Chris Anderson, der er chefredaktør for Wired Magazine – et af de toneangivende medier inden for internet og sociale medier – trak fulde huse, da han mandag morgen var keynote-speaker på DMA 2012.
Chris Anderson, der flere gange har været i Danmark – senest i 2009 – har skrevet bøgerne ’The Long Tail’ og ’Free’.
Førstnævnte, der er fra 2006, påviste, at produkter, der kun sælges få styk af, tilsammen udgør en endog meget større del af markedet, end man hidtil havde antaget.
Chris Anderson fortalte til direct marketingfolk fra hele verden, at det var ’Big Data’ (som er et af hovedemnerne på DMA2012), der fik ham på sporet af det, han opdagede og beskrev i ’The Long Tail’.
Glem teorien, sagde Anderson, og smid tilstrækkeligt med data efter dine spørgsmål og nye mønstre vil opstå.
Som eksempel brugte han Google, hvis data er hele internettet. Internettet var oprindeligt en stor rodebutik, men der var en masse man kunne opdage i den overflod af data.
Med ‘big data’ skal man glemme årsagssammenhænge og nøjes med at kigge efter statistiske korrelationer og så vil man opdage helt nye mønstre. Men altså kun hvis man ikke er forudindtaget af en bestemt teori.
Da Chris Anderson fandt ‘The Long Tail, startede han med at reflektere over, at data influerer over vores liv og derfor blev han nysgerrig efter at kigge virksomhedernes data igennem.
Han indsamlede mængder af tal, som han aldrig før havde gjort på én gang. Blandt andet data over solgte albums.
Da han indsatte tallene i et koordinatsystem, troede han til at begynde med, at data’ene var blevet væk, for han kunne ikke se nogen linje fra de solgte albums i koordinatsystemet.
Der var så få titler af de mest populære albums, at de lå helt op af y-aksen og der var så mange forskellige titler, der ikke solgte ret meget, at de lå helt nede langs x-aksen.
Så tog han de 100 bedst solgte albums ud af dataene og opdukkede alle de enkeltsolgte albums op som en lang hale ud af x-aksen.
Han kunne se, at alle de knap så populære albums ikke – som han først havde troet - lå nede på nul, men at der blev solgt få af rigtig mange forskellige albums.
Det gik op for ham, at når man kigger på ’Big Data’, så er man i stand til at opdage noget nyt, fortalte han.
Og her kom han data-skeptikerne i forsamlingen i forkøbet:
”Der er ikke noget, der er rigtigt i forbindelse med data. Der er kun noget, der er mere rigtigt end andet og det er tilstrækkeligt, at det er sandsynligt”.
Dog erkendte han, at man skal være varsom med at bruge data:
“Der kan dog være nogle problemer med at bruge Big Data. For når antallet af data stiger eksponentielt, gør antallet af hypoteser det også. Og derfor er det vigtigt at bruge sin sunde fornuft og sin intuition og spørge sig selv, hvad sandsynligheden er for, at der kan være en korrelation”.
Ifølge Chris Anderson kan ’Big Data’ vise vejen for, hvilke beslutninger man skal tage og kuriøst nok, er han overbevist om, at man i forbrugermarketing bruger flere data end på Wall Street.
Chris Anderson er netop udkommet med en ny bog: Makers – the new industrial revolution, der beskriver, hvordan budskaberne fra de to første bøger kan overføres fra den digitale til den fysiske verden.