623 mio. kroners national branding-plan har slået fejl

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Det eneste succesrige resultat fra den tidligere regerings handleplan for branding af Danmark er turismemarkedsføringen.

Markedsføringen af turismen i Danmark er lykkedes, men ellers er det småt med resultaterne i den tidligere regerings (sammen med DF og Radikale) 623 mio. kroners satsning på at brande nationen Danmark.

Det skriver Børsen i dag, som også skriver om en fælles skandinavisk turismesatsning i USA. Det er de enkelte landes egne turistorganisationer, der står bag denne branding.

Det overordnede mål for regeringens ‘Handlingsplan for Offensiv Global Markedsføring af Danmark’ var, at Danmark inden 2015 skulle forbedre sin 15. plads til minimum en 10. plads i Nation Brands Index, der udarbejdes af briten Simon Anholt, som regnes for en specialist inden for nation branding.

I 2010 var Danmark kravlet en enkelt plads op til nr. 14, men i 2011 lå vi igen på 15. pladsen.

En evaluering af handleplanen fra Copenhagen Economics, der for nylig blev afleveret til erhvervs- og vækstminister Annette Vilhelmsen, konkluderer at ’det overordnede mål om at ligge i topti-indekset i 2015 ikke er opnåeligt’.

Det store problem er, ifølge Copenhagen Economics, at udover målet om at ligge i top-ti, er der ikke opstillet andre mål, og derfor kan man ikke konkludere om man har indfriet forventningerne.

Flere eksperter giver til Børsen udtryk for, at pengene stort set har været spildt og at man ikke ved om indsatsen har båret frugt:

”Helt åbenlyst er det jo et udtryk for, at man har kastet penge ud af vinduet. Man aner i hvert fald ikke, hvad man har fået for dem. Jeg er ikke i tvivl om, at der har været masser af gode intentioner, men det er jo bare ikke nok. Det er mangel på professionalisme”, siger for eksempel Henrik Merkelsen fra Institut for International Business Communication til Børsen.

På turismeområdet  er det dog muligt at måle indsatsen og her er evalueringerne som nævnt gode.

Copenhagen Economics konkluderer nemlig, at investeringerne i turismeområdet for i alt 249 mio. kr. fra 2007 – 2012 har givet en turismeomsætning på 3 mia. kr. i samme periode og skabt mellem 260-760 job.

Og turismehvervet selv fortsætter med brandingen også selvom ’Handlingsplanen for Offensiv Global Markedsføring af Danmark udløb ved udgangen af 2012’.

I USA har de skandinaviske landes turistråd netop igangsat en kampagne, der løber af stablen samtidig med en stor nordisk kulturfestival – Nordic Cool  - der foregår i disse dage i Washington.

Sloganet hedder ’Only in Scandinavia’ og Frederik Andersen – der i fem år har været kreativ leder af brandingvirksomheden Story Worldwide i London og New York – har sammen med et amerikansk freelancehold af tekstforfattere, pr- og designfolk fundet frem til, hvad der kun kan opleves i Skandinavien.

Resultatet er blevet fire billeder og fire budskaber, der via humor og  mundret sprog skal tale direkte til målgruppen.

”Vi har forsøgt at bruge sprog og eksempler, der ikke kun er, som  målgruppen forventer men som forhåbentlig også overrasker og giver inspiration. Vores opgave har været at skabe nogle små korte historier, de kunne ønske sig at dele med vennerne før, under og efter en rejse til Skandinavien”, siger Frederik Andersen til Børsen.

Kampagnen kan ses her (Børsen Mediemarked, p. 8-9-10).