”10 års erfaring på rekordtid”, ”et kreativt netværk, der er guld værd”, og så handler kreativitet ikke om at finde på, men om at finde ind. Tilsat bl.a. håndværket samt en stak sandheder.
Det er nogle af ordene fra en partiformand, to kreative ikoner fra den første reklameskole, en kreativ komet og en tidligere rektor. Anledningen er, at Den Danske Reklameskole genopstår. Selve nyheden kom ud i sidste uge, men perspektivet – både det historiske og det aktuelle – fortjener de førnævnte ord.
Den Danske Reklameskole lukkede for 20 år siden efter 16 års stærkt respekteret virke. DRBB – i dag KreaKom – stod bag. I dag er det Idé & Koncept (tidl. Reklamelinjen), Tekstlinjen, ADlinjen og Contentlinjen, som samles under Den Danske Reklameskole.

Vigtigheden er den samme som før: Vigtigheden af at uddanne sig til at blive bedre til kreativitet, og vigtigheden af, at de mest succesfulde deler deres viden – både med resten af branchen og med de talenter, der er på vej ind.
Blandt de tidligere studerende (strategisk planning) er Mona Juul, der er medlem af Folketinget for de konservative samt gruppeformand og partiformand. Før sin politiske karriere var hun i 23 år på Envision, heraf 19 år som partner og 11 år som adm. direktør.
Hun er klar i mælet:
”Yehaa! Selvfølgelig skal Den Danske Reklameskole genopstå i denne nye form – og erstatte en række andre linjer, som mange alligevel ikke kan hitte rede i. Jeg er vild med det, og det håber jeg også, at branchen bliver,” siger Mona Juul og uddyber:
”For kreativitet kommer ikke af sig selv. Det er et fag, der kræver træning og atter træning. Et fag, jeg har den dybeste respekt for. Et fag, vi i den grad har brug for i Danmark.”

”10 års erfaring på rekordtid”
Fra Thomas Hoffmann, executive creative director i – og medstifter af – &Co, lyder det:
“Hvis du som kreativ ikke konstant udvikler dig selv, er du godt i gang med at afvikle dig selv. Det er faktisk uanset, om du tager en uddannelse på Reklameskolen, et andet sted i byen eller bare er konstant nysgerrig på alt, hvad der sker i verden omkring dig.”
Han understreger, at ”det fede ved kreativitet er jo netop, at der ikke er et facit” – og tilføjer:
”Poul Mikkelsen underviste mig i sin tid på Reklameskolen. Jeg havde lavet noget, jeg selv syntes var fedt. Men det syntes Poul ikke. Han råbte: ”Man kan sgu’ da ikke kede nogen til at købe noget!”. Den tog jeg til mig og bruger den dag i dag.”
”Det var Reklameskolen, der i starten af 90’erne fik mig til at forstå, hvad god kommunikation var, og hvad kreativitet kunne. Den gav mig 10 års erfaring på rekordtid. Så hvor er det skønt, at den nu genopstår.”

”Et kreativt netværk, som er guld værd”
Nicolai Stahl, managing director, Accenture Song, indleder med at gå godt tre årtier tilbage for derefter at pege frem:
”Som årgang 3 i forrige årtusinde må jeg først og fremmest sige fantastisk, at I har genoplivet skolen. Forhåbentligt kan I finde det helt store sommerfuglenet til at ruste de nye generationer med kompetencer til en branche og verden i meget hastig forandring. Der er et kæmpe behov, når man tænker på hvor stort ens arsenal skal være som fremtidens kreative. Det er også en stor styrke, at skolen kan være med til at kultivere et kreativt netværk, som er guld værd, og som jeg selv har nydt godt af.”
”Jeg tror, Mandela sagde, at det kraftigste våben, hvis man vil ændre verden, er uddannelse, og det er nok heller ikke helt upræcist, når det gælder reklameverden, der – i mangel af et bedre ord – er under en gigantisk ombygning og udvikling.”
”Og ingen offentlige udtalelser uden at nævne AI. I Accenture har man formuleret det meget præcist ”Frygt ikke AI, frygt de mennesker som kan AI” og det kalder jo også på uddannelse”

”Jeg vil meget gerne give tilbage”
Christine Smith, group creative director of innovation, Virtue i New York, gik på Kreativ Basis (forløberen for Reklamelinjen, red.) for 12 år siden:
”Det var en super god måde at toppe op på læring uden at være et fuldtidsstudie. Og jeg har stadigvæk et fantastisk netværk derfra,” siger Christine Smith og tilføjer om vigtigheden af at uddanne sig kreativt:
”Det handler ikke kun om, at kreativitet – i takt med verdenen omkring os – er i konstant udvikling, men også om, at kreativitet kan bruges i så mange andre sammenhænge videre i vores liv. Specielt dét at lære at kunne sortere de gode ideer fra de mindre gode – at lære vores kreative mavefornemmelse at kende. Det kommer AI ikke til at kunne.”
Hun er bevidst om at vende retur til uddannelsen:
”Jeg har i min tid på kreative uddannelser i Danmark manglet kvindelige kreative rollemodeller. Man lærer bedre, hvis man taler samme sprog og kan få direkte feedback på sine opgaver og på sin færden i branchen fra nogle, man kan relatere til. Det er også en af grundene til, at jeg er gæstelærer på Den Danske Reklameskole i dag – jeg vil meget gerne give tilbage.”

Præcision, disciplin, håndværk og sandhederne
”Det bedste middel til at skabe respekt om et fag er uddannelse. Derfor: Hjerteligt til lykke med den nye Reklameskole!”
Lykønskningen kommer fra Claus Lembourn, tekstforfatter og bureauejer sammen med Dorte Zangenberg i bl.a. Zangenberg & Lembourn, Buhl UnLtd. og We Love People.
Lembourn var også rektor på Den Danske Reklameskole. Han har skrevet nedenstående, som kan ses som en genåbningstale for skolen:
”Faget har nogle hårde vilkår, som man skal lære at håndtere: Kommunikation kommer af latin communis = fællesskab. Mellem afsender og modtager. Og det er modtageren, der har magten! Nemlig to fingre at blade videre med, en tommel til at zappe med.
Så faget skal – på kort formel – sikre to ting: Distinktion og sympati. Reklame er spildt, hvis den ikke bliver set, og hvis den ikke skaber en positiv effekt.
Alt sammen indlysende! Men det skal faktisk læres.
Kreativitet handler fx. ikke om at finde på, men om at finde ind. Altså præcision. En kampagne kræver disciplin, et koncept = pilen i kompasset. Strategi kræver både markedsforståelse, forbrugerindsigt, ja, viden om verden!
Og der er selve håndværket – fra simpel læsbarhed til æstetik. Forståelse for, hvad ord og billeder kan og ikke kan.
Og sandhederne: Sendt er ikke det samme som modtaget – jamen, det skal læres! Det er forbrugeren, der brander, målgrupper er fiktion, OTS er selvbedrag, opgaven er RTR = at skabe a Reason To Remember. Osv. osv.
Så faget kræver virkelig en skole!
MEN – som man sagde i min tid: Når man kan sine ting, er reklame det sjoveste, man kan lave med tøjet på.
God vind og alt muligt held og lykke!”

Carina Christensen, adm. direktør i GRAKOM, som Creative Club er en del af, hilser også Den Danske Reklameskole varmt velkommen tilbage:
”Kreativitet er i den grad et fag, og med Den Danske Reklameskoles tilbagekomst får vi i branchen et stærkt sted, hvor rigtigt mange vil kunne uddanne og øve sig, så de bliver endnu dygtigere og skarpere. Jeg håber og forventer, at niveauet bliver tårnhøjt, og at skolen vil blive et mødested, hvor de mange succesfulde og talenter i branchen vil dele deres viden og erfaringer med resten af branchen og de unge, der er på vej ind. Stort til lykke fra GRAKOM og Creative Club til Den Danske Reklameskole.”
