Februar på tværs, op- og nedture, uden for citat. Dette er en tur gennem februar måned i bureau- og marketingverdenen samlet med fri hånd af Bureaubiz.
Camilla Ramby har som chef for TDCs centrale marketing-afdeling ikke altid været lige populær i bureauverdenen, fordi hun har hævdet en politik om ikke at binde sig til et bureau.
Så da TDC valgte at bryde marketingafdelingen op, og Camilla Ramby stoppede, blev der nok grædt tørre tårer en del steder.
Men Camilla Ramby har vist sig som en, der ikke venter på, at tingene sker. Hun ser, hvor det bærer hen og handler. Ganske kort efter, at nyheden om hendes afgang var kommet ud, blev hun præsenteret som afløser for en anden Camilla – nemlig Camilla Dahl Hansen, der rykkede videre i Danske Bank systemet efter at have været Head of Group Marketing.
Godt nok er der sket nogle organisatoriske ændringer, så det ikke er helt det samme jobindhold – men under alle omstændigheder et flot come-back.
På hendes gamle arbejdsplads gjorde Yousees marketingdirektør, Mads Ravn, sig bemærket. Han fik tilbudt rollen at stå i spidsen for den marketingafdeling, der nu skal nedlægge TDC-brandet til fordel for Yousee.
Formentlig en af de senere års største marketingopgaver – og hvor mange siger nej, hvis de bliver tilbudt flere stjerner på skulderen?
Mads Ravn gjorde, og derfor skal han nu forlade jobbet. Det er modigt og kræver respekt.
Optur for marketing
Ganske ofte kan man i bureau- og marketingverdenen høre en klagesang om, at marketing ligger for langt fra toppen i danske virksomheder.
Så set på den led må Arlas nye organisation være en optur for marketing – ud over at være en optur for Hanne Søndergaard, der efter 25 år hos mejerigiganten er flyttet op i den 7-personer store koncernledelse, hvor hun får ansvar for Marketing & Innovation.
Opgaven handler bl.a. om at løfte marketing højere op på Arlas agenda, så Hanne Søndergaard må nu siges at have et af Danmarks tungeste marketing-job.
Måske hun så også kommer på Dansk Markedsførings The M-list over de ca. 200 bedste marketingpersoner i Danmark. Der var nemlig ikke plads til hende i den første udgave.
Henrik Juul igen i vælten
For et år siden droppede Swipp samarbejdet med Wibroe, Duckert & Partners oven på den fejlslagne kampagne med Reimer Bo.
Den historie er ikke glemt i branchen. Da det kom frem, at Stofa havde hyret Henrik Juul til at lave et nyt univers til selskabet – selv om det normalt samarbejder med Kunde & Co – lød en af kommentarerne på Bureaubiz til de første film:
Stofa har fået Swipp.
Kommentarerne var generelt harske over for kampagnen (læs med her), men Stofas kommercielle chef leverede faktisk en fornem kompliment: Der var brug for et univers, der effektivt kan adskille sig fra konkurrenterne – det kræver en helt speciel kreativ person … Henrik Juul.
https://www.youtube.com/watch?v=n7l_FO6VNk8
Denne kompliment er naturligvis rundet af mandens ry som de seneste årtiers ukronede konge af folkelige reklame-universer.
Man behøver ikke udelukkende at dvæle ved fortiden for at finde eksempler på velfungerende fremstød – varen leveres fortsat hos både Tuborg og Kims.
Men træfsikkerheden er blevet hullet. I al fald gør kommentarerne på Bureaubiz ublidt opmærksom på ikke blot Swipp, men Lotto-universet med de siamesiske tvillinger.
Man er ikke bedre end sin seneste kampagne, siges det – en lige lovlig barsk lære, måske, for Henrik Juul har leveret så mange stærke kampagner igennem årene, at image-kontoen er spækket.
Det gjorde den kreative direktør urørlig i en årrække, men de kritiske kommentarer fra ikke blot anonyme, men også navngivne bureaufolk indikerer, at kontoen nærmer sig et overtræk, og at mandens meritter nu er til diskussion, og ikke længere kun beundring.
Dong fortsætter nedturen
For en måned siden placerede vi Dong blandt månedens nedture, fordi, selskabet har så svært ved at få en bureaukonkurrence til at fungere.
Det var for tidligt at placere dem der – i hvert fald har de gjort sig umage med at gøre det hele endnu værre.
Nu har tre reklamebureauer officielt trukket sig fra konkurrencen, og mindst tre mere har uden at skilte med det. På Bureaubiz kan vi desuden konstatere, at den kritik, der ligger til grund for, at bureauer har trukket sig, deles bredt også blandt bureauer, der fortsat holder fast i Dong.
Et bud på problemet er, at procurement fuldstændig har taget magten fra marketing – og hos Dong skelner procurement ikke mellem, om man køber kuglepenne eller konsulentydelser.
Som et ekstra krydderi kunne Børsen fortælle, at en ny kampagne, der karakteriseres som den største i flere år, fik en noget uskøn start.
Nærmest på minuttet hvor de gamle rammeaftaler udløb valgte man at ignorere de hidtidige samarbejdspartnere og hyre nogle helt andre – samt satse på intern udvikling.
Det gik så godt, at direktionen bremsede en central film kort før kampagnestart og sendte den tilbage til klipperummet.
Ganske bemærkelsesværdig, for der var ikke tale om en stor film.
Og ganske bemærkelsesværdigt, at det overhovedet kommer frem – noget som de forhenværende Mensch-folk, Rasmus Moltke og Thomas Prætorius ikke kan være så begejstrede for. Det var nemlig dem, der havde hjulpet med kampagnen og filmen.
Tuborg har fået håneretten
Carlsberg og Tuborg har altid været genstand for rivalisering – og i perioder også langt ind i marketingorganisationerne. Det er muligvis ikke tilfældet mere – men hvis det var, så ville der ingen tvivl være om, hvem der havde håneretten.
Midt i februar aflagde Carlsberg regnskab, og af det fremgik, at Carlsberg-brandet gik tilbage med 2 pct., mens Tuborg gik frem med 15 pct. Faktisk er Tuborg nu ikke bare større end Carlsberg i Danmark – i mængder sælger Tuborg ca. 30 pct. mere end Carlsberg.
Koncernens topchef gjorde dog opmærksom på, at i værdi er det mere lige. Han var desuden ret cool over for, hvem der er størst – det handler om hvad forbrugerne efterspørger.
Den tilgang kan dog godt udfordres – og blev det også af aktieanalytikere i Børsen. For Carlsberg er ikke bare virksomhedens navn – det er et stort brand, og bør vedblive med at være det. Men Carlsberg har haft svært ved at finde ud af, hvordan man skal håndtere markedsføringen. Den forhenværende topchef dekreterede for nogle år siden, at Carlsberg skulle være et ikonisk brand. Så kom en stort anlagt global platform under sloganet “That Calls for a Carlsberg”. Men den kom aldrig op at flyve.
Nu er man så vendt tilbage til det næsten ikoniske “Probably the best ….” og måske er der mere gods i det. Men indtil videre har Tuborg fået håneretten.
Vild med … Facebook
En optur fandt sted på Facebook i februar. Muligheden for, via sit klik, at udtrykke sig mere nuanceret end blot et like. Og ja: Det er en stor ting i 2016.
Synes godt om har fået fem nye venner – Vild med, Haha, Wow, Vred og Ked.
Det gav en massiv dækning: De forventelige, og typisk ret sjove, bud på, hvilke Reactions, Facebook også burde have tilføjet, er én ting – noget andet er naturligvis, hvordan bureauer og annoncører kan bruge og aflæse, at vi forbrugere med vores klik udtrykker følelser og sindsstemninger.
Og dén øvelse rammer ind i en fundamental indsigt: Hvordan reagerer vi på et vredt ansigt, eller hvis nogen er ked (af det)?
I den forbindelse gav Washington Post og The Independent en tankevækkende no-nonsense guide til de nye emoticons, herunder hvad kærlighed (Love – vild med) egentlig dækker over, og et bud på, hvornår det giver mening at grine.