Annonceringens kontinental-plader forskydes

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Brancheklip: Tv-annoncering skrumper nu på de store markeder, og mobile er på vej til at blive klodens 3. største annonce-platform.

Kampagner kan være globale, men der er enorm forskel på hvilke kanaler, vi ser reklamerne.

I Egypten har tv over 90 pct. af den samlede reklameomsætning, i Brasilien er tv’s andel over 70 pct.

I den modsatte ende af skalaen finder vi såmænd Danmark – 16 pct. og dermed den laveste markedsandel for tv-reklame i hele verden.

Tv er stadig kongen af medierne med en andel på ca. 42 pct. af verdens samlede reklameforbrug. Nok engang må nekrologen over flow-tv blive liggende i skuffen.

Nyheden er imidlertid, at den tilbagegang, tv-reklame har haft i Danmark de senere år, nu også ses på de store markeder som Kina og USA. Det er ikke kun tv-andelen, der falder, men også hvor mange penge, der købes tv-tid for.

Johan Boserup, Global CEO, GroupM Trading i London, spørger sig selv, om tv-stationerne kan levere øget effektivitet via onlineplatforme, eller om annoncørerne må sætte deres lid til kattevideoer på YouTube.

Og mens tv rykker lidt uroligt fra side til side på tronen, rykker en anden platform frem: Mobile står – ifølge ZenithOptimedia – til at blive klodens 3. største annonce-platform efter tv og desktop internet.

Mobil-annonceringen står således til at overhale dagblade, idet mobile næste år står til at nappe 12,4 pct. af den globale reklame-kage, men dagblade skrumper til 11,9 pct.

“We are now witnessing the fastest transition of ad budgets in history as marketers and agencies scramble to catch up with consumers’ embrace of the mobile way of life,” siger Steve King, der er ZenithOptimedias globale direktør.

Digital annoncering stod sidste år for 43 pct. af det samlede marked i Danmark, hvilket er blandt klodens højeste andele, mens dagbladene – med 11 pct. af den danske annoncering – lå tæt på det globale gennemsnit.

Kilde: Børsen MedieMarked p. 11 + Warc.com