Der har allerede været flere varsler fra forskellige kanter om, at annoncemarkedet i 2012 ikke vil se lige så positivt ud som i 2011.
I dag løfter Berlingske så sløret for den første af de to store trend-analyser, som Gallup står bag sammen med Mindshare. Gallup stod i mange år bag Markedsførings Trendanalyse, som nu bliver lavet af Megafon og offentliggjort til januar.
Men Gallup har altså historikken – og kan konstatere, at annoncørernes forventninger til 2012 ligger på det tredje laveste niveau målt siden 1986.
103 markedsføringsansvarlige har deltaget i undersøgelsen og de repræsenterer tilsammen 1,6 mia. kroner. Det svarer til knap 20 procent af det samlede annoncemarked.
30 procent af de markedsføringsansvarlige vil øge deres annoncebudget for 2012. Det samme tal for sidste år var 38 procent. Desuden er andelen, der vil reducere budgettet steget.
Samtidig er annoncørernes vurdering af både deres eget og deres branches vækstpotentiale faldet betydeligt.
“I 2011 når vi sandsynligvis en vækst i omegnen af 8-10 procent, men sådan bliver det ikke næste år. Alt er meget usikkert lige nu, men mest peger i retningen af, at vi er på vej ned i et sort hul igen, og mit bedste bud vil være, at væksten kommer til at ligge på et rundt nul”, siger Martin Ove Rasmussen, adm.dir. i Mindshare.
Også Mona Juul, formand for DRRB, forventer, at 2012 bliver et nulvækst år:
“Mit bud vil være, at vi får nulvækst i 2012. Desværre er der mange, som ser markedsføring som en omkostning, der er let at skære på. Men det holder jo ikke i længden, og man må stille sig selv det spørgsmål, hvor længe man kan undvære at kommunikere med sine forbrugere”.
Gallup/Mindshares trend-analyse præsenteres i sin helhed den 6. december. (Berlingske Business, p. 12-13).
Julekortet får større værdi i brevform
Otte ud af ti chefer modtager julekort med posten og samme antal mener, at et rigtigt julebrev ‘virker seriøs’ viser en undersøgelse fra TNS Gallup – der er udarbejdet for Post Danmark.
“Der er opstået et behov for at vise, at man gerne vil vise relationen helt oprigtigt. Den personlige hilsen har derfor en kæmpe effekt”, siger Jan Køhler, partner og direktør i Relationshuset Gekko. Han mener, at man kan bruge brevet til at styrke den personlige branding og styrke netværket.
Mange vælger mail fra for at understrege, at relationen er vigtig, mener relationsdirektøren og samtidig tror han, at fordi brevet får større værdi, så vil man være villig til at betale mere for at få brevet ud. Måske endda op til 20-30 kroner for et frimærke for at kunne give den personlige besked (Børsen Executive, p. 18-19).