En diskret duft af chokolade og kaffe hilser kunderne velkommen næsten før den smilende ekspedient. Sarah hedder hun, og hun bliver mødt af en lige så smilende direktør.
”Heeeej! Nej, hvor er her blevet fint! Har der været travlt til morgen?”
Mette Dyhr er efter få måneder i spidsen for Social Foodies på fornavn med medarbejderne i denne såvel som de øvrige seks Social Foodies-butikker i hovedstadsområdet. Det er et led i det nærhedsprincip, som gennemsyrer hele den forretning, hun skal være med til at professionalisere.
Social Foodies har nu i fem år eksisteret som en selvudnævnt socialøkonomisk virksomhed og har kun siden sommeren haft en dedikeret adm. direktør i skikkelse af Mette Dyhr, der som bekendt også er formand for Dansk Annoncørforening.
Rigtigt meget kaffe
Hun byder på kaffe og går hjemmevant om bag disken og brygger den selv, vel at mærke af bønner fra en dansk plantage i Uganda.
Mette Dyhr har efter eget udsagn drukket rigtigt meget kaffe med mange mennesker, siden hun for tre år siden forlod sin direktørstilling i Danske Spil.
”Jeg havde brug for at trække stikket og finde ud af, hvad jeg egentlig ville lave med mit liv. Jeg snakkede med en masse folk, og oplevede, at der var så lidt glimt i øjet. Der var så meget corporate og så lidt passion, og jeg blev helt desillusioneret,” fortæller hun.
Forskel kan gradueres
Mette Dyhr etablerede sig som konsulent og stødte i den forbindelse på Social Foodies’ stifter Thor Thorøe, som også står bag iskæden Paradis. En kop kaffe blev til flere, og Mette Dyhr fik et glimt af den passion, hun savnede.
”Jeg tror personligt på bæredygtighed og på, at man kan tjene pege på det. Med Social Foodies oplever jeg en virkelig passion for mit job, og de snaps er der altså langt imellem,” siger hun med eftertryk.
Mette Dyhr tænker sig lidt om og tilføjer: ”Alle synes jo, at de gør en forskel hver dag, de går på arbejde, men den altså kan gradueres.”
Skal også tjene penge
Social Foodies handler om netop dette. At gøre en forskel. Nogen kalder det bæredygtighed, nogen CSR, nogen taler om den tredobbelte bundlinje og andre om den fjerde sektor.
”Rigtigt meget business handler om at skabe en stor bundlinje. Vi skal også tjene penge for at kunne udvikle os, investere og føre forretningen videre. Men for mig var det interessante med Social Foodies at være med til at bevise, at man samtidig godt kan opføre sig ordentligt og gøre en forskel,” fortæller Mette Dyhr.
Social Foodies gør med hendes ord en forskel hver eneste dag ved at skabe arbejdspladser, uddannelse og forbedret lokal økonomi i udviklingslande. Samarbejdspartnerne i primært Afrika er desuden sikret en ordentlig løn og ordentlige arbejdsforhold.
Virksomheden er involveret i hele processen fra jord til bord, og det er ifølge Mette Dyhr med til at give den føromtalte nærhed.
Rider på en bølge
Social Foodies har ikke et hovedkontor, så Mette Dyhr og hendes få ledelseskolleger rejser rundt og har dermed rig lejlighed til at lære de i alt 130 medarbejdere at kende. Af dem er langt størstedelen timelønnede under uddannelse, og de er selv involveret i den lokale produktion.
”Vi har en uprætentiøs tilgang til tingene, og det giver en nærhed, at Sarah her også har stået og dyppet barerne i chokolade. Medarbejderne ved noget om produkterne, og det er med til at give kunderne en god helhedsoplevelse. Man skal føle sig godt tilpas, uanset om man bare er inde og købe en müslibar.”
Produkterne hos Social Foodies tæller variationer over is, kaffe og chokolade, er økologiske og af en kvalitet, der konkurrerer med eksempelvis Paradis, Emmerys, Coffee Collective og Irma.
”Vores kunder prioriterer først og fremmest fødevarekvalitet, men der er ingen tvivl om, at vi rider på en trend i øjeblikket i forhold til bæredygtighed, så der er nok også en grad af selviscenesættelse i det,” funderer Mette Dyhr.
En international fremtid
Hun drager en parallel til sin tid i Irma, hvor alle sejl blev sat ind på økologi – næste bølge bliver, mener Mette Dyhr, bæredygtighed. Og det er her, hun selv skrives ind i Social Foodies historie.
”Det vigtigste differentieringsparameter er at bevise bæredygtighed som forretningskoncept. Det er simpelthen vores eksistensberettigelse. Men i og med at man har prioriteret det, har man ikke prioriteret traditionelt købmandsskab i samme grad, og det er så min opgave – at skabe økonomisk bæredygtighed.”
Mette Dyhr erkender, at det med p.t. syv butikker og vækst på agendaen kan være svært at blive ved med at håndholde projektet som hidtil.
”Jeg ser i høj grad en international fremtid for Social Foodies. Men det kræver noget. Hvis Thor eksempelvis ikke havde flyttet sig selv og sin familie til Afrika, havde det jo ikke kunnet lade sig gøre at starte en produktion dernede,” siger hun med henvisning til stifteren.
Thor Thorøe har grundlagt chokoladefabrikken Cocoafair i Sydafrika, hvorfra al Social Foodies chokolade stammer.
Rammer vigtigere end indhold
Selv foretrækker Mette Dyhr at se Social Foodies som en bevægelse snarere end en virksomhed. Det er konceptet, der bærer forretningen – målet, der udstikker retningslinjerne. Og så længe man kan gøre en forskel og samtidig levere en god kvalitet, er rammerne på den måde vigtigere end selve indholdet.
”Konceptet er at gøre en forskel, og finder vi ud af, at vi kan gøre det ved at producere bæredygtige møbler eller bæredygtig turisme i Afrika, så gør vi det. Men det skal klart være noget, der rimer på vores tankegang.”
For den administrerende direktør er det en luksus på den måde at have kernen på plads og kunne arbejde ud fra den. Og det er blandt andet den historie, som Social Foodies nu skal fortælle vidt og bredt.
Ingen pushy markedsføring
Hvordan det kommer til at ske, er endnu uvist. Foruden tilstedeværelsen på sociale medier og aktiviteter i de enkelte butikker har virksomheden ikke hidtil gjort de store markedsføringsmæssige krumspring.
”Vi skal have mere markedsføring, men jeg tror, vi skal finde vores egen vej ind i det. Det skal afspejle vores personlighed og koncept, og jeg har svært ved at se, at vi kommer til at lave noget meget pushy markedsføring,” funderer Mette Dyhr.
Mens freelancere i dag hjælper med tekst og grafik, står Social Foodies’ medarbejdere eksempelvis selv for de sociale medier.
For som direktøren endnu engang understreger:
”Vi er forsigtige med at fjerne os fra vores nærvær.”
CV: Mette Dyhr
Uddannet cand.merc. i Business Administration & Management fra CBS i 1994
2017- adm. direktør for Social Foodies
2015-2017 selvstændig hos x Dyhr
2011-2014 adm. direktør for Danske Lotteri Spil
2008-2011 marketingdirektør hos Synoptik
1999-2008 marketingchef i Irma
1998-1999 adm. direktør hos FT Agencies
1996-1998 nordisk marketingchef i Canal Digital
1995-1996 projektchef i Quantum International
1992-1995 marketingmedarbejder hos Berlingske
Bestyrelsesmedlem i bl.a. Intersport Group Denmark