Co-branding: Genvejen til en stærk position

Pia Osbæck
pia@bureaubiz.dk

Brancheklip: Læs om et uudnyttet potentiale i co-branding. Om gratis reklame i DR. Om en bøde til Venstre for uretmæssig brug af musik. Og om oplevelsesmarkedsføring, der giver 40 pct. vækst i omsætningen.

Nike og Apple. H&M og Versage. Lego og Starwars. B&O og hhv. Audi og Samsung. Der findes mange eksempler på co-branding i udlandet, og også nogle, der inkluderer danske virksomheder.

Men de rene danske eksempler er der ikke mange af. Og det skyldes, at der ikke er mange danske brands, der er lige stærke og komplementerer hinanden på en naturlig måde, mener Frederik Preisler, partner i Mensch:

“Der, hvor det her lykkes, er, når to stærke brands går sammen, og der ikke kun opstår synergi, men også en ny styrke. Det er umiddelbart meget svært at identificere to meget stærke danske bands, der har en naturlig komplementaritet. Det skal hænge sammen ligesom Lego/Star Wars eksemplet, og det er forklaringen på, at vi ser så få i Danmark”, siger bureaudirektøren.

Frederik Preisler er af den opfattelse, at hvis de to brands ikke er lige stærke, så risikerer det svage brand at drukne i forhold til det stærke, og det stærke risikerer at blive trukket ned af det svage brand.

Der er altså en række forhold, der skal være i orden før, at man kan drage fordel af co-branding, men Pernille Fruensgaard Øe, der er kontaktdirektør hos Wibroe, Duckert og Partners mener, at der er et uudnyttet potentiale i sådanne samarbejder, og at marketingchefer bør undersøge muligheden for at co-brande:

“Hvis jeg var marketingchef i en virksomhed, ville jeg undersøge mulighederne, for jeg ved jo, at mit budget hele tiden bliver skåret, mens der fortsat bliver forventet, at jeg lever op til samme, eller øgede målsætninger. Der kan en samarbejdspartner være en alternativ løsning til at indfri nogle af de mange mål, vi i stigende grad mødes af” .

Også Jan Sørensen, strategy director hos IUM, mener, at det kan være vejen frem at co-brande, fordi virksomheden derved kan skyde en troværdig genvej til en mere vital position.

Telia er blandt de virksomheder, der har prøvet et strategisk samarbejde med andre virksomheder. Og selv om ikke alle samarbejder har været lige vellykkede, mener privatkundedirektør Christoph Nørgaard, at fordelene overskygger risici:

“Disse partnerskaber indeholder et enormt potentiale for, at to mærker sammen står endnu stærkere end, hvis de står alene”.

Telia har pt et samarbejde med Nordisk Film, hvor Telia kan tilbyde kunderne en filmoplevelse, og i løbet af i år vil Telia offentliggøre nye partnerskaber. Især Telias 4G netværk vil spille en rolle i disse partnerskaber (Børsen, p. 38).

Kohberg, Q8 og Nestlé får gratis reklame i DR

En gratis reklame. Således karakteriseres et OBS-indslag fra Fuldkornspartnerskabet, som Fødevarestyrelsen, et par sundhedsorganisationer samt private firmaer som Kohberg, Q8 og Nestlé står bag.

Oluf Jørgensen, mediejuraekspert og forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener derfor, at det er på kant med reglerne for denne type indslag.

Målet med indslaget er at få danskerne til at købe flere fuldkornsprodukter næste gang, de er i supermarkedet eller hos den lokale bager – og medieforskeren mener, at indslaget er skjult reklame for de firmaer, der er med i partnerskabet.

“DR må ikke lave reklamer, og OBS-udsendelserne er beregnet til at give borgerne nøgtern information fra offentlige instanser. Men det her indslag ligger på kanten, da der er tale om et samarbejde, hvor store kommercielle interessenter indgår,” siger Oluf Jørgensen til Altinget.

Ifølge Søren Sandfeld Jakobsen, professor i mediejura ved Aalborg Universitet, er det svært at vurdere, om der reelt er tale om skjult reklame. Men diskussionen er god, for der vil komme flere partnerskaber mellem offentlige institutioner og private virksomheder, og så må man finde ud af, hvor grænsen går mellem ansvarlighed og kommerciel markedsføring.

Oluf Jørgensen opfordrer nu Radio- og TV-nævnet til at se nærmere på indslaget (altinget.dk, den 31. januar 2012).

130.000 kroner i bøde for at bruge Laid Backs musik til valgkampagne

Venstre i Aalborg brugte musik fra Laid Back i en video under den seneste valgkampagne. Det har nu givet dem en bøde på 130.000 kroner plus egne advokatomkostninger.

Den ene halvdel af Laid Back, John Guldberg, siger til Danske Kommuner, at de ikke har lyst til at nummeret ‘Sunshine Reggae’ bliver associeret med Venstre (danskekommuner.dk 31. januar 2012).

Møbelkæde har succes med at investere i oplevelsesmarkedsføring

I august skrev Børsen, som vi viderebragte, at specialdesignede dufte, loungemusik, lys, kunst, økologiske forfriskninger og 3D indretningsprogrammer var med til at give Bolia-kæden en fremgang i et fladt marked.

Og regnskabet viser, at konceptet ikke er helt ved siden af.

40 procents vækst viste Bolias 1. kvartal i det nye regnskabsår, der begyndte den 1. september, og samtidig blev juleomsætningen fordoblet.

Adm.dir. Lars Lyse Hansen forventer, at successen fortsætter, og siger til Børsen, at man giver den endnu mere gas på butiksudvikling og markedsføring, og at man investerer rigtig mange penge i at forædle brandet.

I forbindelse med finanskrisen genopfandt kæden sit eget koncept:

“Vi startede helt fra bunden igen. Når der kommer en finanskrise, ændrer forbrugernes adfærd sig markant. Derfor blev vi nødt til at gøre noget andet”, siger Lars Lyse Hansen.

I år regner Bolia med at åbne fire til seks nye butikker i Norden (Børsen, p. 10-11).