er økologisk. Men hvor økologiske er deltagerne? Vi byder på noget økologisk at drikke, og vi tilbyder dét, der er en mangel på kulturnatten, nemlig toiletter,” siger Rikke Hyldsberg Søgaard, der er marketingchef i Irma.

Hun tilføjer:

“Vi vil gerne fokusere på økologi-sagen, men på en involverende måde, ikke postulerende.”

Bureauet bag tiltaget er Konstellation & Repulica og deres kreative talent hub React. Her siger talent manager og dagligt ansvarlige, Per Holm Henriksen:


”Det er den handlende idé: Problem, løsning og aktivering af løsningen. Kundens problem er, at folk ikke ved, hvor økologisk Irma er. Deltagernes problem er, at de er tissetrængende. De 13 toiletter og testen løser begge problemer.”

En DJ vil med Per Holm Henriksens ord spille ‘pissegod musik’, ungdomspolitikere vil diskutere økologi (og har forinden selv medvirket i en test), og nogle uger efter kulturnatten er laboratoriet klar med testen fra urinprøverne.

”Det lyder ofte af pligt, når et bureau roser sin kunde for udvist mod. Men dette kræver vitterligt en modig kunde, der går langt for at få sit budskab ud. Det var et langskud, men en idé så fed, at vi i det mindste måtte præsentere den – og den blev købt,” siger Per Holm Henriksen.

Irma har spurgt 1000 danskere om deres økologiske vaner. Og det vil sammen med data fra prøverne kunne skabe historier efterfølgende.

Rikke Hyldsberg Søgaard siger om tiltaget – og elementet af mod:

”En tv-reklame med et taktisk budskab ville vi kunne sige noget om på forhånd. Vi kender ikke resultatet af dette tiltag, vi ved ikke, om folk vil deltage. Men vi tager et standpunkt og vil gerne engagere. Og vi vil fortælle historier via handling.”