Når det gælder lighedspunkter mellem kreative arbejder, er diskussionerne typisk rigt facetterede; fra inspirationskilde over idé-sammenfald til decideret plank.
Men nu kan den selvpromoverende film fra amerikanske Black Stone Global (BSG) føje et endnu stærkere ord til listen: Tyveri. Og så endda med et stærkt dansk islæt.
For bureauet med kontorer i Austin og New York har ikke bare planket – man har direkte hugget en dansk Tulip-reklame – dén med bjørnen, der kun kan konstatere, at den fedtreducerede leverpostej smager rigtig godt.
BSG leverer ydelser inden for teknologi og marketing – bl.a. websites, apps, branding, SoMe – samt politisk orienteret kommunikation.
Sidstnævnte er i øvrigt ikke så overraskende, idet direktøren og medstifteren Greg Ball er tidligere senator, valgt i staten New York.
BSGs datterselskab, Inventous, har skabt sin reklame ved at fjerne farverne fra Tulip-filmen og sætte salgstalen ind som undertekster for den danske tale.
https://www.youtube.com/watch?v=LpsIhGdWpgI
En lokalredaktør fra Albany Times Union i New York prikkede bureauet på skulderen for at høre, om der var søgt tilladelse i Danmark til at bruge reklamen.
Det svarede bureauet i første omgang på i form af en ny film – hvor journalistens hoved var sat ind i stedet for bjørnens. Elegant respons? I al fald mere elegant end eks-senatoren selv, der på sin twitter-profil kommenterede journalistens adfærd således:
Every time you post stupid shit, we get a new client! 🙂
Og på dén baggrund skal Bureaubiz måske bare være glad for, at BSG ikke har reageret på vores henvendelse. Og herfra er det vel passende at tage tilbage til Danmark:
Tulip-reklamen er skabt i 2009 af &Co med effekter af Ghost. Hos Tulip siger kommunikationsansvarlige Jacob Hvid Fejrskov:
”Det er lidt ironisk, at sådan en sag stammer fra USA – landet med de mange sagsanlæg. Men det er nu ikke fra os, at der kommer en mere officiel reaktion, for det er ikke Tulip, der ejer rettighederne til filmen.”
Rettighederne tilhører &Co, og her siger kreativ direktør og partner Thomas Hoffmann:
”Det lange svar er, at BSG’s film er virkelig, virkelig dårligt lavet, og at vi er målløse over, at de turde gøre det. Som bureau – dansk eller amerikansk – kender man jo til arbejdet med at sikre sig rettigheder. Og BSG’s fremfærd virker arrogant og ikke videre velovervejet – og det er en farlig blanding.”
Han tilføjer:
”Det helt korte svar: Det er uden diskussion dybt ulovligt. Men vi har endnu ikke taget stilling til, om vi skal lade det passere, om BSG skal have en næse, eller om vi skal sagsøge dem.”