Fra praktikant til leder

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Som 30-årig trådte Sara Eskildsen i spidsen for et team på fem, da hun gik fra praktikant til mellemleder på bureauet No Zebra. Læs om hendes overvejelser om at være ung leder.

I 2020 sagde 32 procent 18 til 34-årige, at de ikke var interesserede i at blive ledere. Det tal steg til 52,8 procent i 2024. Det viser en Voxmeter-undersøgelse. Men den trend går 30-årige Sara Eskildsen imod.

Hun blev i september sidste år udnævnt som teamleder på det digitale bureau No Zebra, hvor hun er ansvarlig for fem medarbejdere i marketingteamet.

Det var ikke som sådan en karrierevej, som Sara Eskildsen gik benhårdt efter. Men efter, at hun blev prikket på skulderen og nu har været mellemleder i otte måneder, kan hun godt se sig selv gå efter højere lederstillinger.

”Jeg har altid gerne villet ændre på ting og gerne gået forrest, og jeg er ikke bleg for at tage beslutninger, udfordre den øverste ledelse eller sige min mening. Det er dog ikke fordi, jeg har tænkt over, at jeg skulle være leder af den grund. Men nu hvor jeg er blevet teamleder, synes jeg, at det er spændende at arbejde med, og jeg kan især godt lide at arbejde med den daglige ledelse af teamet og få mine medarbejdere til at udvikle sig og lykkes.”

Sara Eskildsen startede som praktikant for fem år siden, og hun ser det ikke som et problem, at hun stadig er på det samme bureau, men hun erkender, at det er en ny rolle at blive leder for kolleger, som hun tidligere har været på lige fod med.

”Jeg ser faktisk en masse styrker ved det, men det er noget andet at blive leder for kolleger, man tidligere har været tæt på. Man deler ikke lige så meget, og man får en anden relation. Man står lidt mere alene end før,” siger Sara Eskildsen og fortsætter:

”Men igen er det også meget, hvad man selv gør det til, og hvad der er kultur for. Jeg har altid været meget kulturbærer, med i personaleforeningen, involveret i mange ting, og det har mange af vores andre ledere også. Det var der flere, der gav udtryk for, at de håbede, ikke stoppede. Det er en hårfin balance.”

Lus mellem to negle

Sara Eskildsen kan godt mærke den frustration, der kan være i både at skulle være der for teamet og videreformidle beslutninger taget på c-level.

”Der er både fordele og ulemper ved at være mellemleder. Jeg føler, at medarbejderne går til mig med stort og småt og viser mig tillid, fordi jeg ikke er leder på topniveau. Ulempen er, at jeg kan påvirke beslutninger, men ikke tage de endelige beslutninger, når jeg ikke er en del af C-level. Det kan selvfølgelig godt være frustrerende, hvis man gerne vil ændre på tingene.”

Er der udfordringer ved at være en ung, kvindelig leder?

Der kan godt være nogle udfordringer, men om det er pga. min alder, erfaring eller kompetencer er svært at vide, men jeg håber virkelig ikke, at det er pga. mit køn. Men jeg kan godt føle nogle gange, at mine ord måske ikke vejer lige så meget. Der kan være situationer, hvor jeg måske føler, at jeg bliver lidt overhørt eller hvor jeg ikke bliver inddraget, når noget vedgår mit team. Men det kan også være fordi, at det er nyt på bureauet, at der er en mellemlederrolle i min afdeling. Heldigvis er jeg ikke bange for at banke i bordet, stille spørgsmålstegn eller stille spørgsmål ved beslutninger.”

Hvorfor tror du, at så mange unge ifølge Vometers undersøgelse ikke vil være ledere?

”Jeg tror, at det i høj grad handler om, at mange forbinder ledelse med stress og mange arbejdstimer. Jeg har sagt ja til jobbet bl.a. fordi jeg fortsætter på 37 timer, så mit arbejdsliv og fritid hænger sammen. Jeg vægter mit arbejde højt, men også min fritid. Og selvom jeg selvfølgelig godt en gang imellem kan arbejde mere, er der ingen forventninger om, at jeg arbejder solen sort.”

Gode råd fra Sara Eskildsen til andre der vil være ledere:

  • Den nye generation (Gen z) vil ikke ledes af roller, men af mennesker. Som leder skal du være dig selv, være autentisk og gøre ting fordi det ville du have gjort som menneske, ikke fordi du tænker noget bør gøres fordi du er leder.
  • Tag din rolle alvorligt, byg tillid op, stå til rådighed, vær nysgerrig på dit team som hele mennesker, vis oprigtig interesse.
  • Del ud af dig selv, vis at du også bare er et menneske – nogle tror, vi som ledere er overmennesker og kan det hele, det kan vi slet ikke. Tør at vær sårbar, ærlig og åben og se, hvad der sker med dit team.
  • Som leder skal du ikke være den klogeste i rummet eller den bedste til alting, du skal være den bedste til at få de bedste i spil. Ledere skal ikke vide alt, men vide det der gør, at andres styrker kommer frem i lyset.
  • Forbered dig selv på at det ikke er 100 % det samme at være leder som at være medarbejder på gulvet, der er koldere på toppen, men at det i sidste ende også er meget hvad du selv gør det til, og kulturen på dit arbejdssted.
  • Du skal vælge lederrollen til, fordi du vil mennesker, du vil se dem lykkes, trives, udvikle sig og med din ledelse vil du motivere og skabe gode forudsætninger for at de lykkes.
  • Sidder du med gode menneskelige kompetencer, har høj emotionel intelligens og det rette værdisæt – så kan du komme rigtigt langt som leder.
  • Du skal være parat til, at du som leder går mere i baggrunden, det handler først og fremmest om dit team og at de lykkes, ikke om dine præsentationer, da succeskriteriet for dig i høj grad er, at andre lykkes.