Coops øko-familie blandt de bedste videoer i maj

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Majs bedste video er dansk-svensk produceret. Men blandt biler, bleer og Timberlakes tequilla får Coop klemt sig ind på Be Ons Top 5 med sin enkle og overbevisende fortælling om økologiens positive effekt.

Der er svensk som både nr. 1 og 4 – med ét og samme bureau – når Be On kigger tilbage på maj og udpeger den bedste håndfuld videoer på globalt plan.

Volvo topper med Avicii-samarbejdet Feeling Good, der ikke blot er et flot eksempel på trackvertising – branded content møder musikvideoen – men også en flot produktion. Det unge dansk-svenske produktionsselskab New Land står bag.

Nr. 4 er Coops effektive og populære historie om familien Palmberg, der i store træk vinker pesticiderne farvel ved i to uger at skifte helt og aldeles til økologisk kost.

Tilgangen i Coop-videoen er realistisk og videnskabelig, hvilket man på ingen måde kan sige om nr. 5 på listen. Den har til gengæld godt skuespill og er ret underholdende. Justin Timberlake reklamerer for sin tequilla ved at spille en lime ved navn Rick ”Sour” Vane, der har set sine bedste dage.

1. Avicii – Feeling Good by Volvo Cars

 • Bureau: Forsman & Bodenfors
 • Rating: 8.6

Volvo fortsætter sin yderst succesfulde videoserie #MadeBySweden sammen med Forsman & Bodenfors. Tidligere konstellationer har været med bl.a. The Swedish House Mafia og Zlatan Ibrahimović, der citerede den svenske nationalsang i en uforglemmelig vinter-fortælling i 2014.

Denne gang har Volvo allieret sig med Avicii, en af Sveriges største musikere pt., i deres første globale kampagne for den nye Volvo XC90, ”A New Beginning”. Resultatet er dette smukke stykke ’trackvertising’ – en hybrid mellem branded content og et musiknummer, skabt af musikeren og brandet.

Ikke nogen dårlig idé, da musikvideoer er blandt YouTubes mest populære kategorier og i øvrigt ikke kun trækker visninger i starten. Og selvfølgelig: Jo bedre sangen er, des flere visninger.

Andre succesfulde trackvertisings er Shakira’s La La La med Activia og Beyoncé’s musik video med H&M. Samarbejdet fungerer godt med brands, der leder efter at producere content, der i højere grad engagerer dets publikum via nye kreative løsninger. Den flot filmede fortælling har genereret over to millioner visninger på YouTube alene på under 3 uger.

https://www.youtube.com/watch?v=N8m-NxpUIP0

2. Audi – Stan Lee Cameo School

 • Bureau: Muh-tay-zik | Hof-fer
 • Rating: 8.5

Sammen med Stan Lee – der har haft biroller i over 20 film baseret på de tegneserier, han har skabt – har Audis nyeste video en meget underspillet tilgang, når de viser deres nyeste model frem.

Sammen med andre kendte som Kevin Smith, Tara Reid, Michael Rooker, Jason Mewes og Lou Gerrigno, camouflerer Audi S8’eren sig i den stjernepakket line up. I anledning af den nye film, The Avengers: Age of Ultron, som har Audi R8, TTS og A3 Cabriolet på ’rollelisten’, udnytter Audi muligheden for at bruge en stor blockbuster til deres fordel.

Audi har styr på, hvordan de skal tappe ind i det brede segment, der ser overstående film, vha. Kevin Smith, som har instrueret videoen. Ved at pakke videoen med semi-nørdede referencer og tør humor til randen bliver det svært for seeren ikke at smile når man f.eks. skal regne ud om Stan i virkeligheden drikker kaffe eller om han ’camoudrikker kaffe’.

Audi beviser, at brands ikke nødvendigvis skal være dristige for at få opmærksomhed fra forbrugere. I stedet bruger Audi snedig humor ved at kende deres publikum, hvilket har skaffet over 2 millioner visninger, siden videoen blev lanceret.

https://www.youtube.com/watch?v=KD0AC43fc_4

3. Meeting Murilo by Huggies

 • Bureau: Mood / TBWA, Brasilien
 • Rating: 8.4

Den første gang, mange mødre ser deres barn, er inden barnet er blevet født, under en ultralydsskanning. Men hvad hvis en mor er svagtseende?

Huggies, engangsble-brandet, ønskede at tilbyde en sådan mor muligheden for at møde sit barn gennem en trykt 3D-skulptur af hendes ufødte barn.

Resultatet er en intens følelsesladet video, der bringer tårerne frem i øjnene på den kommende brasilianske mor, Tatiana. Det fantastiske ved denne video er, at den giver genlyd på tværs af flere forskellige kulturer, og overskrider sprogets grænser hen over skærmen.

Videoen er en del af en større kampagne #CountingTheDays, som Huggies Brasilien står bag og omfatter mere engageret, følelsesladet og personligt content.

Ved at køre højt på både følelser og håb er denne video i høj grad en tåreperser, der appellerer til et publikum gennem det universelle bånd mellem mor og barn. Vi er alle nogens barn og kan genkende ægte moderlig kærlighed, der er portrætteret i denne video. Den rørende historie forstærker yderligere kampagnens hovedbudskab: ”Alle Mødre Fortjener at Omfavne Hvert Et Øjeblik”, hvilket bidrager til skabelsen af et brand, flere familier sandsynligvis vil føle en stærk tilknytning til.

4. Coop – The Organic Effect

 • Bureau: Forsman & Bodenfors
 • Rating: 8.2

Det globale problem med pesticider er emnet for svenske detailkæde Coop, der ser på, hvad der sker med en persons krop, når der skiftes til økologi. Bragt til seerne af Acne Film, introducerer Coop familien Palmberg – en almindelig familie, der gennemgår et usædvanligt videnskabeligt eksperiment.

Efter at familien udelukkende havde spist økologisk i to uger, kunne forskerne – ud fra familiens urinprøver – blotlægge de sundhedsmæssige fordele, der er ved at ændre sin kost til ren økologi.

Seerne får et indblik i de dramatiske ændringer i antallet af kemikalier i hvert familiemedlems krop. Videoen er udarbejdet sammen med IVL Svenske Miljøinstitut, hvilket øger troværdigheden. Og Coop benytter lejligheden til at opfordre folk til at støtte lokal økologisk landbrug og passe på deres kroppe.

Men en realistisk og videnskabelig tilgang bliver et positivt budskab kommunikeret på en unik og dynamisk måde. Det er derfor ingen overraskelse, at kampagnen har genereret over 40.000 likes på Facebook og har et imponerende antal visninger på i alt 3.8 millioner.

https://www.youtube.com/watch?v=mtyZMVhBkVk

5. Justin Timberlake’s Sauza® 901®: No Limes Needed

 • Bureau: N/A
 • Rating: 8

Tequila brandet, Sauza, tager historiefortælling til et postmoderne niveau med sin seneste kampagne. I en klassisk dokumentarisk stil fortælles historien en berømt lime – spillet af Justin Timberlake – der er røget ud af rampelyset efter lanceringen af et nyt lækkert tequila brand. Limen ved navn Rick ”Sour” Vane var året tilbehør … indtil lanceringen af Sauzas nye tequila, der gør det saftige akkompagnement overflødigt.

En unik, obskur, original og utrolig kreativ historiefortælling – ekstremt underholdende og overbevisende skuespil, kombineret med høj produktionsværdi gør denne kampagne utrolig shareable.

Justin Timberlake har aktier i tequilla-brandet og har været med til at udvikle det kreative koncept – et godt eksempel på, hvordan et brand og en kändis kan generere noget ud over det forventelige. Justin Timberlake tweetede ligeledes et 30-sekunders klip af videoen, hvilket medførte, at hans fanbase skabte stor trækkraft på de sociale medier.

Sauza er et brand, der er kendt for at source top talent og er ikke bange for at eksperimentere med deres ideer, hvilket er en af grundene til denne måneds top 5 placering.

Kriterier for scoren

Be On baserer karakterne ud fra et internt udarbejdet scorecard, hvor videoerne foruden antallet af views, social shares og generel mediebuzz, bedømmes ud fra seks overordnede kriterier, der har betydning for kampagnens online succes. Vurderingen foregår på en skala fra 1-10, hvor 1 er bundkarakter.


 • Øjeblikkelig tiltrækningskraft. Skaber de første 10-15 sekunder nysgerrighed? “Pay-off” skal ske øjeblikkeligt og kommunikeres tydeligt. Ingen har lyst til at spilde tid!

 • Publikums fastholdelse. Besidder videoen dét ekstra der skal til for at fastholde og imponere et online publikum i dag. En kendis, et velvalgt soundtrack, eksklusive optagelser, sex appeal eller blot en fangende titel.

 • Storytelling. Videoen skal være interessant og bidrage med noget unikt eller noget bedre indenfor dens genre. Storytelling relaterer sig endvidere til flowet i handlingen samt det kreative koncept bag.

 • Share ability. Videoen skal udføres i et format og en tone, som brugerne ønsker at dele på deres blog eller med deres sociale netværk. Mennesker er historiefortællere fra naturens side – de vil dele og skabe samtaler, hvis du giver dem en grund.

 • Produktion. Videoens kvalitet, layout samt ægthed har betydning for oplevelsen samt brugernes lyst til at dele. Er videoen behagelig at se, vækker den en følelsesladet respons og er der i det hele taget sammenhæng mellem layout og handling?

 • Samlet kampagne. Kampagnens dybde har betydning for den overordnede brugerinvolvering og organiske trafik. Har vi flere indholdstyper og mange kanaler i spil?