14 film skal sælge dansk design

Peter Engholm
25@mail.dk

Et dansk bureau har produceret en lang række film, der brander udvalgte kunstnere på verdens førende møbelmesse – film, der ikke vælger den lette løsning.

”Hvordan fik du ideen?”

Spørgsmålet, som sagesløse kreative får stillet fra tid til anden, kan være lammende – for processen er typisk kringlet.

Men det er ikke desto mindre dét spørgsmål, som design- og reklamebureauet Konstantyner i Hellebæk har stillet – og nok så væsentligt fået svar på blandt en lang række kreative. 

For Danish Crafts, en institution under Kulturministeret, har bureauet produceret 14 film, der hver især fokuserer på de tanker, ideer og overvejelser, som i alt 15 kunsthåndværkere (13 enkeltpersoner og 1 makkerpar) har gjort sig undervejs i skabelsesprocessen.

Anledningen er Salone Internazionale del Mobile, eller mere prosaisk: Møbelmessen i Milano, der finder sted i perioden 9.-14. april, og som er verdens toneangivende af sin art. Her mødes møbeldesignere, lysmestre, arkitekter og producenter for at præsentere deres nye, banebrydende designs og visioner for fremtidens boligindretning.

Danmark er bl.a. repræsenteret af Republic of Fritz Hansen og Mindcraft 13 – og sidstnævnte rummer de 15 talentfulde og innovative kunsthåndværkere, som designerduoen Kasper Salto og Thomas Sigsgaard har udvalgt – eller kurateret, om man vil – for Danish Crafts. Institutionen har til formål at profilere og brande dansk kunsthåndværk i ind- og udland. 

”De 14 kortfilm har været en logisk udfordring, men en mindst lige så stor udfordring har været at ”lokke” hemmeligheden og guldkornene ud af hovedpersonerne. Det er vidt forskellige værker og vidt forskellige processer. Nogle har som udgangspunkt ikke villet sige noget med et kamera tændt, så det har været et spørgsmål om stor tillid,” siger Ole Konstantyner, bureauleder og kreativ direktør i Kontantyner.

De 14 film bliver samtidig en del af udstillingen, idet den enkelte film vises – uden lyd, hvilket ikke har gjort det kunstneriske ”benspænd” mindre – ved siden af værket.

De 15 hovedpersoner er Mathias Bengtsson, Katrine Borup, Nina Bruun, Christina Schou Christensen, Rasmus Bækkel Fex, Christian Flindt, Lisbet Friis & Uffe Black, Michael Geertsen, Pernille Snedker Hansen, Astrid Krogh, Søren Ulrik Petersen, Eske Rex, Grethe Sørensen og Mette Saabye.

Sideløbende med produktionen af disse 14 film har bureauet også hjulpet Republic of Fritz Hansen med en minidokumentarfilm i forbindelse med en produktlancering.