Amerikansk colakrig udfordrer effekten af sociale medier

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Det karakteriseres som historisk, at Pepsi er blevet skubbet ned på en 3. plads hvad angår markedsandele. Pepsi har satset meget stærkt på et social media initiativ.

Den amerikanske cola-krig er Pepsi mod Coca-Cola og har ind imellem antaget næsten mytiske dimensioner.

Det er dog efterhånden så som så med, hvor tæt de konkurrerer, fordi Coca-Cola er så meget foran. Og nu har koncernen endda også taget 2. pladsen, idet Diet Coke er gået forbi Pepsi.

AdAge fortæller, at Pepsi i 2010 tabte 0,4 pct. og kommer dermed efter under Coke med 9,9 pct. Coca-Cola har 17 pct.

AdAge karakteriserer det som et historisk skifte – Pepsi har holdt 2. pladsen i flere årtier – og peger på, at udviklingen sætter fokus på Pepsis meget omtalte Pepsi Refresh projekt. Programmet blev iværksat tidligt i 2010 og handler om, at man uddeler mange millioner dollar til projekter i lokalsamfundene. Der indstilles en række projekter hver måned, og så kan man stemme om, hvem der skal have noget.

I stedet blev der skåret ned på de traditionelle celebrity kampagner, og i 2010 holdt Pepsi sig også fra Super Bowl, hvor man ellers havde været synlig i 23 år.

“I cola-krigen er Refresh projektet i sig selv ikke nok til at markedsføre Pepsis brands. Jeg tror, 2010 tallene bliver et wake-up call for Pepsi,” siger John Sicher, redaktør af Beverage Digest, til AdAge.

Bladet noterer videre, at Pepsi rent faktisk har brugt tre gange så mange penge som Diet Coke – men har i højere grad slået moderbrandet, Pepsi Max og Diet Pepsi sammen på grund af Refresh projektet.

Henrik Maegaard fra Soul Factry siger til Bureaubiz, at historien understreger vigtigheden af at have et realistisk forhold til de nye medier.

“Selvfølgelig skal man som brand beskæftige sig med nye medier. Men de er mere effektive til nogen ting end til andre, så det er vigtigt, at man tænker sig godt om og ikke hælder arvesølvet ud med badevandet. Tager man et område som cola, så er de velkendte markedsføringsmetoder fortsat meget effektive,” siger Henrik Maegaard.