Amerikansk annoncør: Bureauer duer ikke

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Efter at have prøvet tre bureauer på fem år har fast-food kæden nu valgt at lave tingene selv.

Den amerikanske kæde, Chipotle, har mistet troen på, at reklamebureauer kan hjælpe dem. Derfor er man gået primært in-house.

Beslutningen kommer oven på, at Chipotle gennem fem år har prøvet tre forskellige bureauer: Mother i New York, TDA Advertising & Design i Colorado og Devito/Verdi i New York.

Tilbage er et samarbejde med Compass Point Meida, der indgår i Campbell Mithun i Minneapolis.

Det skal dog tilføjes, at Chipotle er et firma, der som udgangspunkt er en vanskelig bureaukunde. Kæden satser meget stærkt på “food with integrity” – d.v.s. på økologi, organiske fødevarer og indkøb hos lokale og familieorienterede landbrug.

Cipotle har ikke tilført et nyt punkt på menuen i 17 år og har ikke jævnlige promotions. Det angives som nogle af årsagerne til, at bureauers erfaring fra andre kæder ikke er relevante.

Helt uden promotions er Chipotle dog ikke.

Bl.a. har man investeret et betydeligt beløb i en årlig Halloween event, hvor man giver en gratis Boo-rito til kunder, der kommer klædt ud som en Boo-rito. Det koster adskillige millioner dollars hvert år.

Men reklame ses i det hele taget som havende aftagende betydning for Chipotle.

Chipotles co-CEO er desuden en person, der ikke tror meget på reklame overhovedet, og derfor har det givet været op af bakke for bureauerne.

Men i forhold til overhovedet at beskæftige sig med reklame måtte den marketingansvarlige sætte foden i døren.

Mark Crumpacker fortæller AdAge, at han måtte sige til sin chef, at “hvis du ikke lader mig gøre reklame, så gør du lissom mit job nytteløst.”

Og man kan da også identificere forhold, der burde gøre en eller anden form for kommunikation relevant. Man skal f.eks. have fortalt, at “food with integrity” ikke er ejet af McDonald’s og at Chipotle her går langt mere konsekvent til værks.

Mark Crumpacker fortæller at man har kigget på tv og andre mere traditionelle muligheder. Men Chipotle er bygget på “word-of-mouth”, og det bliver den vej, man vil søge at gå i sin markedsføring.