Designere er nøglen til vækst og skal være en del af topledelsens topprioritet, siger tre danske designdirektører i Børsen i dag.
Design handler ikke bare om at gøre produkterne pæne. Design handler om strategi og innovation og om at tænke kundernes behov først.
”Jeg kan slet ikke se, at det giver mening at snakke om Danmarks fremtid som avanceret produktionsland uden samtidig at tale design. Det handler om at sikre, at fremtidens produkter er gennemførte i alle led,” siger Christian Bason, der er direktør for Dansk Design Center.
Han slår sammen med Jens Martin Skibsted, direktør og formand for Designrådet og Morten Grøn, der er direktør for Design Danmark et slag for, at danske virksomheder bør have designmæssige kompetencer med inde på direktionsgangen.
”Det ville være forretningsmæssigt klogt, hvis alle store virksomheder som en selvfølge havde en designdirektør eller et strategisk samarbejde med eksterne designrådgivere. Man kunne starte med at have en designer involveret i samtlige projekter,” siger Morten Grøn til avisen og fortsætter:
”Designerne er ikke kunstnere. De skal forstås som problemknusere med en anden tilgang end den typiske excel-problemknuesr. Vil man innovation, hjælper det sjældent at lade folk med samme faglighed kigge på den samme problemstilling igen og igen.”
Størstedelen af de virksomheder, der for alvor oplever øget vækst, er designdrevne virksomheder, mener Christian Bason:
”De mest succesfulde virksomheder har en meget præcis forståelse af, hvad design er og kan og har designkompetencer helt oppe i direktionsniveau.”
Som eksempel nævnes Lego, som en virksomhed, der driver forretning med et skarpt fokus på design, hvor man finder ud af, hvad kundernes behov er og hvor kunderne bevæger sig hen og dernæst designer et Legoprodukt efter kundernes behov.
Andre eksempler på designdrevne virksomheder er Apple, Airbnb og Facebook.
Børsen Executive, p. 4-7.