Group M er Danmarks største. Men investeringer kostede på bundlinjen

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Fællesskabet mellem de fire mediabureauer i Group M er blevet øget. Konkurrenterne klarede sig dog bedre i 2009. Men nu skal stordriftsfordelene høstes.

Tallene efterlader ingen tvivl. De fire mediabureauer i Group M (Mediacom, Mediaedge:cia, Mindshare og Maxus) er til sammen Danmarks største kommunikationsgruppe.

Men de fortæller også, at de kom dårligere gennem 2009 end konkurrenterne.

Forklaringen er dog, at Group M i nogle år har været i gang med at tune bureauerne, så man i højere grad kan høste stordriftsfordele.

“Det har kostet en del investeringer i 2009, hvilket kan ses på bundlinjen. Til gengæld er vi nu klar, og det betyder, at vi i 2010 for alvor kan begynde at høste stordriftsfordelene,” siger adm. dr. Martin O. Rasmussen fra Mindshare.

De oplagte områder handler om administration, finans og IT.

“Men vi er også begyndt at investere i andre områder sammen – som f.eks. i search-kompetencer i regi af Outrider,” siger Martin O. Rasmussen.

Regnskabsmæssigt har man dog ikke lige som konkurrenterne lavet koncern-regnskab, og derfor finder man f.eks. Outrider lagt ind under Mediaedge:cia’s regnskab.

I Bureaubiz’s årlige bureaurapport optræder de fire Group M bureauer således hver for sig, hvilket Martin O. Rasmussen har kritiseret.

“Der er to ting, der betyder noget for vores konkurrencekraft. Dels at vi evner at omsætte den samlede størrelse til nogle fordele, der kan kanaliseres videre til kunderne. Og dels at vi kan tilbyde et slags mediabureau-supermarked med fire forskellige brands, så der er noget for enhver smag,” siger Martin O. Rasmussen og fortsætter:

“Vi er mindre topstyrede for at sikre balancen mellem disse to ting, og det betyder måske, at det går lidt langsommere med at sikre stordriftsfordelene samt at vi ikke har kommunikeret Group M ret meget. Men skal man sammenligne os med bureauer som Aegis og OMG, så bør man sammenligne med Group M tallene.”

På den baggrund har man nu lavet de konsoliderede tal for Group M, og de viser da også, at nogle af nøgletallene ændres ganske meget.

Det gælder i særdeleshed gennemsnitsløn og bruttoavance pr. medarbejder, der forandrer sig betydeligt, fordi der er en række medarbejdere, hvor en betydelig del af lønomkostningen er indeholdt i de fire bureauers regnskaber – uden at medarbejderne er regnet med i headcounten.

Når alle disse medarbejdere regnes med har Group M den laveste gennemsnitsløn og den laveste bruttoavance pr. medarbejder – sidstnævnte er dog kun en anelse lavere end OMGs.

De konsoliderede tal viser også, at Group M hvad angår bruttoavance har tabt markedsandel i forhold til de øvrige bureauer – fra 45 til 41,5. Men det bekymrer ikke Martin O. Rasmussen.

“Vi fastholder i det store og hele vores andel på medieomsætningen, og vores bruttoavanceprocent ligger også godt sammenlignet med de øvrige. Jeg mener ikke, der er en trend i, at vi i 2009 har tabt mere på bruttoavancen end de øvrige. Den slags går op og ned fra år til år,” siger Martin O. Rasmussen og tilføjer, at Group M på internationalt niveau har en markedsandel på omkring 30. I Danmark er den således væsentligt højere.

“Og man skal være opmærksom på, at alle mediabureauer er stærkt påvirket af internationale forhold,” siger Martin O. Rasmussen.

Nøgletal for Group M

  • Omsætning 2,208 mia. kr., -14,0 pct.
  • Bruttoavance 217,634 mio. kr., -12,3 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 713.554 kr., -11,1 pct.
  • Antal ansatte 305, -1,3 pct.
  • Gennemsnitsløn 467.633 kr., -7,7 pct.
  • Lønandel 65,5 (63,1)
  • Resultat af primær drift +4,64 mio. kr., -70,9 pct.
  • Resultat før skat +10,571 mio. kr., -65,4 pct.

Nøgletal for alle mediabureauer (baseret på Group M tal)

  • Omsætning 5,367 mia. kr., -12,9 pct.
  • Bruttoavance 524,536 mio. kr., -4,8 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 780.560 kr., -4,9 pct.
  • Antal ansatte 672, +0,1 pct.
  • Gennemsnitsløn 518.659 kr., -2,8 pct.
  • Lønandel 66,4 (65,0)
  • Resultat af primær drift +44,27 mio. kr., -13,8 pct.
  • Resultat før skat +62,029 mio. kr., -22,2 pct.