Der er langt mellem opmuntringerne i de nyeste læsertal fra Gallup og Indeks Danmark. Der er tale om tallene for 2. halvår, og det er således de officielle tal, der også omfatter ugeblade og magasiner.
Specielt hverdagsaviserne lider med fald på mindst 10 pct. – ofte 15-20 pct. – fra 2. halvår 2009 til 2. halvår 2010. Men også søndagsviserne taber.
BT, Berlingske Tidende, Ekstra Bladet og Jyllands-Posten taber alle omkring 20 pct., mens gratisaviserne MetroXpress, Urban og 24timer taber henholdsvis 12, 15 og 25 pct.
Når det gælder ugeblade og magasiner er tendensen også mest faldende – her er billedet dog lidt mere blandet, og man kan finde flere eksempler på medier, der går lidt frem.
Tendensen overrasker ikke trading director, Claes Braagaard, fra OMD – selvom han påpeger, at der også ligger nogle metodemæssige forklaringer.
“Der er sket nogle justeringer, som kan forklare noget af udviklingen, men langt fra det hele, og jeg er ikke i tvivl om, at printmedierne taber læsere – og at det er en udvikling, der vil fortsætte,” siger Claes Braagaard.
Han er heller ikke i tvivl om, at det er de elektroniske medier, der gør ondt.
“Selvfølgelig handler det meget om de mobile og digitale medier. Men vi ser jo også tv gå markant frem i disse år. Når man står i en periode med mere stramme økonomiske vilkår, så skal en del forbrugere måske vælge mellem, hvad de helst vil have: bredbånds- og mobil-abonnementet samt tv-forbindelsen eller et abonnement på en avis? Her vil den elektroniske verden stå stærkest som den, der giver forbrugerne mest af det, de efterspørger,” siger Claes Braagaard og fortsætter:
“Men der er også en strukturel udvikling. Det er jo ikke kun de betalte printmedier, der taber. Også gratisaviserne mister læsere. Så problemerne for aviserne er, at når tiderne bliver bedre, og der måske igen er råd til en avis, så er den strukturelle udvikling kommet så meget længere, og så er spørgsmålet om avisen kommer tilbage i kurven.”