Donald Trump har været i alle medier nærmest konstant og hele tiden i de første 100 dage af sin regeringsperiode. Den ene presidentielle beslutning følger efter den anden. Beslutninger, der ikke bare har indflydelse på USA, men på det meste af verden.
Men har den amerikanske præsidents ageren også betydning for de danske bureauers arbejde med kunderne? Kan de direkte eller indirekte mærke, at kundernes kommunikation har ændret sig i takt med Donald Trumps udmeldinger? Det har vi spurgt fire bureauledere om. Og ja, Donald Trump kan godt mærkes i den danske bureaubranche. Det betyder ikke, at der er krisestemning. Men man agerer anderledes.
Geopolitiske strømninger skaber fokus på det nære
”Trumps politiske linje og den tiltagende geopolitiske uro præger kommunikationslandskabet og vores kunder på forskellig vis,” lyder det fra managing director og partner på Advice, Merete Arentoft, som peger på, at den generelle uro omkring verdenssituationen har ændret dagsordenen.
”På den ene side oplever vi en forskydning i, hvilke dagsordener der dominerer, og hvordan de skal kommunikeres. Hvor klima tidligere var omdrejningspunktet for mange strategiske kommunikationsindsatser, fylder emner som forsyningssikkerhed, generel sikkerhed og Europas sammenhængskraft i dag mere.”
Hun peger for det andet på, at når verden føles usikker og uforudsigelig, vender mange virksomheder blikket mod det nære.
”Det betyder et styrket fokus på de nationale rammevilkår, lokale stakeholdere og dagsordener, som er mere stabile og til at navigere i. Det skaber et kommunikationsbehov, hvor det handler om at sikre relevans og handlekraft i en dansk kontekst – uden at miste de internationale perspektiver af syne. Begge dele præger naturligvis vores rådgivning og de strategiske beslutninger, vi træffer sammen med kunderne.”

Også stilhed er et statement
CEO og partner i kommunikationsbureauet Lead Agency, Marianne Hjaltelin mener, at selv når man ikke handler direkte med USA, ”larmer det, når verdens største økonomi støjer”, som hun formulerer det. Hun uddyber:
”Vi ser endnu ingen afmatning i vores kunders kommunikationsbehov. Tværtimod er der hos nogle kundetyper behov for tættere og mere strategisk rådgivning om, hvordan man kommunikerer i en tid, hvor alt er et statement – også stilhed. Men det er meget forskelligt fra kundetype til kundetype, hvor meget det fylder. For nogle er det en generel bekymring, for andre er det forretningskritisk.”

Usikker databehandling vækker bekymring
For adm. direktør i det digitale bureau IIH Nordic, Henrik Stenmann, er det især behandlingen af data, der bekymrer:
”Trumps signaler om at nedtone tilsynet med databeskyttelse har fået både os og vores kunder helt frem på stolesædet. Spørgsmål som “Hvor flyder vores data egentlig hen?” og “Er de trygge i USA?” stilles nu på et niveau, vi ikke har oplevet tidligere,” siger Henrik Stenmann og tilføjer, at IIH Nordic har fokuseret på datakompliance for at sikre, at så meget data forbliver inden for EU’s grænser.

Politisk situation har acceleret udvikling
I digitalbureauet The Garden, mener managing partner Nicholai Reinseth, at den politiske situation har acceleret en udvikling, der har været i gang i flere år:
”Nemlig bevidstheden om at det er afgørende at eje sine egne kundedata for at kunne skabe gode kundeoplevelser i stedet for at blive ved med at gøre sig afhængig af de store techvirksomheder.”

Det politiske klima spiller ind i al kommunikation
Kunderne viser i stigende grad interesse for kommunikation, der ikke kun er relevant i et dansk perspektiv, men som også forholder sig til det europæiske og globale spillerum. Det oplever man i Advice og ifølge Merete Arentoft handler det ikke kun om tilpasning, men om at tage en position i en ny virkelighed.
”I takt med, at verdensordenen forskubber sig, ser vi en øget opmærksomhed på, hvordan forskellige budskaber rammer i en tid, hvor usikkerhed, geopolitik og europæisk konkurrenceevne er på alles læber. Når kunderne forholder sig til mere internationale forhold, gælder det både i forhold til, hvad de betyder for deres forretning, ansvar og rolle i samfundet, og det påvirker deres budskaber.”
Også hos Lead Agency oplever man at kunderne overvejer at styrke deres fortællinger om det lokale og det europæiske, og om budskaber skal skærpes eller mildnes, siger Marianne Hjaltelin og uddyber:
“Vi har dog ingen kunder, der fx har trukket DEI – eller bæredygtighedstiltag tilbage, men det politiske klima spiller ind overalt – i tone, timing og vinkel.”
Når tilliden til USA vakler, får andre markeder vind i sejlene
Hos IIH Nordic oplever man utryghed overfor amerikanske techgiganter og amerikanske produkter.
”Der er tydeligvis en første bølge af skepsis over for amerikanske tech‑giganter. Flere annoncører spørger, om de bør fremhæve danske eller europæiske produkter frem for amerikanske. Det samme gælder valget af AI‑platforme og analyseværktøjer. Jo mere følsomme data en virksomhed håndterer – tænk bank, forsikring og finans – desto flere kritiske spørgsmål lander på vores bord,” lyder det fra Henrik Stenmann.
Han tilføjer:
”Samtidig ser vi nye muligheder. Når tilliden til USA vakler, får markeder som Indien og andre asiatiske økonomier mere vind i sejlene. Det giver plads til alliancer, der tidligere druknede i støjen mellem Washington og Beijing.”
Også Nicholai Reinseth oplever, at kunderne fokuserer på det, de kan gøre noget ved:
”Selvfølgelig er vi påvirket af, hvor optimistisk vores kunder ser på den økonomiske fremtid. Men vi oplever også, at de mere fremsynede virksomheder er mere fokuserede på at identificere vækstmuligheder i den øjeblikkelige krisestemning end at barrikadere sig.”
Et nyt, konstruktivt mulighedsrum åbner i Europa
Marianne Hjaltelin og Merete Arentoft ser også nogle kommunikationsmæssige muligheder for kunderne:
”For nogle brands er det en oplagt anledning til at melde kulør og vise, at de står ved og handler på deres principper,” lyder det fra Marianne Hjaltelin, mens Merete Arentoft siger:
”En af de mest interessante konsekvenser ved det nuværende politiske klima – herunder Trumps retorik og kurs – er, at det faktisk åbner et nyt, konstruktivt mulighedsrum i Europa. Vi ser en voksende interesse for at styrke europæisk integration, innovation og sammenhængskraft – og det giver bureauer som vores en ny opgave: at hjælpe med at forme og formidle fortællingen om Europas rolle i verden.”