Bureauers investeringer er ikke altid synlige i regnskaberne, men hos Advice har man udskilt en investering i et selvstændigt selskab, så her kan man helt eksakt se, hvad investeringen indtil nu har kostet bureauet.
Det gælder tv-kanalen SundhedsTV, som blev etableret i slutningen af 2018, og som netop har afleveret sit andet regnskab. På det grundlag kan man konstatere, at prisen lige nu lyder på ca. 3 mio. kr. Et beløb der fremkommer ved, at det nye regnskab viser et underskud på godt 2 mio. kr. Det første viste et underskud på ca. 1,8 mio. kr., men fratrækker man den estimerede skattefordel, lander det samlede underskud på ca. 3 mio. kr.
Med foreløbig 3 mio. kr. på højkant er det en ganske betydelig investering selv for et bureau af Advices størrelse, men årsagen til at den er skilt ud i et selvstændigt selskab er, at ambitionen reelt er at skabe en ny virksomhed fremfor at tilføre bureauet en ny kompetence.
“Med denne investering er vi trådt ud af rådgiverrollen, og har bevæget os lidt væk fra bureauverdenen med ambitionen om at skabe et nyt produkt. Det er en meget interessant og lærerig proces,” siger Ralf Lodberg, der er kreativ dir. i Advice og bestyrelsesformand for SundhedsTV, der har Merete Arentoft som adm. dir. og Hanne Bodelsen som kommerciel direktør.
Udgangspunktet for SundhedsTV er, hvad Ralf Lodberg beskriver som et både voksende og nærmest umætteligt marked for sundhedsinformation. Ralf Lodberg fortæller, at der på årsbasis er ca. 220 mio. Google-søgninger på sundhedsemner. Der er da også en række andre – og store – aktører på markedet, men Ralf Lodberg mener, at man har fundet en plads, hvor der er potentiale.
“Når folk søger viden om sundhed, så er der i princippet to spor, de kan ryge ind på. Enten på sites som Netdoktor eller Sundhed.dk, som rummer et meget omfattende indhold, der dog er meget teksttungt og ikke nødvendigvis det mest pædagogiske. Alternativt ender de ude på et stort antal blogs, sites eller andet, hvor indholdet er af noget mere tvivlsom karakter,” siger Ralf Lodberg og fortsætter:
“Samtidig har nettet flyttet sig markant i retning af levende billeder. 80 pct. af brugerne starter i dag med at se en video, hvis det kan lade sig gøre. Vores ambition er således at skabe et videobaseret indhold, der er både sobert og faktuelt og styret af eksperter men at gøre det i en form, der mere matcher moderne netkommunikation.”
Ralf Lodberg fortæller videre, at man lægger mindre vægt på portal-tankegangen.
“Der er et site, der hedder SundhedsTV, men vi arbejder meget mere med en seeding, så man kan se indholdet, hvor det passer en. Vi lægger ikke vægt på at få trukket folk ind på SundhedsTV, siger Ralf Lodberg.
Kunderne kan deles op i tre grupper:
- De store pharma-selskaber, der ikke må markedsføre deres produkter direkte over for forbrugerne, men gerne må støtte formidling.
- Udbydere af OTC sundhedsprodukter eller FMCG-leverandører af diverse sundhedsprodukter. Det kan f.eks. være Colgate.
“Men reelt er der mange FMCG-leverandører, hvor sundhed kan udgøre en dagsorden,” siger Ralf Lodberg.
- Endelig er der fonde, som kan have en interesse i at fremme forskellige temaer eller dagsordener.
Der tales ikke om produkter i videoerne, men en sponsor eksponeres. Der skal således være en tro på den kommercielle værdi af at optræde som sponsor for at handle med SundhedsTV.
“Ud over eksponeringen så har vi etableret et dashboard, så vi kan tracke, hvilken reach hver enkelt video opnår. De data kan en sponsor således få adgang til, og desuden har de selvfølgelig også adgang til selv at bruge videoerne. Men det er klart, at det typisk vil være markedsledere, der kan se værdien af at sponsorere indhold,” siger Ralf Lodberg.
Han ser optimistisk på udviklingen. Videoerne er blevet positivt modtaget hos brugerne, og dialogen med sponsorer har også været positiv.
“Reelt skal vi op på en omsætning på 4-4,5 mio. kr. for at få forretningen til at løbe rundt. Men vores ambitioner er selvfølgelig større end blot at få det til at løbe rundt, og derfor kigger vi på muligheder for at skalere konceptet. Det kan f.eks. være med motion graphics, som i højere grad vil kunne gøre en video anvendelig internationalt – og dermed blive mere interessant for en sponsor,” siger Ralf Lodberg.
Han er ikke så bekymret for, om en aktør som Netdoktor skulle kaste sig over en tilsvarende indholdsproduktion, hvis det viser sig at være attraktivt.
“Vi har kæmpe respekt for Netdoktor, og selvfølgelig vil de kunne gøre det. Men hvem siger, at der ikke er plads til to på markedet. og man kan vel heller ikke udelukke et samarbejde,” siger Ralf Lodberg.