Martin Lindstrøm giver i Jyllands-Posten et bud på de fem nyeste forbrugertendenser:
- Ingen virksomhed har længere magten over sit brand. Forbrugerne ejer dit brand, så du gør klogt i at samarbejde med dem. I stedet for at ansætte en marketingdirektør, så ansæt en, der kan styre dit netværk af brand-ambassadører.
- Forbrugerne ønsker deres privatliv tilbage. Forbrugerne har fået nok af at dele privatliv med resten af verden på internettet. De vil derfor få brug for virksomheder, der kan hjælpe dem med at styre private informationer systematisk. Fremover vil man vælge forsikringsselskab eller bank, efter om de har en attraktiv fortrolighedspolitik.
- Vi kommer til at brande vores nationale værdier og den kultur vi kommer fra. Vi er blevet så globale, at vi har mistet vores identitet. Forbrugerne vil vælge virksomheder, som de identificerer sig med og deler værdier med.
- Vi vil brande os personligt. Har du ikke en Facebook-profil eller en hjemmeside, har du ingen identitet. Måske vil forbrugerne endda markedsføre egne produkter eller de vil sælge deres image til virksomheder.
- Forbrugerne er trætte af discount og vil igen have luksus og lækre dagligvarer. I hvert fald en gang om ugen vil indkøbsturen gå til en dagligvarebutik, som giver en særlig købsoplevelse og discountbutikkerne vil få problemer (Jyllands-Posten Erhverv Søndag, p. 4-5).
Nordjyder elsker tilbudsaviser
De fleste – helt nøjagtigt 86 procent – af de danskere, der modtager reklametryksager ind ad brevsprækken, læser og bruger dem regelmæssigt. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Zapera for Grafisk Arbejdsgiverforening.
Men tallet dækker over en stor geografisk spredning. For mens nordjyderne elsker deres tilbudsaviser, er det kun halvdelen i København, der har et godt forhold til dem.
Til det siger livsstilsekspert Christine Feldthaus:
“Jo mere, man kommer ud af byerne, desto mere planlægningsværktøj bliver der over reklamerne. Skal indkøbsturen gå til Føtex eller Bilka? Jo tættere, man kommer på byerne, desto flere “speltgehettoer” møder man, hvor der hænger et skilt på døren med ‘reklamer nej tak’.”
Speltghettoer er ifølge Christine Feldthaus, de steder, hvor forældrene har Christianiacykler og spiser økologiske citronhalvmåner (Berlingske Fri Lørdag, p. 11)
Positivt resultat fra nyere reklamebureau i Vejle
Crossmind Reklamebureau ApS i Vejle, der har syv medarbejdere, kom ud af sit første år med et bruttoresultat på 2,2 mio. kroner.
Firmaet ejes ligeligt af Henrik Prüsse og Martin Haar Kristensen og blev stiftet i juli 2009 (Børsen, p. 16).
Branchefolk i medierne
Bankfolk er blevet mere udadvendte og bevidste om kommunikationens betydning.
“Vi er på vej til en generation af bankrådgivere, der både kan ytre sig klart og forståeligt, samtidig med at stil og karisma er en del af det personlige udtryk, siger Niels Erik Folmann, der indtil for gangske nylig var adm.dir. på BBDO. Og bankerne har brug for at stabilisere sit omdømme efter nogle gevaldige ridser i troværdighedslakken under finanskrisen.
Niels Erik Folmann, der også er kendt fra fjernsynsprogrammet “Kender du typen” giver et billede af hvordan den typiske bankmand/-kvinde lever:
“I den kundevendte jobfunktion skal man være ekstrovert, have stil og karisma. En god, tillidsvækkende og troværdig sælger kan rådgive og få kunderne til at træffe beslutninger. Den type ser vi flere af øst for Storebælt og i de største byer. Typen kører et vesteuropæisk bilmærke, gerne tysk og bor i parcelhus eller villa. De har en pragmatisk holdning til kost og sundhed, dyrker motion og sit netværk” (Jyllands-Posten Erhverv Søndag, p. 12-13).