Radio- og tv-nævnet har fået kritik for sit EU-udbud om informationskampagnen for overgangen til digitale tv-signaler – bl.a. har DRRB-formand Bjørn Karsholt kaldt det “Årets Gyseligste Udbud” – og samtlige bydere – fire bureau-konstellationer og en brancheforening – blev afvist. Der blev åbenlyst ikke talt samme sprog, og selv juridiske udbuds-specialister fik ikke én byder igennem nåleøjet.
Men opgaven at tilrettelægge udbuddet var faktisk også i udbud, og nu viser det sig, at bureaukonsulenter med forstand på branchen blev sorteret fra – fordi de var for billige.
Det er det relativt nye firma, Hestbæk Consult, der bød ind på konsulentydelsen for EU-udbuddet. I afvisningen blev det konstateret, at tidsplanen var tilfredsstillende, men om den øvrige organisering siger nævnet således:
“Omfatter færre timer end noget andet tilbud, hvilket vurderes som utilstrækkeligt og/eller ikke betryggende for varetagelsen af opgaven.”
Bureaukonsulent Dan Hestbæk siger om virksomhedens tilbud:
“Vi gennemfører normalt en bureaukonkurrence for 60.000-90.000 kr. Men et EU-udbud omfatter flere elementer, og det justerede vi efter, så vores tilbud lød på 175.000 kr.”
Tilbuddet var ifølge Radio- og tv-nævnet “klart det laveste”, men altså ikke betryggende.
I stedet faldt valget på KPI Communications som konsulenter på udbuddet, der nu går om – ganske som det skete med Danske Spils to udbud for hhv. reklame- og mediabureauer sidste sommer og Beskæftigelsesministeriets aktuelle udbud af kampagneydelser og kommunikationsrådgivning. Alle tre udbud med Rambøll Management som konsulent.
Radio- og tv-nævnets formand, Christian Scherfig, har over for Bureaubiz fastslået, at gen-udbud ikke er noget særsyn – men behøver det at være sådan for bureauerne?
“Tankevækkende nok var det bureauer, der var irriterede over måden, offentlige udbud blev håndteret på, som opfordrede os til at gå ind i offentlige udbud som konsulenter. Men konsulentydelserne bag udbud kommer sjældent i udbud,” siger Dan Hestbæk.