9/11 jubilæum: Annoncører tør være med igen

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

11. september har længe været alt for følelsesladet til, at annoncører har turdet knytte annoncering til programmer. Men nu nærmer 10 års jubilæet sig.

11. september er så stærkt et traume i USA, at det kan være et minefelt at bevæge sig ind i. Spørg bare den klassiske amerikanske komponist, Steve Reich, der har måttet trække en ny plade tilbage, fordi den var prydet med et af de mest berømte billeder fra angrebet.

Annoncører har igennem årene også været meget tilbageholdende med at knytte sig til programmer om katastrofen.

Men nu nærmer 10-års jubilæet sig, og den holdning er ved at tø op, beretter det amerikanske branchemedie, AdAge.

Siden juli har AT&T sponsoreret et ugentligt indslag på Fox News, hvor man følger genopførelsen af det nye World Trade Center.

General Motors vil “præsentere” en tilsvarende programserie på Discovery op til d. 11. september, og National Geographic Channel vil knytte annoncer til en række programmer.

Også CBS vil knytte en sponsor til stationens stærkt roste dokumentar, der vil blive opdateret under titlen”9/11: 10 years later”.

“I forhold til tidligere år er der nu en anden tone,” siger Harry Keshan, der er executive VP-director for investeringer i Omnicoms PHD.

Det er velkendt, at tv-stationerne ikke viste annoncer under selve katastrofen, men også i årene efter har tv-stationerne oplevet en betydeligt lavere omsætning omkring 11. september. WPP-selskabet Kantar har tidligere vurderet, at 11. september har kostet tv-stationerne et omsætningstab på over 1,5 mia. kr.