Brancheklip fra onsdagens aviser

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Læs om Stofa, der skal med i spillefilm, Boxer, der tilbyder gratis kanaler, Carlsberg, der bekymrer sig om FCK sponsorat, instruktører, der harcellerer over virtual produkt placering, Ny Alliances megabudget. At det er umuligt at ramme de kinesiske forbrugere rigtigt samt Lundbeck-partner, der skal betale stor bøde.

Stofas reklamefigur Holger, der optræder i Olsen Banden-film, får nu en birolle i spillefilmen “Detektiverne”, der kommer i biograferne i 2012 og senere på TV2.

Samtidig bliver en af virksomhedens tv-bokse produktplaceret i filmen.

Stofas marketingchef Finn Kræfting forklarer til Børsen, at Stofa gerne vil prøve grænser af og at han forventer, at få en eksponering, som Stofa normalt ikke har adgang til via traditionelle reklamer på tv. I hvert fald ville det være til en helt anden pris.

Det er første gang Stofa prøver produktplacering på film, men marketingchefen regner ikke med, at det bliver sidste gang også selvom det kan være svært at måle effekten af investeringen (Børsen, p. 38).

Boxer TV tilbyder gratis kanaler

Boxer TV indleder en charmeoffensiv for at indynde sig hos 400.000 danskere, der blot har en husantenne. De får i april måned 14 dage gratis med 28 betalingskanaler.

Boxer gør også de potentielle kunder opmærksomme på, at man fra årsskiftet ikke kan se TV2, hvis man ikke betaler for det.

Boxer TV anslås til at have mellem 50.000 til 70.000 husstande som kunder, hvilket svarer til 2-3 procent (Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, p. 3).

Carlsberg bekymrer sig om uro i FCK bestyrelseslokale

Carlsberg følger balladen tæt i FCK, hvor de to storaktionærer har smidt LD’s repræsentant ud af bestyrelseslokalet.

“Sponsoratet af FCK er vigtigt for os. Det er Danmarks fodboldflagskib og Parken er Danmarks nationalstadion. Der skrives lige nu en del om uro omkring selve fodboldforretningen, men jeg håber, at det ikke bliver noget langvarigt”, siger den internationale sponsorchef Keld Strudahl.

Samtidig siger sponsorchefen, at han forventer, at FCK er blandt de bedste i Danmark og hvis det bliver et middelmådigt hold, vil det ikke passe til Carlsbergs ambitioner” (Jyllands-Posten Erhverv & Økonomi, p. 4).

Instruktører og skuespillere vil have indflydelse på virtuel produktplacering

TV3 fortalte for et par uger siden, at de vil tilbyde produktplacering i allerede færdigproducerede programmer, en såkaldt virtuel produktplacering.

Det har nu fået både instruktører og skuespillere på barrikaderne.

De to gruppers fagforeninger truer med en byge af sagsanlæg, hvis TV3 uden videre klipper reklameprodukter ind i færdige programmer.

“Hverken tv-stationer eller produktionsselskaber har ret til at klippe eller redigere i et færdigt værk, medmindre det er aftalt på forhånd med instruktøren”, siger Sandra Piras, sekretariatschef i Danske Filminstruktører.

TV3s direktør Kim Poder maner til besindighed og siger, at TV3 selvfølgelig vil sikre sig rettighederne først, men at det i øvrigt ikke er relevant lige med det første.

For de første programmer, der udbydes til salg med virtuel produktplacering, har almindelige danskere og ikke skuespillere i rollerne. Det er programmerne Luksusfælden og Sunny Beach (Børsen, p. 38).

Ny Alliance vil øge annoncepres

Da bureaubiz.dk medio februar skrev om partiernes budgetter i valgkampen, oplyste Liberal Alliance, at de opererede med et valgbudget på 3 mio. kroner.

I dag siger Anders Samuelsen til Børsen, at de op til valget regner med at øge det annoncepres, de har kørt de seneste 6 måneder.

Ifølge en opgørelse fra Gallup har Ny Alliance brugt over 10 mio. kroner i den periode. Godt nok i listepriser, men selvom de helt sikkert får noget mængderabat, vil en forøgelse af annoncemængden formodentlig beløbe sig til langt over 3 mio. kroner.

Valgforskere mener ironisk nok, at Liberal Alliances annoncesatsning kan have svækket den blå blok, fordi den stjæler vælgere fra Konservative og økonomisk valgstøtte fra Venstre. (Børsen, p. 42-43).

Umuligt at ramme de kinesiske forbrugere rigtigt

Hvis bare man slår igennem i Kina, så står der 1,3 milliarder indbyggere og venter. Danske virksomheder vil miste højre arm for at slå igennem i det asiatiske rige, men det er ikke så nemt, for det er en umulig opgave at ramme de kinesiske forbrugere rigtigt.

Det siger Franklin Yao, der er CEO i Smithstreet Solutions, der har specialiseret sig i at rådgive globale virksomheder om, hvordan man giver sig i kast med Kina.

Men selvom det er umuligt at komme helt ind under huden på kineserne, vil forsøget på at forstå den kinesiske forbruger række langt og skabe velvillighed hos de kinesiske kunder.

Det er vigtigt med at finde ud af hvad man selv vil som virksomhed, siger Shiwei Fang, vicedirktør og marketingchef i den kinesiske sportsudstyrsgigant Li-Ning Group:

“Hvis man som virksomhed vil ind på det kinesiske marked, skal man sige: Hvem er vi, og hvad er det, vi kan og vil. Har man ikke styr på det, drukner man, for forbrugerne er så forskellige”.

De kinesiske forbrugere deles op i 5 segmenter og udover at differentiere efter disse fem segmenter, skal man også markedsføre sig alt afhængig af hvor i landet, man befinder sig, for der er stor forskel på kinesiske byboere og folk, der bor nordpå.

Derudover skal man sætte sig ind i forbrugernes historiske baggrund, da den er en meget vigtig del for kineserne.

Ifølge brandeksperten Martin Roll, der selv er bosat i Singapore skal man også have en langsigtet strategi og være klar til store investeringer for at lykkes i Kina.

De fem segmenter i Kina er:

  1. De globalt orienterede, som er de mest købestærke forbrugere. De betaler gerne verdensmarkedsprisen og forventer samme funktionalitet og kvalitet som Vestens forbrugere.
  2. De øvre middelindkomster. De har en årlig indkomst op til 200.000 kroner.
  3. De nedre middelindkomster. De har en årlig indkomst på min. 40.000 kroner. Både gruppe 2 og 3 ønsker sig det samme som andre middelklasseforbrugere, men kun gruppe 2 kan betale prisen. Til gengæld vækster de to grupper enormt.
  4. De aspirerende forbrugere. De hæver sig lige over fattigdomsniveauet og har kun råd til at betale en tiendedel af verdensmarkedsprisen.
  5. Bottom-of-the-pyramid. De stiller sig tilfreds med lav funktionalitet og kan kun betale meget lav pris for produkterne (Berlingskes Nyhedsmagasin, p. 12-19).

Lundbeck-partner har fået milliarddom for ulovlig markedsføring i USA

Forest Laboratories, som er Lundbecks markedsføringspartner, har ulovligt over for børnelæger og børnepsykiatere markedsført lykkepillen Celexa, kendt som Cipramil i Danmark.

De er nu dømt til at betale en bøde på 164 millioner dollar eller 860 millioner kroner (Berlingske Busines, p. 10).