Close-up på reklamebranchen

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om Berlingskes ”close-up på reklamebranchen”. Om at man kan designe sig til flere markedsandele. Samt om kæmpe ordre til grafisk bureau.

Berlingske har foretaget et “close-up på reklamebranchen”, som viser, at den økonomiske krise har ændret både de opgaver, som reklamebureauernes kunder efterspørger, samt delt branchen op i to typer af reklamebureauer.

Ifølge analysen er det især opgaven med at få den kortsigtede taktik med formidling af tilbud og billige priser ud til de prisbevidste forbrugere, der er i højsædet.

Mens den langsigtede, imagebaserede strategi er vanskelig at sælge til de kunder, der er mærket af krisen og som især tænker på deres bundlinje.

Konsekvensen er, at der er to typer bureauer, der har fornyet sig ud af krisen på hver sin måde, skriver Berlingske.

Den ene type er full-servicebureauet, som har eksisteret hele tiden, og som selvom de har skåret ind til benet, stadig tilbyder kunderne hele pakken med både TV-, web- og printafdelinger.

Den anden type er de nye bureauer, som er kendetegnet ved at være organiseret med få ansatte og uden web-, print- eller filmproduktion. De fokuserer på at finde den bedste strategi for kunden og efterfølgende i deres netværk af layoutere, designere og ad’er, finde de folk, der er bedst til at løse opgaven. Derfor er de ikke bundet af at tænke i strategier, der aktiverer alle bureauets afdelinger for at øge indtjeningen.

Berlingskes eksempel på den nye type bureau er Kommunikationsbureauet København. Herfra siger adm.dir. Sune Bang:

“Vores fokus er på reklamebureauernes kerneydelse: Kommunikationsstrategi og kreativ løsning. Vi sætter os ned med kunden og definerer hvad kunden skal have markedsført. Det er ikke alle kunders udfordringer, der bedst løses på web, film og print, og vi er ikke bundet af, at vi har en masse afdelinger og ansatte, der skal aktiveres. Når opgaven skal løses, har kunden eller vi nogle samarbejdspartnere, som vi kan færdiggøre opgaven med. Det vil sige, at vi bliver kun betalt for rådgivningen”.

Et eksempel på et full-service bureau, er reklamebureauet Envision, hvor DRRBs formand, Mona Juul, er adm.dir. Bureauet har outsourcet en del af deres produktion til Vietnam for at holde omkostningerne nede og ifølge Mona Juul fokuserer bureauet på vidensarbejde:

“De effektiviseringer og omstruktureringer vi har lavet, betyder, at vi også kan fokusere på vores vidensarbejde. Vi gør noget ud af at analysere markeder og vide, hvordan forbrugerne tænker. Kunden kender jo altid sine egne produkter Det, vi tilbyder, er indsigt i, hvad der foregår inde i forbrugernes hoveder. Hvad de drømmer om, og hvad de længes efter. Så vores kreative tanker og ideer er bundet op på konkret indsigt. Det investerer vi mere i og fokuserer mere på” (Berlingske Innovation, p. 10-13).

Design dig til markedsandele

Virksomheder, der tænker over designet fra produktudvikling til formgivning af produktet, øger deres produktivitet og innovation. Det viser ny rapport fra Erhvervs- og Byggestyrelsen.

“Der er noget, der tyder på, at design som en del af den overordnede strategi har en positiv effekt på virksomhedernes produktivitet. Blandt virksomheder i den højproduktive ende kan vi se, at dem, som inddrager design i hele processen, er mere produktive end dem, der kun bruger design til at forme deres produkt”.

Det siger Markus Bjerre, der er projektleder i Erhvervs- og Byggestyrelsens forsknings- og analyseendhed FORA.

Merete Brunander, der er konstitueret adm.dir. i Dansk Design Center fremhæver Novo Nordisk og Coloplast som gode eksempler på virksomheder, der har vundet markedsandele ved at inddrage design fra starten. For eksempel insulinpennen, som Novo Nordisk lancerede, hvor designere og deres kompetencer blev inddraget lige fra starten.

“Noget af det designere kan, er at oversætte brugerbehov til et konkret produkt, og har man brugerkendskab med allerede fra starten, kan man udvikle et mere konkurrencedygtigt produkt. Design kan være det, der gør forskellen på et standard- og et konkurrencedygtigt produkt”, mener Merete Brunander (Berlingske Innovation, p. 4).

Kæmpeordre til Phoenix Design Aid

Phoenix Design Aid, der går målrettet efter offentlige internationale kunder, har vundet en ordre hos Den Afrikanske Udviklingsbank og African Union.

Opgaven går ud på at opføre en pavillon på 2.000 kvadratmeter med indbygget miniregnskov i den sydafrikanske by Durban, hvor klimatopmødet G17 skal afholdes ultimo november med forventeligt 4.000 besøgende.

Phoenix Design Aid har indgået kontrakten i samarbejde med mange samarbejdspartnere, bl.a. arkitektfirmaet Caspersen & Krog samt Randers Regnskov for at kunne udføre opgaven, der omfatter alt fra catering til AV-udstyr i pavillonen (Berlingske Innovation, p. 3).