Anderledes bureau får hæder for adfærdsdesign

Peter Engholm
25@mail.dk

Erfarne bureaufolk står bag et bureau, der har et prosaisk navn, fordi man arbejder med adfærd i hverdagen. Den lille flok adfærdsdesignere samarbejder med flere bureautyper, men er mest af alt sit eget.

KL7, der er forkortelsen for ”Klokken syv”, fik i sidste uge en pris. Det gør mange bureauer fra tid til anden, men dét, der får KL7 til at stikke lidt ud, var prisen og anledningen til den:

Videnstafet-prisen fra Dansk Erhverv gik til KL7 i kategorien ”Rådgivning og kreativitet” – for at hjælpe sine kunder med at forstå og forme adfærd. Fra dybere kundeindsigt, der fører til produktudvikling, til at omsætte strategi til adfærd blandt eksempelvis medarbejdere.

KL7 kalder sig adfærdsdesignere, men betegner sig samtidig som et bureau. Rødderne er bestemt også bureaurelaterede: Mikkel Holm Sørensen er daglig leder og partner – tidligere strategisk rådgiver i Advice og Cosmographic og med en baggrund som filosof, IT-forsker og entreprenør. Den anden partner er Henrik Dresbøll, arbejdende bestyrelsesformand i KL7 samt kreativ direktør i – og ejer af – Cosmographic i Odense.

”Vi hedder Klokken Syv, fordi vi arbejder med adfærd i hverdagen, og hvad er mere hverdagsagtigt, prosaisk, end kl. 7 en hverdag morgen? Og navnet skal hverken være engelsk eller akademisk. Vi er vedholdende omkring betegnelsen adfærdsdesign, der dels har en stor undersøgelsesside, fordi mennesket i dag er indhyldet i digitale platforme og sætter en mase dataspor, dels har en bred eksekverende side. Her vil de fleste nikke genkendende til nudging, men det er blot ét værktøj fra kassen, der bl.a. også omfatter kommunikative elementer, AB testning, ledelsesrådgivning og teknologi,” siger Mikkel Holm Sørensen.

KL7, der har fire medarbejdere – og i øjeblikket er på udkig efter en femte, har bl.a. Kulturminsteriet, Diabetesforeningen, flere kommuner og Vejdirektoratet på kundelisten.

Sidstnævnte case, der beskrives her, gik ud på at opsætte kamera i 80 biler – og her var undersøgelsen adfærdsændrende i sig selv: Bilisterne tog skeen i den anden hånd, når de så, hvordan de selv kørte. Om kort tid følger et nyt adfærdsdesignende arbejde for Vejdirektoratet i form af Pas På Min Far-indsatsen.

KL7 har rødder hos et reklamebureau, og samarbejder også med Cosmograhic om opgaver, men også en anden bureautype har relationer til bureauet:

”Blandt andre bureautyper har vi egentlig mest til fælles med mediabureauer. Vi har et fælles sprog: Indsigten bag adfærd, data, og hvilken adfærd skal til for at flytte markedet,” siger Mikkel Holm Sørensen.

KL7 dykker dybt og favner bredt – også Mikkel Holm Sørensen selv, der til august udkommer på Gyldendal Business med en bog om Big Data  – men nørkler tilsyneladende også med tingene. Videnstafet-prisen blev i al fald overrakt sammen med en løftet pegefinger:

”Prisen handler om potentiale, og her er KL7 næsten for beskeden. Derfor lyder et godt råd fra juryen også på, at vinderen lader sig inspirere af prisen og tænker større, højere, hurtigere. Drivet, fagligheden og iderigdommen i virksomheden er nemlig stor,” sagde Steffen Lüders, formand for Rådgivnings- og Videnserviceudvalget i Dansk Erhverv, om vinderen i kategorien ”Rådgivning & Kreativitet”.