Advance fik skulderklap af toppen i dansk erhvervsliv

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Legos Bionicle er en af de sidste 10 års bedste ledelsesinitiativer, mener Berlingske Nyhedsmagasin. Advance spillede en central rolle i udviklingen, og Bionicle har været med til at redefinere måden at være bureau på.

Berlingske Nyhedsmagasin har forsøgt at opgøre nogle af de sidste 10 års bedste ledelsesbeslutninger i dansk erhvervsliv. Bladet nævner otte og blandt dem finder man sværvægtere som:

  • Peter Straarup fra Danske Bank købte Realkredit Danmark og BG Bank for 27 mia. kr.
  • Niels Smedegaard Andersen indførte som topchef for Carlsberg et excellence-program, der har ført til besparelser på op mod 1 mia. kr. og givet selskabet fornyet selvtillid i forhold til f.eks. at gå ind i megastore opkøb.
  • Mads Øvlisen gennemførte som Novo topchef en opsplitning af koncernen i Novo og Novozymes, der har skabt meget betydelige værdier.

Men man finder også en beslutning, som involverer reklamebureauet Advance.

Lego’s lancering af Bionicle bliver nemlig præsenteret som et af de bedste ledelses-initiativer, fordi det beviste, at Lego midt i problemerne omkring årtusindskiftet var i stand til at udvikle nye produkter, “der både tager udgangspunkt i de klassiske Lego-klodser og i koncernens filosofi og tilfredsstiller moderne børns lyst til mere spænding og eventyr”.

I 2002 var Bionicle desuden Legos bedst indtjenende produkt.

Berlingske Nyhedsmagasins historie handler naturligt om koncernchef Keld Kirk Kristiansen. Set i forhold til reklamebranchen knytter der sig dog en god historie til Bionicle, idet man her finder en case på, hvor værdiskabende et reklamebureau kan være. Advance har nemlig spillet en væsentlig rolle i udviklingen af konceptet.

Bionicle har da også givet bureauet en række hædersbevisninger i både Danmark og udlandet. Bl.a. Advertising Effectiveness Award i 2002.

Tilbage i 2002 blev det skrevet i bl.a. Markedsføring, at Advance havde skabt ideen, men det er at tage munden for fuld. Det er dog et faktum, at Advance har siddet med helt inde i motorrummet.

“Vi var med fra starten i projektet og har siddet sammen med marketing- og produktudviklings-folk fra Lego, og netop denne dialog er en forudsætning for at udvikle et projekt som dette, hvor grundfilosofien jo netop har været, at alt kommunikerer. Derfor har fokus været på at bygge en historie frem for at skabe noget reklame”, siger Jens Krog og tilføjer, at bureauet selvfølgelig har stået for en væsentlig del af hele eksekveringen af ideen.

Han konstaterer samtidig, at bureauet har lært meget af processen.

“Bionicle har været med til at redefinere vores måde at tænke bureau på, og man kan udtrykke det på denne måde: hvis kunderne kommer og siger, de gerne vil have mere produkt i kommunikationen, så svarer vi, at vi gerne vil have mere kommunikation i produktet”, siger Jens Krog.

Den holdning falder meget godt i tråd med den generelle udvikling i tilgang til reklamebureau-arbejde, men tilbage i 2002 var det ikke lige så normalt. Da Lego Bionicle vandt Advertising Effectiveness Award blev casens relevans bl.a. diskuteret, fordi, der var så lidt reklame i den.