Call me: Topchefens opgave at frigøre kreativiteten

Peter Engholm
25@mail.dk

Call me’s topchef var i Cannes inviteret til at tale om topchefernes rolle i forhold til kreativitet. Det handler om at udfodre de vante modeller, og den ændring skal komme ovenfra i virksomheden.

I sidste uge var Call me til Cannes Lions. Årsagen var ikke kun seminarer og prisuddelinger – om end det blev til en løve i bronze for ”Tal ordentligt”-kampagnen, udviklet sammen med Jangaard, Mark & Ko og på PR-siden eksekveret af Lead Agency.

Hanne Lindblad, teleselskabets adm. direktør, var i Cannes inviteret ind af festival-organisationen, der ønsker input til at få flere administrerende direktører til VM i kreativitet. Og hun kom ikke uforberedt til rundbordssamtalen med fem andre CEOs – plukket rundt om på kloden.

Hendes budskab handler om, at CEO’en skal tage ansvar for udvikling af kreativiteten.

”CEOerne har en opgave: At udfordre sig selv på de mentale modeller. Og med dét mener jeg et behov for ledere til at tænke ud over det, vi kender og er vant til. Vi skal være åbne for nye måder at tænke forretning og gøre det med omtanke for verden,” siger Hanne Lindblad.

Og denne tilgang hænger sammen med – og er godt nyt for – kreativiteten:

”Når vi udfordrer de mentale modeller, sker det også med tanke på at frigøre de kreative kræfter i virksomheden – og fastholde dem. Der er nye værdier i spil i disse år, og det vil kræve ændringer i den måde, vi driver virksomhed på. Og ændringerne skal komme indefra – og i virksomheder: ovenfra. Du kan ikke købe et reklamebureau til at klare det for dig” siger Hanne Lindblad.

Hun tilføjer:

“Der er brug for virksomheder, der tænker langt mere empatisk, og som i langt højere grad tager et ansvar for det samfund, som de er en del af. NGO’erne kan ikke klare verdens udfordringer på egen hånd,

Til Cannes Lions er annoncør-siden for så vidt ikke en mangelvare; Festivalens ca. 12.000 deltagere er omtrent ligeligt fordelt mellem bureauer og annoncører. Men det absolut øverste ledelseslag er en mangelvare – ikke bare når kreativiteten skal hyldes, men også den skal udvikles.

Flere globale virksomheder har dog for længst rykket sig, hvad angår at udfordre sig på selv på de mentale modeller og frigørelsen af kreativitet. Google, Apple og Coca-Cola leverer på hver sin måde kreativitet, hvor en god bid også indsendes (og belønnes) i Cannes.

Men det er ikke fra dem, at inspirationen nødvendigvis skal komme.

”Vi har brug for andre eksempler end blot dem fra Google og Apple. Vi har også brug for helte i mindre skala, uden at vi taler start-ups,” siger Hanne Lindblad.

Eksempler i øjenhøjde kan tjene til konkret inspiration for adm. direktører, hvis opmærksomhed normalt er rettet andre steder hen:

“I 99 pct. af tiden kigges der på shareholder value. Her er tilgangen typisk: Hvis ikke det gør noget godt for bundlinjen, så rør man det ikke. Men hvad nu hvis man gør noget, der er status quo for bundlinjen – og samtidig udvider kagen?,” siger Hanne Lindblad.

I går gav McCanns nordiske chef, svenskeren (og kvart-danskeren) Matias Palm-Jensen, en kærlig opsang til dansk reklame-kreativitet – en kritik fra den tidligere stifter af digitalbureauet Farfar, som også er møntet på kunderne, der ikke forstår kreativitetens kraft.

Dén udfordring virker Hanne Lindblad kronisk klar til at tage imod, og en effektiv måde at udfordre sig på er at tænke fremad – på sin arv, mener hun:

”Hvad vil farfar gerne blive husket for: At have leveret fornuftige kvartals-tal, at have maksimeret bundlinjen eller at have gjort verden til et lidt bedre sted?”

Hun tilføjer:

”Dimensionen bør ikke være penge alene, men også mening. Vigtigere end KPI’er er at forstå meningen med, hvorfor vi er, og hvorfor vi gør dét, vi gør. Det er dét, der kan drive engagementet og begejstringen til at levere resultaterne.

Hanne Lindblad påtager sig i den forbindelse gerne en fortæller-rolle:

“Det er om nogen en CEO, der bør kunne fortælle meningen – og forstå og forklare sjælen i virksomheden. Det kan et reklamebureau ikke. Også medarbejderne ville gennemskue det, hvis et bureau laver noget, der ikke er i overensstemmelse med virksomhedens DNA.”

Det kan virke lettere sagt end gjort, hvilket Hanne Lindblad da også er bevidst om:

“Man kan brænde nallerne, når man udfordrer måden, vi tænker forretning, så det skal naturligvis gøres åben, adaptivt og balanceret, men det ændrer ikke på, at de mentale modeller skal udfordres.”