2012 blev et magert år for e-types

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Kerneforretningen gik tilbage, mens designimplementering gik frem. Året sluttede dog væsentligt bedre end starten og optimismen er stor.

Optimismen er der, selvom 2012 blev et år, der må karakteriseres som magert for e-Types gruppen.

“Det er korrekt at 2012 samlet falder dårligere ud end 2011. Men vi er meget optimistiske. Vi investerede en masse i 2012 og har siden august 2012 været inde i en bølge af travlhed, der er fortsat ind i 2013. Vi forventer således en stærk forbedring af tallene i 2013,” siger Søren Skafte Overgaard, der er direktør i e-Types Group.

Fakta for 2012 er et lille fald i bruttoavancen og et lidt større fald i overskuddet. Kerneforretningen e-Types faldt mere, mens India, der har fokus på implementering af design gik frem. Playtype, der bl.a. sælger skrifter, gik frem, men er rent talmæssigt fortsat en meget lille forretning.

Særligt foråret var magert i e-Types, og det skyldes en række forskellige faktorer, der selvfølgelig rummer mistede ordrer. Men også andre ting.

“Blandt andet har vi valgt at investere mange kræfter og interne ressourcer i vores skrifttype-virksomhed Playtype og i at skabe ny forretning i Indien – og endelig har vi for alvor fået etableret en stærk digital afdeling, der i 2013 er vokset til at stå for ca. 1/3 af omsætningen i e-Types A/S,” siger Søren Skafte Overgaard og fortsætter:

“På de sidste 5 måneder i 2012 hentede vi i e-Types A/S hvad vi havde tabt i de to første kvartaler og opbyggede det overskud, der blev årets resultat. 2013 indtil nu ligger i forlængelse af de sidste måneder i 2012 og vi er foran vores budget i e-Types.”

Blandt de projekter, der er afsluttet fornylig i e-Types finder man brandstrategier og visuel identitet for den finsk-hollandske mediekoncern, Sanoma, Roskilde Festival og ARC (det tidligere Vestforbrænding).

Også India er startet 2013 fornuftigt.

“Bl.a. har vi Mærsk, Udenrigsministeriet og Metroselskabet som faste kunder her og vi oplever en støt, organisk vækst,” siger Søren Skafte Overgaard.

Som selvstændig virksomhed startede Playtype som brandingindsats – og er det stadig – men der er kommet skrifttyper og retail til.

“I 2012 havde vi øget fokus på den kommercielle del og etablerede Playtype med en opdateret webshop og udbygning af et internationalt forhandlernetværk for produkterne fra vores concept store, så vi nu er ude i over 30 butikker i foreløbig 7 lande,” siger Søren Skafte Overgaard og tilføjer:

“Men vigtigst af alt har det været en fantastisk udvikling hvor vi også haft det rigtig sjovt undervejs med virkelig ambitiøse kunder vi har fået lov til at bygge stærke brands for.”

Nøgletal for e-Types Group

  • Bruttoavance 27,08 mio. kr. -3,1 pct.
  • Bruttoavancen pr. medarbejder 712.632 kr. -13,3 pct.
  • Lønandel 73,1 (68,6)
  • Resultat af primær drift +3,784 mio. kr. -14,1 pct.