4 bureaufolk giver fifs til startups – og deler fejltagelser

Peter Engholm
25@mail.dk

På Startup Dagen, arrangeret af Creative Club, delte to bureaustiftere, en kreativ direktør og en tidl. bureaudirektør erfaringer. Ikke kun gode, men også dårlige erfaringer.

Knap et halvt hundrede personer var forsamlet i Kødbyen i København, da Creative Club –under Grakom Kommunikationsindustrien – for andet år i træk afholdt Startup Dagen. 

Målet er at klæde nystartede bureauer og potentielle bureau-startups bedst muligt på. Forretningsidé og finansiering bør man have med hjemmefra, men fra fire bureaufolk fik deltagerne tips til vækst, erfaringer fra succeser og ikke uvæsentligt; faldgruberne. 

For Startup Dagen er ikke forbeholdt de fnug- og fejlfri historier, men levner også plads det bulede og krøllede. Så allernederst får du boksene med de gode råd – og inden da de lærerige fejl.

Som Morten Kristensen, tidl. CEO i Mediacom og nu partner og CEO i Enactlab, formulerede det: 

”De definerende øjeblikke er, når tingene går den forkerte vej. Det er noget af det centrale i startups, der er 4-5 år inde i deres rejse. Så find nogle makkere eller sparringspartnere, der har prøvet modgang.”

Morten Kristensen leverer executive coaching, sidder i advisory boards og er censor på Agency Executive Leadership Programme. Og med godt 20 års erfaring fra bureaubranchen siger han om det uperfekte:

”Jeg har masser af mindre gode erfaringer, bl.a. tabte nøglekunder, ikke leveret på targets, mistet nøglemedarbejdere og arbejdet alt for meget. Og jeg er bevidst om det bedste råd, jeg aldrig fik: Omgiv dig med nogle folk, der er dygtigere end dig selv.”

”4 af vores 6 transformationer var vellykkede”

Jan Køhler er stifter og CEO i Complete7. Han er tidligere stifter og CEO i RelationshusetGekko, der en overgang var det tredjemest prisvindende dialogbureau globalt. 

Jan Køhler. Foto: chris1million

”Vi var igennem 6 transformationer – de 4 var vellykkede. Godt, at det ikke begyndte med de 2, der fejlede,” siger Jan Køhler og erkender, at det endda kunne have gået værre:

”Min medstifter, Maria Furbo, var også min kone. Vi skiftedes til at være CEO. Hun strukturerer, optimerer og rydder op. Jeg tænker frem, tager chancer og kaster bomber. Hvis der kun var struktur, så havde vi været som alle andre. Hvis der kun var kastet bomber, så var vi gået konkurs 15 gange.”

Gå direkte til powerpoint – og dræb ideen

Sebastian Jensen, kreativ direktør på Publicis Danmark, har aldrig været iværksætter, så hans gode råd handlede om at pitche en idé – men først eksempler på dét, man ikke bør gøre: 

”Første fejl er at gå direkte til powerpoint, når du skal sælge din idé. Skriv hellere et manus på en halv side – en kort og præcis historie. Den anden fejl er: Data frem for indsigt. For mange tal er ikke godt. Historien, som tallene fortæller, er allerbedst,” sagde Sebastian Jensen og tilføjede, at der allerede i forberedelsen kan forekomme fejl:

”Manglende øvelse er en klassisk fejl, når man skal pitche en historie. Enten forbereder man sig i sidste øjeblik eller også slet ikke, fordi der stoles for meget på fortidens meritter.”

Sebastian Jensen. Foto: chris1million

Det tager tid, men er nødvendigt

Jesper Yde har med Yde+ skabt et design- og brandingbureau, der beskæftiger syv medarbejdere og to gange har vundet en Gazelle-pris. Også han henter sin læring fra både de vellykkede indsatser og de gange, hvor det ikke gik helt så godt. Først det vellykkede:

”Netværk af den rigtige slags er vigtigt. Det lyder ligetil, men det tager tid – og skabes ikke blot ved netværksmøder. De fem marketingdirektører, der var der i løbet af min tid hos Hummel, har hver især booket os efterfølgende,” sagde Jesper Yde og udtrykte glæde med dette citat:

”Mødet var jo bare en forventningsafstemning, men det, du har forberedt, er spot on, så det gør vi”. Det viser, at forberedelse er guld værd.”

Jesper Yde. Foto: chris1million

Han fulgte op med et par lærerige opgaver, der ikke gik som planlagt: 

”Min tilgang var ‘Ja, klart jeg kan tage mig af jeres vildt komplicerede site, bare fordi jeg har lavet udtrykket’. Relationen var god, men både kunden og jeg opdagede, at jeg ikke var dygtig nok. Så sig nej, hvis opgaven ikke er til dig,” sagde Jesper Yde og tilføjede:

”Jeg var bryllupsfotograf til 4000 kr. alt inkl. Det var alt for lidt, og brudeparret var også gået lavt på de øvrige poster. Så der var dårligt lys, kedelige lokaler, og kjolen var ikke så fotogen. Det var intet at bygge på i forhold til referencer. Så jeg satte prisen op til 12.000 kr. Nogle kunder aflyste, men der kom opgaver med smukke kjoler, blomster drysset ud, og fly på himlen. Så husk at få de rigtige kunder/priser fra start af. 

4 observationer fra succesfulde startups

Ved Morten Kristensen, partner og CEO i Enactlab, tidl. CEO i Mediacom

1. Forretningen – Et stærk value proposition

  • Er der behov for dit nye bureau?
  • Hvor kan dit bureau tilbyde noget andet/bedre? På kundeoplevelse, løsning, pris?
  • En stærkt value proposition er ikke statisk, og rejsen er alt andet end lineær
  • Stiftere er fagligt tungere end tilsvarende CEO’s og kan bane vejen for innovative øsninger, men pas på nørderiet….

2. Supportsystemet – Hjælp og støtte er lige ved hånd

  • Mange vil gerne hjælpe dig, hvis du bare rækker ud – hvad enten det er:
    Advisory Board, bestyrelse, coach/mentor, netværk, brancheforening eller folk helt udefra.
    Sidstnævnte kan give nogle helt andre samtaler end dem, du har til hverdag.

3. Talentet – Founders og medarbejdere

  • Start-ups kan godt konkurrere med de etablerede virksomheder om talenter. Det handler om passion og om at leve op til kravene om et helt arbejdsliv. 
  • Hvad er ambitionen – Exit eller frihed? Husk, at vejen til en exit er at lave en sund forretning, så hav det lange lys på. 

4. Husk at fejre succeserne

  • Der er aldrig ro på bagsmækken særligt længe ad gangen, så stop op og slip glæden løs.

Startup i 3 trin

Ved Jan Køhler, stifter og CEO i Complete7. Tidl. stifter og CEO i RelationshusetGekko

1. Det handler ikke om penge

… og hvis det gør, så laver du et dårligt bureau. Men penge er en vigtig forudsætning for at udvikling, så sæt tæring efter næring. 

2. Making every moment matter

Det handler om at berige sit liv, for når din virksomhed tager så meget af din tid, så bør den være givet godt ud:

  • Intellektuelle udfordringer. Mød mennesker, der er klogere end dig, og lav projekter, du ikke helt ved, hvad er.
  • Fede oplevelser. Vi holdt engang to julefrokoster, fordi den første var så sjov. 
  • Nærvær. Du er tæt på dine medarbejdere, og det er dit ansvar at pleje relationerne.
  • Tryghed. Måske er du selv risikovillig, men du har et ansvar for dine medarbejdere. 

3. Relationerne mellem mennesker, der deler værdi og mål

  • Dine partnere er som din ægtefælle. Nøgleordet er tillid.
  • Dine medarbejdere er som din familie. Loyalitet er temaet.
  • Dine kunder er som venner. Ægthed er centralt.
  • Dine samarbejdspartnere er dine fællesskaber. Gi’ mere, end du ta’r – men ta’ rigtig meget.

Sådan pitcher du en idé

Ved Sebastian Jensen, kreativ direktør, Publicis Danmark

Ingredienser

  • Involvér publikum. Analysér dit publikums psykologi, altså det, som gør, at de spekulerer over deres job.
  • Simplicitet. Fjern den irrelevante fra det væsentlige og distillér til en enkel og uimodståelig idé.
  • Overraskelse. Skrive en præsentation, der er en manuskriptforfatter værdigt. Et plot med twist and turns. 

Krydderier

  • Headline. Sjov øvelse: Slet de første tre slides. Måske står det vigtigste på 4. side.
  • Pastasovs-princippet. Kog manus ind. Bliver publikum sulten, så spørger de efter mere.
  • Bille August-princippet. Fortæl med billeder. Sprog kan også fremkalde billeder.
  • Det uforglemmelige øjeblik. Hvis en pitch rummer en skæv ting, som et gult køkken i et hus, har publikum lettere ved at genkalde sig dine pointer. 
  • Spørgsmål. Stil et spørgsmål – men besvar det selv. 
  • Stærk slutning. Slut ikke med et kedeligt slide a la ”Next step”, ”Tidsplan” eller ”Budget”. Fremkald grundideen igen og lad den lyse. 
  • Husk det visuelle. Dette udtryk er et kærlighedsbrev til modtageren – og til selve ideen.

Hele reportagen fra Startup Dagen bringes i næste nummer af magasinet Kommunikationsindustrien, der udkommer sidst i denne måned. Alle medlemmer af Creative Club får tilsendt bladet. Hvis du ønsker det tilsendt, så skriv til redaktør Pia Osbæck på pia@creativeclub.dk