Cigaret-reklame udløser politianmeldelse

FiG

Danske Færger kalder det for en servicemeddelelse – men den køber Forbrugerombudsmanden ikke.

“Cigaretter. Frit valg. DKK 25,95. 1 pakke pr. passager. Husk cigaretkupon!”.

Det blev passagerne på færgen Leonora Christine præsenteret for frem til maj 2012 under overfarten mellem Ystad i Sverige og Rønne på Bornholm.

Loven siger, at alle former for reklame for tobak er forbudt, og Forbrugerombudsmanden mener, at Danske Færger A/S har brudt loven. Derfor har han nu anmeldt færgeselskabet til politiet.

Anmeldelsen går på et skærmbillede med otte cigaretpakker samt teksten om pris og påmindelsen om at huske sin kupon.

Skærmbilledet indgik som en del af en såkaldt play-liste bestående af et miks af reklamer og passagerinformation. Play-listen blev vist på flere monitorskærme i færgens cafeteria.

Sagen blev til på baggrund af en klage fra Kræftens Bekæmpelse, hvor en ansat i organisationen i april 2012 tog et fotografi af det pågældende skærmbillede.

Forbrugerombudsmanden, der fører tilsyn med virksomhedernes overholdelse af tobaksreklameloven, fandt, at der var tale om en ulovlig reklame for tobaksvarer og rettede henvendelse til Danske Færger.

Danske Færger valgte straks at fjerne skærmbilledet fra play-listen. Selskabet er dog ikke enig i, at der er tale om reklame i tobaksreklamelovens forstand.

Ifølge selskabet var formålet at give en servicemeddelelse til passagererne om at medbringe billet eller kupon ved køb af cigaretter, og ikke at fremme salget af tobaksvarer.

Det er nu op til politiet at lave den videre efterforskning. Hvis loven er overtrådt kan Danske Færger A/S få en bøde.

/ritzau/