Bureauer bliver sårbare, hvis de dropper produktion

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Regnskab: Digitale projekter udgør en væsentlig del af væksten hos Nørgård Mikkelsen, der bl.a. har valgt at holde fast i produktion – også digitalt. Et spørgsmål om at fremtidssikre forretnings-modellen.

Hvis et reklamebureau ender som en ad hoc leverandør for kunderne, så er det en sårbar forretningsmodel. Det er i hvert fald sådan, Nørgård Mikkelsens adm. dir. Erik Laumand ser på det – og det er således en del af historien bag det regnskab, som han netop har indleveret.

Den korte historie hedder en vækst i bruttoavance på ca. 12 pct. og en noget mindre vækst på bundlinjen. Plusset på bundlinjen lyder på 7,5 mio. kr., og det er ganske fornuftigt.

Væksten i bruttoavance på knap 8 mio. kr. er sammensat af organisk vækst samt tilkøbt vækst, idet ca. 40 pct. af de 8 mio. kr. kan henføres til det digitale bureau, Ebita, der blev fusioneret ind i Nørgård Mikkelsen pr. d. 1. januar.

For ham handler det om en fremtidssikring af forretningen.

“Det er digitale opgaver, der trækker en stadigt større del af forretningen – både i Odense og i København. Ebita var en forretning, der i høj grad kunne producere, og vi har vurderet, at det var vigtigt at have produktionskapacitet på det digitale område – nøjagtig lige som vi har grafikere til at eksekvere det strategiske og kreative arbejde, der er vores kernekompetence,” siger Erik Laumand.

Produktion giver frekvent kundekontakt

Dermed går han ind i den strukturelle debat, der har stået på i flere år, som handler om, at kunder køber mere og mere ind hos flere bureauer. De går efter de bedste og skarpeste kompetencer, og et ofte fremført synspunkt har været, at de ikke vil betale et reklamebureau for produktion. Det kan de gøre billigere selv eller ved at købe ind hos små niche-leverandører.

Men Erik Laumand mener, at et reklamebureau bliver for sårbar uden produktion.

“Når vi ser på, hvilke bureauer, der har succes, så har de både honorar-opgaver og produktion. Jeg mener, det er vigtigt at holde timerne i huset. Det kan godt være, at produktionen er stærkt konkurrenceudsat, men den rummer stadig en forretning, og ikke mindst, så sikrer den en frekvent kontakt til kunderne. Det er et spørgsmål om at sikre et bundtræk i forretningen,” siger Erik Laumand og fortsætter:

“Og det ændres ikke af, at den digitale forretning fylder mere og mere. Godt nok er den digitale verden præget af virkelig mange special-discipliner, og vi kan ikke rumme alle kompetencer. Så vi skal ikke være et stort produktionshus, og vi skal kunne samarbejde med andre og købe ind eksternt. Men man bliver en bedre indkøber, når fundamentet er passende interne ressourcer.”

Erik Laumand erkender, at vilkårene for at kunne sælge produktion til kunderne har forandret sig.

“Det er klart, at vilkårene for en produktions-forretning er anderledes i dag end tidligere, og det betyder, at man som bureau skal kunne håndtere forskellige modeller for prissætning. I den grafiske produktion opererer man f.eks. mere med sidepriser end med timepriser. Men det udelukker ikke, at man kan få en fornuftig forretning, og samtidig sikrer det en bedre integration af opgaverne og – ikke mindst – en frekvent relation til kunderne,” siger Erik Laumand.

Bureauer skal både være full-service og specialister

Han ser tendensen således, at jo større en marketingorganisation, et firma har, des større tendens til at ville håndtere flere ting selv – og dermed større spredning af indkøbene.

Nørgård Mikkelsen arbejder både for kunder, der spreder deres investeringer og for kunder, som samler dem hos et bureau.

“Vi skal have styr på vores ståsted – men derefter skal vi kunne håndtere alle typer konstellationer. Vi har vundet håndteringen af Knorrs sociale medier, og TDCs retail-budget. Her er vi snarere hyret som specialister, mens vi er full-service på andre kunder og opgaver. At kunne indgå i projekter hvad enten det er som hovedleverandør eller som specialist-leverandør i samarbejde med andre – det er opgaven for et bureau i dag,” siger Erik Laumand.

Fremtidssikringen af forretningen er dog også noget, der har kostet. Bureauet har kun evnet at få en ret lille del af væksten ned på bundlinjen.

“Vi vil gerne have et større overskud, men 7,5 mio. kr. er dog et fornuftigt niveau i lyset af, at vi har investeret i at bygge spidskompetence på det digitale område. Vi ser sådan på det, at vi er godt i gang med at realisere den strategi, vi lagde for et par år siden,” siger Erik Laumand og tilføjer, at 2015 er startet godt.

“Rynke var et af de store projekter i 2014 og det er fortsat. Samtidig er vi godt i gang med flere store projekter, og vi har allerede nået halvdelen af vores new bizz-mål.”

Nøgletal for Nørgård Mikkelsen

  • Bruttoavance 73,344 mio. kr. +11,9 pct.
  • Bruttoavance pr. medarbejder 824.090 kr. -3,2 pct.
  • Lønandel 66,9 (66,4)
  • Resultat af primær drift +7,593 mio. kr. +5,1 pct.