Dyrk kulturlivet, lød det fornylig fra Boccas kreative direktør, Hanne Schmidt, da hun i Jyllands-Posten kom med et bud på, hvorfor reklamebranchen i Danmark ikke performer lige så godt kreativt som andre brancher – som f.eks. gastronomi, design og film.
Et synspunkt som en ny alliance blandt seks bureauer langt hen ad vejen deler. Så meget, at de allerede er slået ind på den vej.
Flere kendte bureaunavne er blandt medlemmerne, og på den led fremstår alliancen naturlig i lyset af en af tidens store udfordringer om at bringe kompetencer i spil sammen.
Men der er også blevet plads til et mere uforudsigeligt og utraditionelt medlem, som netop i højere grad repræsenterer kulturverdenen.
Uiwe beskriver sig selv som et culture design firma, og det er ikke et bureau, man har set optræde meget i marketing-verdenen.
Men det kommer de til nu – i selskab med designbureauet Scandinavian DesignLab, det digitale bureau Spoiled Milk, mediabureauet Off-Road media, Event Republic og Attention Film.
At alliancen rummer en større bredde blandt medlemmer er ikke helt tilfældigt.
“Vi ønsker at blive målt på om vi rent faktisk skaber noget nyt. Det er seks veletablerede virksomheder, som vil fortsætte hver deres virke. Dette er ikke blot et spørgsmål om at pulje vores ressourcer for at skaffe meromsætning – vi ønsker at medvirke til at forme den nye dagsorden,” siger Gorm Bloch, der er initiativtager og alliancens talsmand.
Navnet er Impact Alliance, og den har allerede stået sin prøve. Konceptet har fået sine første kunder – heriblandt en større af slagsen, og pipelinen er lovende. Men der kan ikke nævnes navne endnu.
Netværks-tankegangen er ikke fremmed i branchen. I nogle tilfælde set som små netværksbureauer, der trækker på free-lancere, i andre tilfælde set som et krav fra annoncører om, at bureauer med forskellige kompetencer arbejder sammen – og endelig tilfælde – som f.eks. TDC – hvor annoncøren selv tager ansvaret for at vælge og koordinere mellem forskellige kompetencer.
Den grundlæggende drivkraft er en erkendelse af, at ingen bureauer i dag kan møde alle de kompetencer, som tidens udfordringer kræver.
Impact Alliance er lidt en hybrid i denne sammenhæng. De seks bureauer fortsætter hver for sig deres virke. Alliancen er et add-on. Men det er mere forpligtigende end blot at involvere hinanden, hvis det skulle være opportunt.
“Specialisering i dybden er en af drivkrafterne bag alliancen, og derfor er det vigtigt, at der er tale om partnere med hver deres spidskompetencer, som de dyrker, vedligeholder og udvikler. Men samtidig er en del af ideen, at kunne præsentere kunderne for en gruppe, som har et dybt kendskab til hinanden og er bundet sammen af en lim af gensidig faglig respekt – og som udvikler relationen over tid, så vi bliver stadigt skarpere sammen,” siger Gorm Bloch.
Derfor er der også udviklet både værktøjer – og en dogmeregel.
“Når vi møder kunderne i fællesskab i vores panel, så er der et ultimativt forbud mod at pleje egne interesser,” siger Gorm Bloch og henviser her til et af de værktøjer, som er udviklet: Impact24.
Et designet workshopformat hvor en mulig kunde møder de seks bureauers direktører i en seance, der har til formål at identificere udfordringerne og skære dem ind til en enkel problemstilling, der kan bruges som grundlag for det videre arbejde.
Processen er en to timers work-shop, der følges af en rapport med anbefalinger 24 timer efter.
Der skal betales for denne seance – men der er ingen forpligtigelser over for det videre arbejde.
Gorm Bloch erkender, at det kan være en naturlig udfordring for en bureaudirektør ikke at pleje egen interesser. De sidder hver for sig trods alt med medarbejdere, der skal have løn.
“Men kravet er ultimativt, fordi det er vigtig i forhold til ambitionen om at starte fordomsfrit, objektivt og helt uden dagsorden. Og vi har prøvet det af, så vi har kunnet konstatere, at det virker,” siger Gorm Bloch og fortsætter:
“De seks direktører er alle senior-folk inden for deres felt og entreprenører, som har risikeret noget ved at starte virksomheder. De er således godt klædt på til at udfordre kunder med spørgsmål, hvor ambitionen er at gå til kant. Vi har en stærk ambition om at udfordre paradigmer, og forsøge at få nogle virksomheder til at gøre tingene anderledes i forhold til en marketingverden, der forekommer mere og mere stereotyp i sit udtryk.”
Han fremhæver samtidig en anden af tidens store temaer – at virksomheder skal ville noget mere end blot at drive forretning.
“Vores tilgang er kommerciel – men derfor kan virksomheder og organisationer godt have større ambitioner. Prøv f.eks. at udvide spørgsmålet om, hvad en virksomhed laver til hvorfor den laver det. Vi tillader os at inkorporere et menneskebegreb og nogle idealer i både rådgivning og løsninger,” siger Gorm Bloch.
Hans egen rolle er at fungere som “sekretariatschef” for alliancen – samt indledende kontakt og agere upartisk samtalepartner for potentielle kunder.
Gorm Blochs egen baggrund er marketing management og forretningsudvikling – selvom han egentlig betragter sig selv som en kreativ sjæl.
“Det kommer mest til udtryk i privaten – f.eks. spiller jeg musik. Fagligt har jeg ikke arbejdet som kreativ men været mere marketing-orienteret,” siger Gorm Bloch.