Brancheklip fra onsdagens aviser

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Om kunder man helst ikke vil have (Taleban f.eks.), excentriske brandejere, arkitekturs betydning for et brand og virksomheders anvendelse af ”dansk” i markedsføringen. Samt om fundraising hos partierne.

Tænk, hvis Taleban købte dit produkt

Både medicinalvirksomheden Lundbeck og Toyota har haft kunder, man ikke nødvendigvis ville prale af.

Staten Oklahoma brugte Lundbecks bedøvelsesmiddel til at eksekvere dødsstraf og Taliban og al-Qaeda brugte Toyotas ladbiler i ørkenen.

Hvad gør man i den situation? Ikke nødvendigvis det Lundbeck gjorde, siger marketingeksperten Robert Bean til Financial Times. De tog nemlig skarpt afstand fra deres kunde. Toyota var heller ikke specielt stolte af deres kunde, men de kommunikerede ud, at Taleban åbenbart også gik efter kvalitet og holdbarhed. Og det kan godt betale sig at vælge en positiv vinkel, ifølge Robert Bean (Berlingske Nyhedsmagasin, p. 6).

Brands tager ikke skade af excentriske ejere

Ikeas grundlægger Ingvar Kamprad og Liliane Bettencourt, arving til l’Oreal, skader ikke deres virksomheders brands, når de gemmer penge i skattely eller laver skandaler.

For vi ser dem som excentrikere og ikke som en del af den daglige drift, mener brandingkonsulenten Martin Roll.

“Forbrugerne kan sagtens skelne mellem den daglige ledelse, altså dem, der håndhæver virksomhedens værdier, og så de ofte excentriske og farverige familier bag”.

Ifølge en imageundersøgelse fra YouGov har afsløringerne af Ikeas grundlægger ikke haft nogen indflydelse på Ikeas image og L’Oreals salg led heller ikke skade, da L’Oreal-arvingen blev trukket i retten af datteren eller da hun var indblandet i en politisk skandale (Berlingske Nyhedsmagasin, p. 22-23).

Nyt domicil giver SEB bedre brand

Da Peter Høltermand, landechef for det svenske bank- og pensionsselskab SEB i Danmark, så arkitekternes forslag til bankens nye bygning i Danmark, blev han overbevist om, at det ville styrke virksomhedens brandværdi.

“Ejendommen har været med til at sætte os stærkere på landkortet i vores kunders mindset. Det er vigtigt, at vores kunder kommer ind i en bygning, hvor de oplever professionalisme og engagement samtidig med, at de ser en virksomhed, der tør udfordre. Det er et signal til kunderne og til omverden og dér har vi ramt en lykkelig symbiose af signaler”, siger landechefen (Berlingske Ejendomme, bagsiden).

Virksomheder vil ikke brande sig på at være danske – det giver markedsføringen af Danmark et problem

Hverken Lego eller Carlsberg slår på, at de er danske virksomheder, mens både Ikea og Volvo har brugt deres svenske nationalitet i brandingen. Men hvad er bedst?

“Det er to forskellige strategier. De kan være succesfulde hver for sig. Den store udfordring er, at danske politikere vil bruge den svenske model. Men den model har de fleste virksomheder fravalgt”, siger lektor Mads Morhorst, fra CBS.

Regeringens “Handlingsplan for offensiv markedsføring af Danmark”, skulle bruges til, at danske virksomheder skulle brande Danmark, men det er ude af trit med virkeligheden, ifølge lektoren.

Han mener desuden, at regeringens store udfordring er, at det nationale branding-projekt vil for meget på samme tid, nemlig tiltrække investorer, turister og kvalificeret arbejdskraft på én gang og de tre kategorier har vidt forskellige interesser (Berlingske Nyhedsmagasin, p. 24-25).

Mikro-fundraising skal give penge til politiske reklamer

Inspireret af Obamas valgkampagne baseret på mikro-fundraising opfordrer SF og Radikale vælgerne til at give et økonomisk bidrag til valgkampagnen. SF beder på hjemmesiden om en håndsrækning, mens Radikale har ringet deres 7.000 vælgere op og spurgt om de vil indbetale et fast beløb.

Venstre hopper dog ikke med på vognen.

“Der er mange, der skal donere 100 kroner, hvis det skal rykke noget hos os. Og jeg tror ærlig talt også, at der er lidt for meget hype omkring Obamas kampagne”, siger partisekretær Jens Skipper Rasmussen (Børsen Mediemarked, p. 36).