Brands skal turde tage risici

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Innovation handler om at turde tage nogle risici. Men brands er bange for at fejle, lød det bl.a. på GroupMs What’s Next konference, hvor innovation var et af kodeordene.

Innovation var et af kodeordene på den netop overståede 2-dages konference, What’s Next, arrangeret af GroupM.

Allerede i åbningstalen talte GroupMs nordiske chef, Jonas Hemmingsen, om innovation, hvor han konstaterede, at det er tungt og svært at opfinde noget helt nyt og i virkeligheden måske langt mere interessant om man kan udvikle videre på noget, der allerede er der i forvejen.

”Der er ’invention’ og der er ’innovation’. Med invention skaber man noget helt nyt. F.eks. et nyt brand eller en ny forretningsmodel og det er rigtig svært. Med innovation tager man noget, der allerede er der og bruger det på en ny måde,” sagde Jonas Hemmingsen.

Som eksempel nævnte han, at det ikke var Google, der opfandt søgemaskinen, men som bekendt dem, der formåede at gøre search verdensomspændende og tjene penge på det.

Netop det at gøre både brug af produkter, reklamer og skabe en anderledes kontakt til forbrugerne, var flere andre hovedtalere inde på.

Både Jonathan Oliver, senior brand strategist, David Shing, AOL og Mikkel Hagedorn Business Developer hos GroupM kom med eksempler på innovation i bred forstand.

Og tidligere mangeårig partner hos Bates Y&R, Søren Nøhr, der var deltager på konferencen, var enig i, at kontakten til forbrugerne kræver en ny tilgang nu om dage.

Først Jonathan Oliver fra Microsoft.

Ifølge ham får brands, der ikke formår at tænke i innovation, problemer med overhovedet at følge med.

Innovation handler om at tage risici og dermed risikere at fejle, og det er noget brands har svært ved. De har ikke lyst til at tage risici. Men det bliver de bare nødt til hvis de vil innovere, sagde Jonathan Oliver.

For netop det at fejle kan betyde, at man finder nye måder at gøre tingene på eller bruge produkterne til. Tænk bare på Coca-Cola, der oprindeligt var tiltænkt et middel mod – nogen siger hovedpine, andre siger maveonde.

Det er ikke kun i forbindelse med produkter, der skal tænkes i innovation. Også reklamer skal fornys. Folk er trætte af reklamer og derfor skal vi lære at lave reklamer, som forbrugerne klapper af, mente Mikkel Hagedorn fra GroupM, i sit indlæg.

”Formålet med What’s Next er, at vi skal lære at bruge ny teknologi til at folk skal klappe af vores reklamer. Vi skal finde ud af, hvordan vi kan få forbrugeren til at interagere aktivt og han skal belønnes for sin interaktivitet.”

Mikkel Hagedorn refererede til Dansk Reklamefilms Biospil, hvor publikum inden biograffilmen begynder, kan deltage i et onlinespil. Det ender oftest med, at publikum klapper til sidst, når vinderen, der sidder i salen, kåres.

Konferencen bød også på en præsentation af et nyt samarbejde mellem GroupM og TV 2 om en ny app, der kan tilføre nye kommercielle muligheder gennem en second screen til tv (læs mere her).

Tidligere partner hos Bates Y&R, Søren Nøhr, var enig i synspunkterne fra scenen om at det kræver noget ekstra at fange forbrugerens opmærksomhed i dag.

”Førhen da der kun var én tv-kanal med reklamer, var det ikke svært at holde folks opmærksomhed. I dag er der masser af kanaler og flere skærme at konkurrere med. Derfor er massekommunikation nærmest blevet voldførelse. I dag er magtbalancen tippet. Vi ejer ikke medierne mere,” siger Søren Nøhr og tilføjer:

“Forbrugerne står af når de ikke gider mere og derfor skal kommunikation ske på forbrugernes præmisser.”

Det kan f.eks. være via oplevelser, som foredragsholder David Shing fra AOL var inde på.

”Brands skal skabe oplevelser og være emotionelle. Man sælger først til hjertet. Lad være med at lave reklamer. Lav noget folk kan bruge eller noget de kan underholde sig med.”

Fordelen ved at skabe oplevelser er endvidere, at de kan deles. Flere talere på konferencen var inde på, at likes på de sociale medier ikke er interessante, men det er delinger til gengæld.

Til det siger Søren Nøhr:

”Når man formår at skabe oplevelsesmarketing, så vil forbrugerne dele det på de social medier og i det hele taget vil word of mouth få en stor effekt. Og det er vel den bedste form for opmærksomhed du kan få.”