“Jeg er jo ikke kreativ.” Sådan kan det godt lyde hos en del mennesker – og ikke mindst hvis man sidder på et bureau sammen med nogle stærkt kreative mennesker.
Men tanken om, at nogen er kreative, og nogen ikke er, bliver nu udfordret i en ny bog. Det kan godt være, at der er mennesker, som umiddelbart har det let med at hælde ideer ud af ærmet, men når man lurer dem af og søger at beskrive, hvad det er de gør, så åbner der sig en langt mere facetteret verden end blot kreative og ikke-kreative.
Det er Creative Circles formand og forhenværende uddannelsesleder på Kreativ Kommunikation på DMJX, Dorte Nielsen, der står bogen, som hun præsenterede fornylig ved et arrangement hos Bureaubiz og Kforum.
Dorte Nielsens agenda handler om at beskrive, hvad der kendetegner kreative mennesker, og her har hun benyttet sit dybe kendskab til både kreative processer og kreative mennesker til at afdække, hvad det er de kan.
Gode til at se sammenhæng
Dorte Nielsen har ikke bare studeret kreative typer – hun har også dykket ned i hjerneforskningen. Og på det grundlag arbejder hun nu med projekter omkring udbredelse af kreative kompetencer. Det er i den sammenhæng, at hun har skrevet bogen ”The secret of the highly creative thinker”.
Dorte Nielsen tager udgangspunkt i en meget enkel observation:
- Kreative mennesker er gode til at se sammenhænge.
Og det er noget som kan trænes, er hendes tilføjelse.
Så hvor det kan ses som en særlig gave at være kreativ, kan man i dag se kreativitet og kreativ tænkning som en evne. En evne der kan trænes og derved styrkes. Og de kreative på et bureau er reelt ikke ene om at levere kreativ tænkning. At få noget nyt og anderledes ud af en evne til at se sammenhænge sker i en række andre brancher – og det sker også i andre afdelinger på et bureau.
De kreative på et bureau har nogle særlige evner i forhold til eksekvering, som andre ikke bare har. Men når strategen dykker ned i en masse research, kan opgaven i lige så høj grad være at finde nogen sammenhænge – også gerne nogen sammenhænge, der ikke er aldeles oplagte – og så er det vel i lige så høj grad kreativ tænkning.
Lyder det banalt? Måske. Men prøv at tænke efter – tænk på, hvordan f.eks. en brainstorm kan opleves.
“Jeg har oplevet en del mennesker, som har givet udtryk for, at de hader brainstorms, fordi de går i stå og slet ikke kan komme på noget, og derved sætter spørgsmålstegn ved deres egne kreativitet” siger Dorte Nielsen. Og tilføjer, at det gode er, at hjernen er en muskel – den kan trænes til at være mere kreativ, og derfor har hun lagt en masse øvelser ind i bogen.
Dorte Nielsen brugte ved præsentationen en metafor, hvor hun beskrev hjernen som et kæmpestort bibliotek.
Spørgsmålet er så, hvad der sker, når man skal tænke nyt inden for et emne.
Den mindre kreative går målrettet efter lige præcist den viden, der matcher udfordringen.
Den kreative ser en hel masse relaterede emner og trækker gerne på viden fra alle reolerne i hele biblioteket.
Dorte Nielsen beskrev det som at gå ned ad en gang med hække på hver side. For mange er hækkene så høje, at man ikke ser noget på vejen, men hos den kreative tænker er de så lave, at man let kan gå nye veje, søge indtryk og anderledes input undervejs, som måske skaber nye sammenhænge.
Dorte Nielsen gav den gamle antagelse af venstre og højre hjernehalvdel et skud for boven. Kreative tænkere er ikke kendetegnet ved kun at være god til at bruge den højre halvdel – de bruger hele hjernen.
Der hvor hjernen spiller en rolle, er gennem frontallapperne. Det er populært sagt her, at bibliotekaren sidder, og derfor kan frontallapperne have en evne til at begrænse den kreative tænkning.
Men det er altså noget, der kan trænes.
I bureausammenhæng kan der være en rigtig god grund til at arbejde med at brede forståelsen af og evnen til kreativ tænkning ud.
Der er ingen tvivl om, at kreativ eksekvering fortsat er enormt vigtig i bureauverdenen – men der er heller ingen tvivl om, karakteren af det kreative output skifter – f.eks. kan markedsføring i dag lige så godt folde sig ud gennem f.eks. produkter og services som i kommunikation.
Det stiller nogle helt andre krav – her kan man ikke lukke et kreativt team ind i et rum og vente på, at de kommer ud med en ide. Det udfordrer de traditionelle processer, og en øget bevidsthed om både kreative typer og bevidsthed om egen kreativitet kan være velanbragt.
Bogen er skrevet sammen med Sarah Thurber og kan købes hos Amazon, Grafisk Litteratur og Saxo.