Bureauet bag statsminister-taxi: Meningsløs kritik

Peter Engholm
25@mail.dk

Try/Apt fik den norske statsminister, Jens Stoltenberg, ind bag rattet i en taxa. Det udløste diskussion om politik med passagerne, én mio. YouTube-visninger og kritik af metoden.

Masser af visninger, masser af omtale. Et ganske godt udgangspunkt for en politisk reklamefilm i den norske valgkamp, hvor statsminister Jens Stoltenberg kører taxi.

Men netop fordi det er politik, kan succes også være lig med modstand/kritik, hvor der ledes efter fodfejl.

Spørgsmålet er så, om kritikken rammer rigtigt og om fodfejl ødelægger en ellers god ide.

Bureauet bag er ikke i tvivl – kritikken er meningsløs. Men først udgangspunktet.

Det norske bureau, Try/Apt, fik go til at rive to timer ud af statsminister Jens Stoltenbergs kalender. Her diskuterede han – forklædt som taxa-chauffør – politik med menigmand.

”Stoltenberg er blevet beskyldt for at være distanceret og for lidt synlig. Og når man ved, hvor oprigtigt engageret, han er i andre mennesker, så var det noget, vi ville tage fat på,” siger Lars Joachim Grimstad, tekstforfatter på Try/Apt, til Kreativtforum.no.

Han suppleres af sin AD-makker, Egil Pay:

”Og det, som skulle være to effektive timer i Oslos gader en fredag eftermiddag, blev til fem. Han syntes, det var så sjovt, at han næsten ikke ville stoppe.”

Og søndag blev taxa-filmen lanceret – og vist på nyhedskanaler over en god bid af kloden, inkl. BBC og CNN. Det har givet en million visninger på Youtube, før kampagnen overhovedet er startet.

Når kampagnen for alvor begynder, omfatter den en kortere version af filmen som biografreklame, banner, outdoor og flere taxa-filmen på kampagnesiden, hvor man inviteres til at diskutere videre.

Filmen har også mødt kritik, fordi nogle af passagererne er blevet betalt for at medvirke. Iscenesat autencitet er ikke den fede cocktail, men bureauet giver dette svar til indvendingerne:

”Kritikken er meningsløs. Ikke én af passagererne er håndplukket, castet eller forhåndsgodkendt af nogen. Produktionsselskabet Pravda fandt nogle tilfældige mennesker på gaden for at sikre sig, at han havde nogen at køre med i det hele taget, men de vidste intet om, hvad de skulle medvirke i. Hver eneste reaktion er 100 pct. ægte. Flertallet blev samlet op vilkårligt, mens han var ude at køre,” siger Egil Pay og tilføjer, at de mest af alt var spændte på statsministerens kørsel, men at det heldigvis gik godt.

Selvom Jens Stoltenberg fik meget ros for sin håndtering af Utøya-massakren, så forventer de fleste lige nu, at han taber valget.