Udenrigsministeriet skal have et nyt setup på nettet, så kommunikationen – på ministerielt dansk kaldet public diplomacy – hænger bedre sammen. Mere end 100 websites skal udvikles, ikke blot for alle danske repræsentationer i udlandet, men bl.a. også Danida og Danmarks Eksportråd.
Addition skal stå for programmeringen, og Bysted skal som underleverandør stå for informationsarkitekturen. Der er tale om et af Danmarks største webprojekter, og de mange websites skal udvikles over en periode på 13 måneder.
Udenrigsministeriet har – tankevækkende nok – valgt at gå uden om SKI (Statens og Kommunernes Indkøbsservice) og i stedet have projektet i et stort EU-udbud. Samtidg varsler projektet en ny æra for offentlige udviklingsprojekter, for det er første gang, at et offentligt webudviklingsprojekt af denne kaliber kommer til verden under en agil udviklingsproces. I modsætning til den typiske vandfaldsmodel – skriver bureauerne bag projektet.
Agil og vandfald … vil du forklare?
“Når jurister styrer et udbud, forpligtes parterne på en bestemt model, inden man går i gang – altså før bureau og kunde har haft en dialog. En vandfaldsmodel kan efterlade kunden i en venteposition, indtil det færdige resultat leveres, og uden at kunden har væsentlig indflydelse på udviklingen undervejs. En agil udviklingsproces har derimod flere underleverancer, som kunden tager stilling til undervejs. Kunden tager en risiko, for det er ikke en fastprisaftale, men kunden kan bedre tilpasse og justere projektet løbende i samarbejde med leverandøren. Vi bliver ganske enkelt klogere sammen undervejs og prioriterer, hvad pengene skal bruges til,” siger Bo Søby Kristensen, adm. direktør i Bysted.
Lige så præcis, han er om en agil udviklingsproces, lige så blødt formulerende er Bo Søby om projektets budget. Han nøjes med at konstatere, at prrojektet for Addition og Bysteds vedkommende vil give en omsætning på flere millioner kr.