I en tid, hvor der tales så meget om Big Data og dermed om viden om forbrugerne, langes der ud efter medierne, der klandres for ikke at vide nok om deres læsere.
Det er Daniel Käfer, der har skrevet en ny bog: ’Medieteori’. Han er tidligere salgschef hos tv-koncernen SBS, og mener at medierne er kommet bag om dansen og ved for lidt om deres læsere.
”Ofte kan medierne ikke bidrage med andet end at sige: Vi vil gerne have flere penge. Eller: Vi vil gerne have priserne op”, siger han til Børsen og hentyder dermed til, at medierne ikke ved nok om forbrugeradfærd.
Det er Ulrik Falkner Thagesen enig i. Han er adm.dir. hos mediebureauet Mediacom, og siger at det tidligere var dagbladene, der vidste noget om mediernes effekt, men at de ikke længere har de samme analytiske kompetencer:
”Man har skåret meget af det væk og er i mange tilfælde gået over til mere direkte salg”, siger han til avisen.
Samtidig har udviklingen været den modsatte på annoncørsiden, idet annoncørernes rådgivere, mediebureauerne, har investeret i kompetencer og værktøjer inden for data.
Der er dog et lille aber dabei, mener Ulrik Thagesen. For de store, internationale digitale medier sidder inde med en stor viden om data.
Daniel Käfer mener, at hvis de danske medier skal skaffe sig noget mere dataviden, handler det ikke kun om systemer, men om at ansætte folk, der har den rette viden (Børsen Mediemarked, p. 10).