Mads og Mikael hadede navnet Radio24Syv. De mente, at det var plat, og det mindede Mikael om navnet på en tankstation.

Radio24syv-logoet er enkelt. Skrifttypen er en afart af Helvetica – en veltegnet afart, men ikke desto mindre Helvetica, hvilket 99,9 procent af alle, der kender noget til typografier, ifølge Tobias Røder, vil nikke genkendende til. Derudover består logoet af en rød streg. Den kunne symbolisere søgeren på en radio eller den røde tråd eller måske noget helt tredje? Og netop det, at logoet ikke serverer budskabet på et sølvfad, er en vigtig pointe for designeren.
Det gav Tobias Røder en ubeskrivelig lykkefølelse, da han opdagede pilen i FedEx-logoet. Det er ifølge ham et pragteksempel på et logo, der vil dig noget og går i dialog med beskueren. Kan du se pilen?
Til venstre Riskærs Fredagsbar, hvor det typiske ikon for en mikrofon også bliver et glas. Til højre plakat med 87 af de cirka 200 programikoner Tobias Røder nåede at designe i Radio24Syvs levetid.
Det meste kommunikation i dag er ifølge Tobias Røder taktisk og appellerer ikke til dialog. Hvis visuel kommunikation leger med din hjerne, har hemmeligheder og åbner op for, at du kan spille med, så husker du det.
”Jeg vil hellere have, at folk er uenige og syntes, at det er dårligt, det, jeg laver, end at de slet ikke føler noget som helst.”
”Hjemme i min gang hænger plakaten fra programmet 55 minutter. En dag har min datter legekammerater med hjemme. Da jeg kommer hjem, går en af veninderne forbi og siger: ”Har du lagt mærke til noget?” Da jeg så ser plakaten, har de sat en ekstra streg på og skrevet 60 min i stedet for 55 min. Det er 10-årige piger, vi taler om. Hvis jeg kan få 10-årige piger til at gå i dialog med den plakat, så er det ren lykkefølelse på min konto. Og jeg er overbevist om, at det ikke var sket, hvis jeg havde fortalt det hele, hvis der ikke havde været en åbning til, at man kan tolke,” fortæller Tobias Røder.
Plakaten til programmet 55 Minutter før og efter, at Tobias Røders 10-årige datter og hendes veninder, havde været i dialog med den.
Tobias Røder har med stor succes designet alt fra grafiske kampagner for Tuborg, prisvindende plakater til Lars Von Trier-film og emballage til Skærtoft Mølle til utallige grafiske identiteter og logoer for danske og udenlandske virksomheder.
Sådan løste Tobias Røder opgaven, da Tuborg bad ham om at hjælpe dem med at vise folk, at bryggeriet var officiel sponsor for Roskilde Festival – enkelt, effektivt, orange og ikonisk. Logoet bruges stadig af bryggeriet hvert år op til og under festivalen.
”Når jeg skal have en kunde overbevist om, at det er en god idé at gå all in på at kommunikere på en ny måde rent grafisk, så arbejder jeg med en tretrinsraket i en proces, jeg kalder ’Det langsomme skub’. Jeg har tre forslag. Det første, jeg viser, er en revidering af det nuværende udtryk – den samme cykel, der er blevet pudset og sat i stand. Når jeg har præsenteret den løsning, så er en tredjedel af mødet gået, og kundens skuldre er faldet ned. Det gør dem trygge og mentalt klar på at blive overraskede. Så kommer andet forslag, som er en 2.0 – en revision, som er noget helt andet end deres gamle udtryk. Men de ved, at de altid kan gå tilbage til første forslag, så de er automatisk lidt mere åbne. Det sidste forslag er så det overraskende – det, man ikke havde forventet. Det sidste forslag er revolutionen, hvor man forsøger at tage dem et helt nyt sted hen. Det er bestemt ikke altid, at kunden er klar til at vælge den løsning, men når det lykkes, så bliver jeg helt høj over det mod, kunden viser, og at man tør forandringen,” fortæller Tobias Røder, der pointerer, at det kræver et meget transparent samarbejde og rigtig meget dialog for at nå frem til det.
”Jeg vil hellere have, at folk er uenige og syntes, at det er dårligt, det, jeg laver, end at de slet ikke føler noget som helst,” siger han og bliver afbrudt af computeren på bordet. Den siger ”Pliing”. Der er solgt endnu en 24Syv-plakat.
To af Tobias Røders mest prisvindende og ikoniske filmplakater. Begge er gode eksempler på, at en enkel løsning kan være ekstremt effektivt.
IRMAs indkøber var meget kritisk, da Skærtoft Mølle præsenterde ham for deres nye grafiske identitet, designet af Tobias Røder. Melproducenten ville gerne skille sig ud i forhold til sine økologiske konkurrenter og insisterede på det nye udseende. Det var klogt, eftersom produktet er blevet det bedst sælgende i IRMAs historie inden for produktkategorien.
Tobias Røder går tæt på det legendariske Coca Cola-logo og det nye logo fra 3F:
Cola har været gode til at vedligeholde deres logo op igennem tiden. Det er blevet tegnet op om og om igen, og vi lægger ikke mærke til de små forbedringer. Jeg ville ønske, at jeg kunne se Coca-Cola logoet med friske øjne, så jeg kunne vurdere formen. Sådan har jeg det med mange ting. Men det kan jeg af gode grunde ikke. Til gengæld skal jeg bare se en flig af logoet for at vide, hvem der taler. Det er selvfølgelig også dets styrke.
Et sigende eksempel på, hvor stærk Coca Colas grafiske identitet er – du er ikke i tvivl, når du ser denne hyldest til flaskens unikke form af Stockholm Design Lab.
Hvis nogen har bemærket det, så har 3F fået nyt logo. Hvis du ser godt efter er der et lille hvidt hjerte, der ligger ned i midten af logoet. Det er med til at tegne den højre side af 3-tallet. En sjov detalje. Logoet er stadig blåt og rødt. Dog er den røde farve blevet en smule friskere at se på. Jeg synes ikke logoet fungerer så godt i den blå og røde version. Det lille hvide hjerte ligner noget, der er lagt oven på logoet. Det ødelægger illusionen.
Til gengæld fungerer det markant bedre, når logoet gengives i en farve. F.eks hvid på rød. Her bliver det hvide hjerte en integreret del af logoet.
Hvis det nu var mig, der havde fået til opgave at designe det nye logo til 3F ,ville jeg have taget det et skridt videre. Hvis du ser ordentligt på det lille hjerte, der ligger ned – se på hjertets højre side. Måske kan du se, at det ligner et 3-tal. Min løsning ville være fjerne det store blå 3-tal og erstatte det med hjertet, der ligger ned. Det ville blive mere originalt at se på, og samtalen mellem afsender og modtager ville blive mere interessant. Set med mine øjne 🙂 Og apropos smiley. <3F.