Digitale reklametalenter ser ikke tv – på tv

Peter Engholm
25@mail.dk

Serie med YCCA-vinderne: Daniel Korn og Julie Cetti elsker alle mulighederne ved online, men er ikke så lukkede, at print afvises. Til gengæld har ingen af dem haft tv siden 2007.

Der var frit valg på kanal-hylderne ved årets Young Creative Circle Award (YCCA), og derfor deltog Daniel Korn, 28, og Julie Cetti, 27, i både print og digital. Teamet, der begge er på Zupa, kom på shortlisten i print og fik en award i digital.

“Vi var åbne fra start og ville finde de kanaler, der gav mest mening i forhold til briefen. Og vi følte egentlig mest for print,” siger Julie Cetti.

“Det var lidt Dogme-agtigt, for vi havde på forhånd besluttet, at hvis emnet var alvorligt, så ville vi ikke løfte pegefingre. Danmarks Naturfredningsforening ønsker at få børn til at tilbringe mere tid i naturen, og vi valgte et konstruktivt glimt i øjet frem for at slå på forældrenes dårlige samvittighed,” siger Daniel Korn.

Selv om det blev til en nominering i print, og selv om teamet følte mest for printløsningen, så har begge en udtalt og sand glæde ved alt online.

“Jeg elsker internettet, og jeg elsker min computer – og de muligheder, den giver,” siger Julie Cetti.

“Det er hele interaktionslaget, der gør det ekstra spændende. Jeg føler, at alle lige nu kigger på alle, og hvis en finder på noget nyt, så følger alle andre efter. På den måde kan du stadig få lov til at være pioner. Traditionel reklame er en rejse fra A til B, hvad enten det er en 30 sekunders, et billboard eller en annonce. Vi har en anden udfordring foran os,” siger Daniel Korn.

Han er uddannet multimedie-designer og har en bachelor i medialogi, der kom i hus ud fra en idé om at blive spil-designer. I stedet kom han først til TV2 Zulu, hvor han lavede tv-grafik, siden til Adtomic i et år som web-designer og på Robert/Boisen i tre år, hvor han var med til at skyde den digitale afdeling i gang. Dernæst gik turen til Triple og nu Zupa – hvor han har været ADer siden marts.

“Jeg har været på forskellige bureauer, hvor jeg heldigvis har fået lov til at lære. Jeg kan godt lide at være en nærmest indgroet del af et sted, og jeg var længe hos Robert/Boisen, der er en kreativ højborg. Men jeg vil også gerne udfordre mig selv – bl.a. med mere ansvar – og så tog jeg videre,” siger Daniel Korn.

Julie Cetti er 3. års elev på Zupa og snart færdig som mediegrafiker. Hun har en bachelor i business communication, som hun betegner som en omvej, fordi hun altid har haft lyst til og flair for at udtrykke sig visuelt og kreativt.

“Jeg har lige søgt ind på et Gerrit Rietveld Academie i Amsterdam. Jeg kom igennem 1. runde og skal nu ned og stå foran en bedømmelseskomite. Ønsket at komme derned har været der længe, men det var spontant, at jeg søgte ind ned. Niveauet er langt højere, end hvad man ser på tilsvarende uddannelser i Danmark,” siger Julie Cetti.

Uddannelsen tager fire år, og det er længe – også for Daniel Korn, der ganske vist gerne vil være en fast del af et bureau, men derudover ikke er til lange forløb.

“To år på at udvikle et spil, et år på at lave en film. Det er lang tid. Jeg er glad for at fortælle kortere, underholdende historier – og have et job, hvor jeg kan være zapperminded. Samtidig fornemmer jeg, at bureauerne er blevet mere rock’n’roll-agtige til at prøve ideer af. Når ideen er der, så fyrer vi den af. Det kan i dag gøres billigt og hurtigt, og en film til 20 mio. er alligevel ikke i sig selv en garanti for at blive en viral succes,” siger Daniel Korn.

Julie Cetti er parat til at dykke dybere i et forløb – også selv om hun ikke kender slutningen.

“Jeg ved ikke, hvor jeg ender, men jeg kender retningen. Jeg har søgt ind på kunstakademiet, fordi jeg har nogle kreative sider, der skal videreudvikles, og fordi jeg savner flere værktøjer, som jeg kan bruge. At kunne lidt af hvert og have bredt felt af kompetencer – dét er godt, men den profil passer på rigtigt mange. Jeg vil gerne være rigtig god til det, jeg nu skal lave,” siger Julie Cetti og understreger, at hun meget gerne vil tilbage på bureauet senerehen.

Indtil videre er både Daniel Korn og Julie Cetti på samme bureau, på samme YCCA-team og har samme mangel i deres respektive hjem: Ingen af dem har haft tv i 2½ år.

“Film og serier kan ses online. Der er kun to ting, der ville værd at se live på tv: reality-shows og sport, og reality-shows er kedelige, og niveauet i dansk fodbold er ikke særligt højt. Jeg bestemmer selv, hvad jeg vil se – og hvornår jeg vil se det . Denne følelse kan jeg overføre til jobbet, for jeg formoder, at modtageren har det på samme måde med mit arbejde,” siger Daniel Korn.

Turen går til sommer til Cannes Lions, hvor teamet skal repræsentere Danmark på den digitale front i Young Lions-konkurrencen. Det er Julie Cettis debut, mens Daniel Korn har været til festivalen én gang før:

“Det var i 2007, hvor de store digitale bureauer stod i et kælderrum og lagde alle strategier og hemmeligheder på bordet … mens andre gik ovenpå og ledte efter formlen. I de store sale blev der talt om ting, man havde hørt før. Når man tænker på, hvor meget det digitale fylder i dag, så håber jeg, at det får mere sceneplads og bliver taget mere seriøst. Alt andet vil være svært at forstå,” siger Daniel Korn.

Bureaubiz har i fire omgange mødt alle fire teams, der hhv. vandt Print, Digital, Design og Film i Young Creative Circle Award, og som bliver sendt til Cannes. I de kommende dage vil vi bringe en artikel med dem alle.



De fire er:

  • Print: Nicolas Thomsen og Christian Hansen
  • Digital: Daniel Korn og Julie Cetti
  • Design: Robert Daniel Nagy og Mads Jakob Poulsen
  • Film: Andreas Hoff og Lukas Lund