Danmarks største dagligvaregrossist på vej på norske hænder

Peter Engholm
peter@bureaubiz.dk

Brancheklip: En aktiepost på 55 pct. i Dagrofa, der forsyner Superbest, Spar og Kiwi, er på vej til Norgesgruppen. Købmænd håber på bedre tider, mens ekspert frygter et farvel til den frie købmand.

Dagrofa-koncernen dækker ca. 25 pct. af danskerne forbrug af daglig- og fødevarer, hvad enten de køber ind i supermarkeder, går på restaurant eller spiser i kantiner. Samtidig ejer koncernen ca. 50 Superbest-butikker og 60 pct. af Kiwi-kæden.

Nu er dagligvaregrossisten tæt på et salg til Norgesgruppen, idet der er indgået en hensigtserklæring om, at Skandinavisk Holding sælger sin aktiepost på 55 pct.. Prisen er ukendt, og aftalen kræver, at parterne kan enes om bl.a. at gøre købmændene til medejere af Dagrofa.

Kennet Berlin, formand for Spar-købmændene i Danmark og næstformand i De Samvirkende Købmænd, ser frem til at få Norgesgruppen ind i Dagrofas ejerkreds.

”Det er klart, at Norgesgruppen med sin størrelse kan være med til at løfte vores volumen i Danmark,” siger Kennet Berlin.

En knast i aftalen kan være Norgesgruppens krav om at få forkøbsret til købmændenes butikker – et krav, som detailhandelseksperten, Bruno Christensen, kalder for en katastrofe for de frie købmand.

”De vil blive udraderet, fordi Dagrofa får forkøbsret på deres butikker og dermed kan opkøbe alle dem, der får økonomiske problemer,” siger Bruno Christensen. (Børsen. p. 10)