For ikke mange år siden – oven på finanskrisen – blev der talt om, at årsaftaler kunne ende som et fortidslevn. Det ser dog ikke ud til at være blevet tilfældet. Årsaftaler har fået en renæssance – selv i forhold til print. Om ikke i omfang men i hvert fald i opmærksomhed og tidsforbrug.
En af årsagerne er dog, at årsaftaler nu dækker over flere forskellige kanaler.
Afslutningen af årets forhandlingsrunder har givet anledning til glæde hos landets største kommercielle tv-station, TV2.
”Vi har lukket årsaftaler for betragteligt over én milliard kr. Og det er samlet set det bedste resultat på årsaftaler siden 2008,” siger Peter Olafsson, der er salgsdirektør på TV2.
Han ser resultatet i forhold til budgetter, der ser ud til at være på omtrent samme niveau som året før.
”Annoncørerne vælger ikke kun årsaftaler ud fra priserne, men også for sikkerheden med placering. Sidste år havde vi et pres på lageret i ca. 40 uger, og så kan en årsaftale sikre, at annoncørerne får deres kontakter inden for den periode, hvor de har brug for dem,” siger Peter Olafsson.
Det er med velberådet hu, at han bruger vendingen ”samlet set” for årsaftalerne, for de dækker både over TV og de digitale kanaler – sidstnævnte var der ikke årsaftaler på før krisen.
Og det er tilsvarende lang tid siden, at TV2 blot var en tv-station – i dag er man et mediehus med stærk digital tilstedeværelse.
Men Peter Olafsson vil gerne understrege tv’s styrke:
”Blandt de annoncører, vi havde i 2014, oplever vi faktisk en stigning i årsaftalerne på tv,” siger han.
Også print har årsaftaler, og her kan IUM levere en solstrålehistorie:
”Vi har indgået flere årsaftaler på print for 2015, end vi gjorde i 2014,” siger adm. direktør i IUM, Michael Thim.
Den sætning kunne man – som eksempelvis dagblads-ejer – ønske sig blive stående alene, men nuancerne skal nu også med:
”Stigningen er reel nok, men det dækker dels over, at vi på mediavolumen er vokset fra 2014 til 2015 – både internt og i forhold til markedet. Således har vi også indgået flere årsaftaler på det digitale felt. Når vi indgår flere årsaftaler, hænger det også sammen med en anden sammensætning af kunder i forhold til året før,” siger Michael Thim.
Og måske burde medie-ejerne glædes over det faktum, at der i det hele taget bliver indgået årsaftaler – igen.
Hos Mindshare siger Nino Cardel, der er direktør for Medieindkøb og Formidling:
”Havde du spurgt mig for godt en håndfuld år siden, ville jeg have svaret, at årsaftalerne var vigende i volumen. Tidligere var de den store tilbagevendende begivenhed, men med krisen faldt mediepriserne, og marketingdirektørerne kendte ikke deres budgetter. Men ud fra, hvad vi kan se hos GroupM, så har årsaftalerne igen fundet et stabilt leje, og de er igen noget, man diskuterer.”
Han tilføjer:
”Til gengæld får de karakter af rammeaftaler, forstået sådan at flere kanaler kommer med. Både TV2 og MTG har tv og digitale kanaler sammen, og så kan en uændret eller en let stigende årsaftale dække over et fald i tv og en stigning i det digitale. Vi forventer også, at SBS Discovery tager radio med i deres årsaftaler.”