Bureauer er peoples business. Måske de skulle tage det seriøst.
Således lød det fra eks Aegis Media topchef, Henrik Jensen, da han fornylig uge præsenterede et omfattende researchprojekt for ca. 40 bureaudirektører på seminaret Vinderbureauernes DNA.
Projektet bygger på, at Henrik Jensen og analysefirmaet MyResearch har gennemgået de sidste 6 års nøgletal i Bureaubiz’ årlige Bureaurapport samt udviklingen inden den årlige MyImage analyse. Samt dybdeinterviewet 11 bureauer, der alle repræsenterer den mest markante vækst gennem de sidste 6 år.
Det handlede ikke om at kåre vindere. Derfor blev navnene heller ikke nævnt. Det handlede om at udvælge en gruppe af bureauer på hårde facts og så gennem interviews søge at identificere karaktertræk.
Henrik Jensen har identificeret tre hovedområder: Et velfungerende band, et Pindsvinekoncept samt Flid & Fokus. Gang dem med hinanden og så har man en vinderformel.
Henrik Jensens fokus var på vækst – men karakteristikaene er bredere og kan også bruges af bureauer, som ikke har en decideret vækst-ambition – men måske en mere kreativ ambition.
“Men uanset hvilket fokus, man har, så bør et bureau være en god forretning. Der er ikke en modsætning mellem at tjene penge og en høj kreativ profil,” siger Henrik Jensen.
Fokus på peoples business rammer ind i to af de tre elementer i vinderformlen. Med metaforer fra musikverdenen talte Henrik Jensen om det at skabe et velfungerende band som en afgørende forudsætning for et succesrigt bureau. Men det indgår også i Flid & Fokus.
“Alle bureauerne har stort fokus på både medarbejder- og kunde-tilfredshed. Og her taler vi ikke om blot tilfredshed. Vi taler om en ambition om at have MEGET tilfredse medarbejdere og kunder. Det er den tredelte bundlinje: meget tilfredse kunder og meget tilfredse medarbejdere giver en god bundlinje,” siger Henrik Jensen og fortsætter:
“Arbejdet med medarbejderne stikker meget dybere end et par årlige medarbejderudviklings-samtaler. Det handler om en meget mere avanceret HR-tankegang, hvor man på alle niveauer søger at etablere en rummelig arbejdsplads, som ikke bare kan tiltrække talent – den skal også kunne fastholde det. Bureauer er peoples business – det ved vi godt – men så skal man også tage det seriøst.”
Pindsvinekonceptet drejer sig om at udvikle nogle koncepter, som man er rigtig god til – og som man koncentrerer sig om frem for at løbe efter kunder og opgaver uden for fokus. Noget som let bliver til “dumme penge.” Man tjener noget, men skal bruge alt for meget energi på det, og det eroderer brandet.
“Faktisk kan man tale om, at et bureaus position defineres lige så meget af de kunder man IKKE har, som af dem man har,” siger Henrik Jensen.
I den sammenhæng kunne adm. dir. Mogens Østergaard fra MyResearch på basis af MyImage analysen, hvor annoncører bedømmer bureauer fortælle om betydningen af kendskab – og i særdeleshed kvalificeret kendskab – i forhold til annoncørers lyst til at invitere bureauer med i pitches. Der er en klar sammenhæng mellem kendskab og position og muligheden for at blive inviteret med i pitches.
MyImage måler også kundetilfredshed på de enkelte bureauer, og her finder Mogens Østergaard også en klar sammenhæng.
“Word of mouth er en stærk faktor, og vi kan se, at bureauer, der har meget tilfredse kunder opnår en generelt højere score, når det gælder lysten til at invitere til pitch,” siger Mogens Østergaard.
Det velfungerende band rummer forskellighed – både i kompetencer og temperamenter. Det skal både kunne rumme kontinuiteten og den nye energi, og det er en stor opgave at balancere dem mellem hinanden. Henrik Jensen pegede her på nogle centrale – men måske ofte oversete funktioner.
“Bandet skal rumme en økonomisk ankermand, der har stemmeret. Funktionen er central i forhold til at sikre, at bandmedlemmerne kan udfolde sig uden at skulle bekymre sig om driften, og derfor er det vigtigt, at en sådan ankermand er centralt placeret og har stor indflydelse,” siger Henrik Jensen og fortsætter:
“Jeg har også konstateret, at bestyrelsen spiller en betydelig rolle. Med en stærk bestyrelse har man et organ, der kan sikre, at man holder sig i sporet – at man koncentrerer sig om den position, man har defineret og ikke løber ud af nogle sidespor.”