Barrierer for mobilannoncering ved at blive nedbrudt

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Studie viser, at forbrugerne er ved at tage mobilannoncering til sig. Nu skal virksomhederne bare følge med, men passe på, at forbrugerne ikke føler sig overvåget.

Hele 86 procent af danskerne har en smartphone. Men selv om den er populær hos forbrugerne, er den ikke tilsvarende populær hos annoncørerne.

Det er dog ved at ændre sig nu, hvor barriererne er ved at blive nedbrudt, viser studiet Den Mobile Forbruger fra mediabureauet Carat, som de offentliggjorde på et arrangement hos Ekstra-Bladet i denne uge.

Til trods for, at 25 procent af forbrugernes medieforbrug sker på mobilen, er det kun 8 procent af mediebudgettet, der bruges på mobilannoncering.

Det viser tal fra USA, men formodentlig er de tilsvarende i Danmark og årsagen er ifølge Carat, at der er forskellige barrierer for at annoncere på mobilen, f.eks. opfattelsen af, at mobilen ikke bidrager direkte til salg eller til at øge brandets værdi.

Studiet viser dog, også, at disse barrierer er på vej til at blive nedbrudt, for forbrugerne bruger i høj grad mobilen til at orientere sig.

Carats studie viser, at 31 procent efter at have søgt efter et produkt på mobilen, besøger den fysiske butik. 27 procent køber online – dog ofte på computeren og 20 procent køber i den fysiske butik.

Desuden viser forskellige cases, at mobilannoncering bidrager til styrkelse af brandet.

F.eks. havde en Arla mobilannonce med Yoggi-produktet opnået større opmærksomhed, interesse og købsintentioner hos forbrugere, der havde set mobilannoncen end hos, de der ikke havde set mobilannoncen.

Det er vand på Widespaces mølle. Virksomheden sælger annoncer til mobilen og vil gerne gennem data og adfærdsmålinger slå et slag for, at mobilannoncering kan meget mere end at få folk til klikke.

”Via retargeting kan det sagtens lade sig gøre at understøtte et brand”, sagde Widespaces CEO, svenske Patrik Fagerlund på Markedsføringsdagen i denne uge, der blev afholdt af Teknologisk Institut og Huset Markedsføring.

Han fortsatte:

”Mobilannoncering var meget action-drevet i starten og mange brands og bureauer fokuserer stadig meget på klik.”

Widespace har erfaring for, at video og annoncer, man skal ’swipe’ på, virker bedre end almindelige ’klik’-annoncer.

Samtidig plæderer Patrik Fagerlund, for at man bruger teknologien til at inddrage brugernes adfærd for at skabe relevante mobilannoncer, der bedre kan engagere brugerne.

Carats studie viser dog, at der er en hårfin grænse og at man skal passe på ikke at bruge retargeting så meget, at brugerne føler sig overvåget.

F.eks. er forbrugerne ikke vilde med, at man hele tiden får vist annoncer fra et skofirma, når man først en gang har kigget på en skoreklame. Det virker både uintelligent – især hvis man allerede har købt skoene – og det virker som en meget overvågende adfærd fra virksomhedernes side.