Celeber strid i outdoor-branchen

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

En ny konkurrent med en tidligere Clear Channel direktør i spidsen har anmeldt de to store aktører på markedet til Konkurrencestyrelsen.

For to måneder siden blev outdoor selskaberne Clear Channel og AFA JC Decaux ransaget af Konkurrencestyrelsen, der ligeledes aflagde et kontrolbesøg hos Dentsu Aegis selskabet Posterscope.

Hvad Konkurrencestyrelsen mistænker er, at der har været planer om at dele markedet mellem de to store outdoor-selskaber, og der gemmer sig en ganske celeber strid, som trækker tråde tilbage til striden mellem Clear Channel og Henrik Sørensen, der blev fyret i 2012.

Han har siden stiftet et konkurrerende selskab, Out of Home Media, og nu viser det sig, at det er dette selskab, der har anmeldt sagen til konkurrencestyrelsen. Det fortæller Jyllands-Posten i en stor artikel i dag.

Men beskyldningerne om karteldannelse optræder også i en anden sammenhæng. Henrik Sørensen og Clear Channel kom nemlig så meget på kant med hinanden, at det allerede har resulteret i en retssag.

Clear Channel mente, at Henrik Sørensen med stiftelsen af Out of Home Media brød en konkurrenceklausul og trak ham derfor i retten. Den sag tabte man i to retsinstanser, fordi man i forbindelse med fyringen af ham ikke gav en begrundelse, og derfor blev konkurrenceklausulen dermed reelt ophævet.

Men af retsdokumenterne fremgår det, at Henrik Sørensen mente, han blev fyret fordi han ikke ville medvirke til en opdeling af markedet.

Beskyldningerne blev dog afvist af Clear Channel, som sagde, at alle drøftelser er foregået inden for konkurrencelovens rammer.

En sådan opdeling ville være klart ulovlig, siger en ekspert til Jyllands-Posten. Men han peger samtidig på, at Henrik Sørensen rolle indebærer en problemstilling.

“Direktørens troværdighed er nok ikke den bedste al den stund, han ligger i konflikt med sin tidligere arbejdsgiver. Derfor kan han godt tale sandt, og hans fortid som en insider gør ham til et meget værdifuldt vidne. men Styrelsen skal selvfølgelig have in mente, at han kan have en dagsorden,” siger Christian Bergqvist til avisen. Han er lektor i konkurrenceret ved Københavns Universitet.

Der kan i øvrigt godt være flere sager på vej mellem Clear Channel og Henrik Sørensen. I det seneste regnskab for Clear Channel, hvor han var involveret, kom der en revisoranmærkning omkring mulige overtrædelser af straffeloven, og Clear Channel har truet med at anmelde ham til politiet.