Det går fint med at få folk til at stemme til et folketingsvalg. Men når det gælder kommuner og regioner, som vi skal stemme til d. 19. november, så er der indtrådt en anderledes apati.
Ved det sidste valg var stemmedeltagelsen på 65,8, hvilket er det laveste i 35 år. Det skal der gøres noget ved, og derfor er Kommunernes Landsforening (KL), Økonomi- og Indenrigsministeriet samt Danske Regioner gået sammen om at sætte 6,4 mio. kr. ind på at få flere hen og stemme.
Efter et offentligt bud blev McCann Copenhagen valgt til at løfte opgaven, og netop i disse dage begynder første runde.
“Vi har to faser. Ud over en kampagne har man i år valgt at udvide muligheden for at brevstemme. Det kan man allerede nu, og derfor går vi i luften nu med første fase. Anden fase kommer, når vi er tættere på valget. Den er endnu ikke færdig, men kommer bl.a. til at rumme et antal valg-ambassadører,” siger kreativ direktør, Mads Ohrt, McCann og fortsætter:
“Den indsigt, vi har arbejdet efter, er, at folk egentlig godt vil stemme. De får det bare ikke lige gjort. Vi tror på, at frontallappen er på demokratiets side, og derfor har vi valgt at undgå den løftede pegefinger. I stedet stræber vi efter selvsamtale og refleksion. Budskabet lyder “Tænk dig om, før du ikke stemmer”. Der er ikke stemmepligt i Danmark, men hvis man ikke stemmer, så skal det være et aktivt valg.”
Kampagnen rummer ikke traditionel tv. Vægten ligger på digitale media og print – og så er budskabet udformet i en lang række forskellige varianter, så der er masser af muligheder for kommunerne til at bruge den i egne medier.
“Der er således rigtig mange medier i spil,” siger Mads Ohrt.
Kigger man til Sverige er der mange flere, der brevstemmer – 30 pct. mod 3,4 i Danmark – og en analyse fra Momentumomtalt i KLs nyhedsbrev viser, at kun 21 pct. ved, at man kan stemme blot ved at medbringe ID.
Ud over at udvide tidsrammen for brevstemmer, satser mange kommuner også på mobile valgsteder, der kan tage rundt il virksomheder, uddannelsesinstitutioner, indkøbscentre etc.
Endelig er der også et særligt fokus på de unge. Kun knap halvdelen af de 18-29 årige stemte ved sidste kommunalvalg.