Clear Channel taber celeber designstrid

Finn Graversen
fg@kabelmail.dk

Der er designikoner med på hver sin side i en sag mellem outdoor-selskaber om design af buslæskærme: Knud Holschers tegnestue mod Henning Larsen Architects.

Umiddelbart er det en strid mellem to outdoor-selskaber, som netop har fundet sin afgørelse.

AFA JCDecaux anlagde i 2010 sag an mod Clear Channel for krænkelse af designrettigheder på byudstyr, og har nu vundet sagen. Det betyder, at Clear Channel skal betale vederlag til AFA JCDecaux samt sagens omkostninger.

Men bagved sagen gemmer sig et mere celebert forhold.

AFA JCDecauxs buslæskærme er tegnet af Knud Holscher og hans team, mens Clear Channels læskærme er tegnet af Henning Larsen Architects.

Det er således to danske designikoner, der står på hver sin side i sagen.

Københavns Byret fastslog i fredags, at alle de oprindelige versioner af Henning Larsen Architects skærm som Clear Channel har opsat i Horsens, Esbjerg og ved Københavns Lufthavn krænkede AFA JCDecaux’ rettigheder.

”Unikt design af innovativt byudstyr er en af AFA JCDecaux’ kerneværdier. Det er derfor med stor tilfredshed, at vi med rettens afgørelse i dag bekræftes i at designrettigheder skal respekteres. JCDecaux anvender mange ressourcer på såvel udvikling, som på industrielt design af byudstyr til det offentlige byrum. Byudstyr af høj kvalitet og innovativt design kendetegner i dag vores udstyr i kommuner over det meste af verden,” siger adm. dir. Anders Axelsen, AFA JCDecaux og fortsætter:

“Dagens dom understreger at innovation og originalitet er beskyttet, hvilket er afgørende for at sikre videreudvikling af de innovationsløsninger, som efterspørges på vort felt. Derfor er vi glade for dommens afgørelse i dag.”

Clear Channel overvejer at anke og hæfter sig ved, at AFA JCDecaux ikke fik ret i alle sine påstande.

“Clear Channel har noteret sig byrettens dom. Vi er blevet dømt til at betale DKK 267.000 i vederlag til AFA JCDecaux, hvilket vi selvfølgelig beklager og også er uenige i. AFA JCDecaux havde imidlertid krævet 10 millioner kroner og også destruktion af samtlige vores omkring 200 Henning Larsen-buslæskærme, men det gav byretten ikke AFA JCDecaux ret i. Vi overvejer derfor at anke af rent principielle grunde. Det har vi nu to uger til at overveje,” lyder kommentaren fra selskabet.

AFA JCDecaux’s læskærm fra Knud Holschers tegnestue

Clear Channels læskærm fra Henning Larsen Architects